Αρχικά, όσον αφορά την κίνηση στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κυλλήνη – Ζάκυνθος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, στο νησί μας ήρθαν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή 6.890 άτομα (δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο που εκτελούσε το βραδινό δρομολόγιο της Κυριακής) και 1.518 Ι.Χ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Levante Ferries», Γιάννης Πυλαρινός, οι αφίξεις άγγιξαν τα επίπεδα του 2019. «Για το τριήμερο, μετά από μεγάλη προσπάθεια και διαφήμιση που κάνει η εταιρία μας και γενικώς, με αυτά που προσφέρει το νησί μας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Αγγίξαμε το 2019. Ήρθαν πάρα πολλοί Έλληνες και πολλά γκρουπ. Βλέπουμε ότι σιγά σιγά αυξάνεται η κίνηση και ευελπιστούμε μετά το κλείσιμο των σχολείων και το φινάλε των εξετάσεων να έχουμε ένα «ζεστό» καλοκαίρι, όπως το περσινό»
Ανησυχία για το υπόλοιπο της σεζόν προκαλεί στους ξενοδόχους, αλλά και γενικότερα στους επιχειρηματίες, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των επισκεπτών.
«Στο ξεκίνημα είναι εμφανέστατο ότι οι επισκέπτες στο νησί είναι μειωμένης αγοραστικής δύναμης και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για να έρθουν ήταν και αυτό χαμηλό. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, ότι θα μπορούσαν να έχουν κάποια παραπάνω ευχέρεια κατανάλωσης χρημάτων. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Παρόλα αυτά ευελπιστούμε και έχουμε δείγμα ότι προς τα τέλη Ιουνίου, οι επισκέπτες θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα και λόγω εποχής ταξίδευαν είτε νεαρά ζευγάρια είτε συνταξιούχοι και όχι οικογένειες, καθώς ήταν ανοιχτά ακόμα τα σχολεία», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων Νίκος Γκλαβάς, ο οποίος ανέλυσε στη συνέχεια τις αιτίες του φαινομένου, προσθέτοντας ότι η Ζάκυνθος δεν κατάφερε… να προσελκύσει τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. «Αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που ο πελάτης βρίσκει δυνατότητα προσέλευσης και επιστροφής με ένα εύρος τιμών από 80-150 ευρώ και μπορεί να βρει και χαμηλές τιμές για διανυκτέρευση σε κάποιο κατάλυμα ή ακόμα και σε Airbnb. Για κάποιον επισκέπτη που δεν θέλει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αλλά θέλει να κάνει χαμηλού κόστους διακοπές, το νησί ενδείκνυται. Θεωρώ ότι η έλλειψη υποδομών δεν επηρεάζει τους επισκέπτες off season. Είναι άλλα τα κίνητρα και τα κριτήρια… Το χαμηλό κόστος προσέλευσης και διαμονής και η έλλειψη υποδομών θα μας «στοιχίσει» όταν οι επισκέπτες έχουν υψηλότερα εισοδήματα και απαιτήσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αλυκών Άκης Ποταμίτης σημείωσε: «Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει παντού. Είναι πελάτες του early booking. Τον Ιούνιο κλείνουν με χαμηλές τιμές και προσφορές. Βέβαια, ότι προϊόν έχεις, πουλάς… Αν είχαμε προϊόν για σεΐχηδες, θα εισπράτταμε από σεΐχηδες. Έχουμε προϊόν για φτωχούς ανθρώπους, μεροκαματιάρηδες από όπου και αν έρχονται… Αυτό το προϊόν έχουμε. Αυτό πουλάμε. Και αυτό έχει να κάνει με τις υποδομές και συνολικά με την εικόνα του νησιού. Τα λέμε κάθε χρόνο, αλλά δεν μπορεί να βρωμάει το Τσιλιβί από μια μεριά στην άλλη… Η αγοραστική δύναμη που διαθέτει ο καθένας από τους επισκέπτες μας έχει μειωθεί γιατί η ακρίβεια αυτή την κατηγορία των επισκεπτών πλήττει πρώτα από όλα. Υπάρχει απίστευτη ακρίβεια στην Ελλάδα, διπλάσια από ότι είναι στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο. Οι πελάτες που έχουμε είναι οι φτωχότεροι της αγοράς στην Ευρώπη και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουμε έσοδα και παραπονιέται ο κόσμος… Πρέπει να υπάρχει πολιτική ηγεσία που να θέλει να αγαπά τον τόπο… Όχι να πηγαίνουν τυχάρπαστοι στο Δήμο, στην Περιφέρεια ή στη θέση του Βουλευτή. Να καταθέσουν ένα σχέδιο, να το υπηρετήσουν και σιγά σιγά να το υλοποιήσουν για να βελτιωθεί η κατάσταση. Έφτασα 70 χρονών περιμένοντας αυτό το σχέδιο…»