«Η αύξηση της θερμοκρασίας από την Τρίτη που θα κορυφωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στον χώρο του νοτίου Ιονίου οφείλεται σε μεταφορά σχετικά θερμών για την εποχή αερίων μαζών από την περιοχή της Τυνησίας και της Αλγερίας. Αποτέλεσμα είναι να στα νότια της επτανησιακής ζώνης η μέγιστη θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες να κυμαίνεται μεταξύ 32-36 βαθμών Κελσίου στις παράκτιες περιοχές, ενώ στο εσωτερικό των νησιών μπορεί να είναι κατά 2-3 βαθμούς υψηλότερη. Μια κάμψη των θερμοκρασιών αυτών αναμένεται το Σάββατο και την Κυριακή, όμως οι σχετικά θερμές μέρες για την εποχή αναμένεται να επιμείνουν και την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που υπάρχουν τώρα. Ευεργετικό ρόλο στην εξέλιξη του όλου φαινομένου έχει η διατήρηση βόρειων βορειοδυτικών ανέμων, κυρίως από Παρασκευή – Σάββατο και μετά που βοηθάει στην οριοθέτηση των μέγιστων θερμοκρασιών μέχρι τους 36 βαθμούς. Οι παραπάνω συνθήκες δεν είναι ασυνήθεις για την τελευταία εβδομάδα του Ιονίου που διανύουμε. Ίσως ελαφρώς είναι αυξημένες οι θερμοκρασίες σε σχέση με το σύνηθες. Παρόλα αυτά σε αρκετές περιοχές του ελληνικού χώρου όπως κυρίως Αιτωλοακαρνανία, κεντρική Πελοπόννησο, νότια και ανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Θεσσαλία οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 38-40 βαθμούς σε κάποιες από τις επόμενες ημέρες. Πάντοτε τυπικά οι υψηλές θερμοκρασίες και η διαμόρφωση συνθηκών καύσωνα είναι κάτι συνηθισμένο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο».
Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης επίμονων καυσώνων είναι ένα ορατό ενδεχόμενο. «Σε ένα μεσογειακό περιβάλλον στο οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μετά, τόσο η μέση θερμοκρασία του αέρα όσο και η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας εμφανίζουν έναν αρκετά υψηλό ρυθμό αύξησης (κατά μ.ο. 0,35 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία) που ας σημειωθεί ότι είναι διπλάσιος του παγκόσμιου μέσου ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας, ο κίνδυνος εμφάνισης επίμονων καυσώνων με διαρκώς υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια πρακτικά χρήσιμη πρόγνωση για την εξέλιξη της θερμοκρασίας ειδικά στο φετινό καλοκαίρι».
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη σημείωσε ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι ακριβώς θα πρέπει να πράξουν για να προστατευθούν. «Αν και δεν αναμένουμε στη Ζάκυνθο να χτυπήσει το υψηλό κύμα καύσωνα στον βαθμό που έχει προαναγγελθεί, καλό είναι να ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενους μελλοντικούς καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο για την προστασία της υγεία μας, αλλά και για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ο κόσμος να αποφεύγει τις βαριές, χειρωνακτικές εργασίες τις επικίνδυνες ώρες. Να φοράει ελαφρά ρούχα και να πίνει πολλά υγρά. Οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν προβλήματα και τα βρέφη τις ώρες των υψηλών θερμοκρασιών να προσπαθούν να είναι σε δροσερά μέρη. Αντιλαμβάνομαι ότι τώρα με την αύξηση της ενέργειας και τις υψηλές τιμές του ρεύματος δεν είναι εύκολο να έχουμε όλη τη μέρα το κλιματιστικό ανοιχτό… Να κάνουμε συχνά ντους και να φοράμε ελαφριά ρούχα».
Πρόσθεσε ότι και φέτος θα ανοίξουν σε συνεργασία με τον ΟΔΑΖ χώροι με κλιματισμό για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη. «Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας κάθε χρόνο όχι μόνο σε περιόδους καύσωνα, αλλά και τον χειμώνα, έχει συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΔΑΖ και παραχωρούνται χώροι».
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών η κ. Μουζάκη, σημείωσε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους καθαρισμούς γύρω από τις κατοικίες μας. Να κλαδεύουμε τα δέντρα μας ώστε να μην ακουμπάνε στα σπίτια και να έχουν μια απόσταση 3 μέτρα από κάθε πλευρά. Να αποφεύγουμε τις γεωργικές εργασίες γιατί πολλές φωτιές ξεκινούν από μηχανήματα (σπινθήρες). Απαγορεύεται το ψήσιμο σε δασικούς χώρους. Τις ημέρες του καύσωνα και σύμφωνα με τον χάρτη πρόγνωσης για πρόκληση πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, θα γίνεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές όπως έχουμε ανακοινώσει και σε όλα τα δάση -άλση για όλο το 24ωρο».