Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον τουρισμό «στυλοβάτη της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου» που όπως είπε βρίσκεται «αντιμέτωπος όμως και πάλι με νέα στοιχήματα» και κάλεσε τους επιχειρηματίες στο χώρο του Τουρισμού να επενδύσουν στον ανθρώπινο παράγοντα, δίνοντας καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.
«Και καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά. Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνουμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση. Ακόμη και τη στροφή της εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας. Δικός σας ρόλος, τώρα, είναι να φανείτε και πάλι πρωτοπόροι και ευρηματικοί στις προσαρμογές τις οποίες απαιτεί η νέα εποχή στον κλάδο. Ήδη η ψηφιοποίηση αλλάζει τα πάντα στο marketing του προϊόντος, παγκοσμίως. Ενεργοποιεί εφαρμογές που διευκολύνουν τα seamless ταξίδια. Ενώ απλοποιεί την περιβαλλοντική διαχείριση, βελτιώνοντας τη ζωή κατοίκων αλλά και επισκεπτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Γιάννης Ρέτσος, τόνισε ότι «το ελληνικό brand άντεξε, ενισχύθηκε. Συνέβαλε στα μέγιστα ώστε ο ελληνικός τουρισμός να μείνει όρθιος, ισχυρός, ανταγωνιστικός και σήμερα, το 2022, να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα του 2019».
Στο νησί μας δίνεται ένα καθημερινός αγώνας από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου να κρατηθεί ψηλά το τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου.
Για τις νέες τεχνολογίες και τις αλλαγές που έχουν επιφέρει στον κλάδο, σχολίασε:
«Όσον αφορά το ζήτημα της ψηφιοποίησης οι δυνατότητες είναι άπειρες… Ότι γίνεται στο Digital Marketing γίνεται σε ένα δευτερόλεπτο και η πληροφορία είναι στην άλλη μεριά του πλανήτη είτε καλή είτε κακή. Είναι ένα εργαλείο που ταυτόχρονα καθιστά τον τουρισμό πολύ ευαίσθητο, γιατί ένα «ατύχημα» πάει σε ένα δευτερόλεπτο στην άλλη μεριά του πλανήτη. Συνεπώς οτιδήποτε καλό ή κακό μεταφέρεται στον υποψήφιο πελάτη μας ακαριαία. Είναι εργαλεία που τα χρησιμοποιούμε. Είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτοί στις νέες τεχνολογία και τις χρησιμοποιούμε για να τραβήξουμε τον σωστό πελάτη για το κατάλυμα μας».