Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ αναφερόταν ότι: «Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων. Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου Αθανάσιος Μάρκου σημείωσε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι ένα φαινόμενο που το παρακολουθούμε. Παρατηρήθηκαν και στην Ευρώπη ορισμένα περιστατικά ανθρώπων που βρέθηκαν να πάσχουν από τη συγκεκριμένη λοίμωξη η οποία δεν δείχνει προς το παρόν ότι μπορεί να μας προβληματίσει ιδιαίτερα δεδομένου ότι οφείλεται η ύπαρξη του σε κάποιον συγκεκριμένο ιό που δεν είναι της κατηγορίας των RNA ιών. Είναι δύσκολο να παρουσιαστεί κάποια μετάλλαξη του η οποία στο μέλλον θα μπορούσε να μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν ήδη έτοιμα εμβόλια έναντι του συγκεκριμένου ιού που σημαίνει ότι αν και εφόσον δημιουργηθεί κάποια επέκταση του φαινομένου, έγκαιρα θα παρέμβει κάποιος και θα το αντιμετωπίσει συν το γεγονός ότι γενικά ο άνθρωπος είναι προστατευμένος πολύ περισσότερο απέναντι στον συγκεκριμένο ιό επειδή έχει ανοσία έναντι του που του παρέχεται μέσω του εμβολιασμού για την ευλογία».
Πρόσθεσε επίσης ότι από τα συμπτώματα το μόνο που ξεχωρίζει είναι τα εξανθήματα.
«Τα συμπτώματα είναι μιας απλής τυπικής ιογενούς λοίμωξης. Χαρακτηριστικό είναι τα εξανθήματα που εμφανίζονται. Προς το παρόν και στη φάση που είμαστε τώρα δεν τίθεται θέμα ανησυχίας και τα περιστατικά που έχουν ανευρεθεί είναι πολύ λίγα. Και ο τρόπος της μεταδοτικότητας του ιού δεν φαίνεται να είναι τέτοιος που να καταδεικνύει κάποιου μεγάλου βαθμού ανησυχία. Δεν είναι εύκολο να μεταδοθεί και να παρατηρηθεί ο συγκεκριμένος ιός, όπως ο κορωνοϊός που μια απλή έστω και έμμεση επαφή με τον πάσχοντα έφερνε μετάδοση. Τώρα η μετάδοση είναι πολύ δύσκολη. Χρειάζεται παρατεταμένος χρόνος στενής επαφής».
Τέλος, να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).
Αυτά μπορεί να είναι:
Πυρετός
Κεφαλαλγία
Μυαλγίες
Οσφυαλγία
Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
Ρίγος
Καταβολή δυνάμεων
Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.