Σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης καταγράφονται 14 σημεία διαφωνίας για το νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, στο σχετικό ψήφισμα αναφέρεται: «Με αφορμή την κατάθεση του νέου Νόμου-Πλαισίου με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» από την Υπουργό Παιδείας.
Οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και το ίδιο το νομοσχέδιο, είναι η απαρχή μίας σκοτεινής περιόδου για την λειτουργία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, με αδιαφανείς διαδικασίες, μηχανισμούς διαπλοκής, «υπόγειες» συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα «κάτω από το τραπέζι», με τελικό σκοπό την διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω σχεδιασμών είναι η επιβολή ενός συγκεντρωτικού συστήματος διοίκησης που καταργεί τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων, με την σύσταση των Συμβουλίων Διοίκησης (ΣΔ), ενός θεσμού που απέτυχε παταγωδώς στην προηγούμενή εφαρμογή του πριν από μία δεκαετία.
Η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ι.Π., δηλώνει ότι αντιτίθεται σε αυτή την συντονισμένη και κατάπτυστη προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας εντός των Ιδρυμάτων και υποβάθμισης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου και αποφασίζει τα ακόλουθα:
1. Απορρίπτει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις», και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να σταματήσει τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των Ιδρυμάτων, να αφουγκραστεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και να μην καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή τον απαράδεκτο, από κάθε άποψη, Νόμο-Πλαίσιο που ευαγγελίζεται.
2. Καταδικάζει τις μεθοδεύσεις του υπουργείου που έχει αναγάγει σε ιδεολογικό αγώνα την υποταγή των πανεπιστημίων και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας στην αυθαίρετη βούληση εξωπανεπιστημιακών οντοτήτων. Οι μεθοδεύσεις αυτές στρέφονται κατά των φοιτητών, κατά του πανεπιστημίου, κατά της ίδιας της δημόσιας, δωρεάν ανώτατης παιδείας, κατά της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.
3. Καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να σεβαστεί και να ενισχύσει το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
4. Ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προσαυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια της χώρας, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά και νησιωτικά ιδρύματα που μαστίζονται από υποχρηματοδότηση και των οποίων οι συνάδελφοι διδάσκοντες συνεχίζουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με πενιχρούς πόρους, να παρέχουν το ύψιστης ακαδημαϊκής ποιότητας έργο τους.
Η Πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται σε εγρήγορση, για δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι!»