Η κ. Γκάγκα το απόγευμα της Παρασκευής (20/5) επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος», όπου περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους και σε θαλάμους ασθενών και άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες που της μετέφεραν τόσο οι γιατροί όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Την αναπληρώτρια υπουργό συνόδευε ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Ραγκούσης, η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Κώστας Καποδίστριας και Γιώργος Στασινόπουλος.
Μετά το τέλος της ξενάγησης, ακολούθησε σύσκεψη με το προσωπικό και τη διοίκηση, όπου χαρακτήρισε το Νοσοκομείο ως «πάρα πολύ καλό από άποψη δομής, καλοχτισμένο με καινούριες μονάδες» και τόνισε ότι «αισθάνομαι ασφάλεια στο Νοσοκομείο Ζακύνθου».
Για τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς για να στελεχωθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς και για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων, η κ. Γκάγκα δήλωσε: «Θα προκηρύξουμε μόνιμες θέσεις.
Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλά θέματα που δεν έχουν σχέση με τον αριθμό των γιατρών αλλά με τον αριθμό των περιστατικών που βλέπει μια κλινική σε ετήσια βάση. Μια πολύ καλή λύση που συζητήθηκε, με την οποία όμως σε αυτή τη φάση δεν είναι σύμφωνοι όλοι, είναι αν δουλέψουμε με συνεργασία τομέων, δηλαδή να υπάρχει πάντα η κάλυψη από τον ειδικό, αλλά στα επείγοντα να είναι οι επειγοντολόγοι και να έρχεται ο ειδικός όταν χρειάζεται.
Το καλοκαίρι είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν οι ειδικοί μέσα. Το χειμώνα πιθανώς τα περιστατικά είναι λιγότερα.
Το θέμα είναι να κάνουμε υπηρεσίες υγείας τέτοιες στη χώρα που να μην χρειάζεται να έχουμε γιατρούς που να μην κάνουν τίποτα ή νοσηλευτές που να μην κάνουν τίποτα, αλλά να υπάρχει πάντα η κάλυψη για τον ασθενή, να είναι πάντα εκεί κάποιος όταν το χρειαστεί και να έχει τη φροντίδα που θέλει.
Πρέπει να φροντίσουμε οι υπηρεσίες υγείας να είναι το ίδιο ασφαλείς είτε μένει ο ασθενής στην Αθήνα είτε στη Ζάκυνθο είτε στις Οινούσσες. Εξετάζεται ένας διαφορετικός τρόπος εκπαίδευσης για τα επείγοντα που θέλουμε να το ξεκινήσουμε άμεσα.
Έχουμε δώσει κίνητρα για να φέρουμε γιατρούς για το καλοκαίρι και νοσηλευτές που είναι αυξημένη η κίνηση με επιπλέον αποδοχές ώστε τους μήνες που υπάρχει μεγάλη δυσκολία σε περιοχές που έχουν τριπλάσιο και τετραπλάσιο πληθυσμό να υπάρχει περισσότερο προσωπικό».
Η αναπληρώτρια Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη λειτουργία της ΜΕΘ και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, τονίζοντας ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από το προσωπικό.
«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι λειτουργεί η ΜΕΘ και δουλεύει με ενθουσιασμό το προσωπικό και έχουμε και πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και για τους ασθενείς Covid και non Covid. Είναι πλήρης και έχει ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν καλή φροντίδα. Μιλήσαμε και με τους γενικούς γιατρούς που καλύπτουν τα επείγοντα. Θέλουμε να βοηθήσουμε την εκπαίδευση για τα επείγοντα. Έχουμε ξεκινήσει με τον «Προσωπικό Γιατρό» που σημαίνει ότι πάρα πολλά θέματα θα λύνονται πριν φτάσουμε το Νοσοκομείο και άρα το νοσοκομείο θα ασχολείται με τα πραγματικά δύσκολα περιστατικά και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία ή δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα. Είδα τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην οποία επίσης γίνεται πολύ καλή δουλειά, προκηρύσσουμε θέσεις για νεφρολόγους. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για μόνιμες θέσεις νοσηλευτών στο Νοσοκομείο».
Ο κ. Καρβέλης δήλωσε ικανοποιημένος από την έναρξη της ΜΕΘ και σημείωσε ότι το νοσοκομείο κατάφερε να ανταπεξέλθει στο κύμα covid με επιτυχία. Δήλωσε επίσης ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα της Ζακύνθου αποτελεί για το Υπουργείο και την 6η ΥΠΕ, προτεραιότητα, αφού ως νησιωτικό πρέπει να είναι άρτια εξοπλισμένο για τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει.
Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, το Νοσοκομείο παρέχει φροντίδα υγείας προς όλο το νησί πολύ καλύτερη από ότι προηγούμενες εποχές και το λέω αυτό γιατί το καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία του Νοσοκομείου.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί πάρα πολύ οι διακομιδές που γίνονταν προς νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας το προηγούμενο διάστημα.
Την περίοδο της πανδημίας νοσηλεύτηκαν με επιτυχία περιστατικά Covid και οι διακομιδές ήταν μόνο για βαριά περιστατικά και έχρηζαν τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Λειτούργησε για πρώτη φορά η ΜΕΘ. Αν δεν γινόταν αυτή η μεγάλη προσπάθεια, με αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων να ανοίξει η ΜΕΘ, το ελληνικό δημόσιο έπρεπε να επιστρέψει 37 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση που είχε δοθεί από το ΕΣΠΑ».
Τέλος, από την πλευρά του, ο Βουλευτής μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά για την στελέχωση του ΓΝΖ και τη βελτίωση της λειτουργίας του με κάθε δυνατό τρόπο και σε κάθε επίπεδο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Δεν έχουμε σταματήσει να προκηρύσσουμε θέσεις γιατρών οι οποίες δυστυχώς βγαίνουν άγονες.
Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και από μένα προσωπικά με επαφές με γιατρούς φίλους ιδιώτες για να μπουν στο νοσοκομείο και το έχουμε πετύχει.
Να σας πω ότι ήδη έχουμε νευρολόγο στο Νοσοκομείο σε μόνιμη θέση, τον κ. Στέφο τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω γιατί μετά από τη συζήτηση που είχαμε διεκδίκησε τη θέση και την πήρε. Ήδη εντός του επόμενου μήνα ίσως θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης ενδοκρινολόγου στο Νοσοκομείο και θα συνεχίσουμε για τη Μαιευτική Κλινική.
Το καλό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη κλινική και προχωράμε για να προσλάβουμε όσους ενδιαφέρονται. Για Παθολόγους προκηρύσσουμε συνεχώς θέσεις και κάνουμε τις επαφές μας. Πράγματι οι μισθοί δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε να είναι. Προσπαθούμε και με τα νομοσχέδια που φέρνουμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα για να τοποθετηθούν γιατροί.
Θέλω να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τους ξενοδόχους που πράγματι κάθε φορά προσφέρονται και φιλοξενούν ΕΚΑΒίτες που έρχονται να μας ενισχύσουν το καλοκαίρι και γιατρούς. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα. Και η τοπική κοινωνία προσφέρει κίνητρα και το Υπουργείο προσπαθεί.
Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα, όμως να δίνεται μία προσωρινή λύση μέχρι να βάλουμε τους γιατρούς στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος ότι είμαστε αδιάφοροι. Στο παρελθόν και διαχρονικά υπήρξε αδιαφορία. Από την κυβέρνηση, από εμένα προσωπικά και κυρίως από γιατρούς βουλευτές γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να προσελκύσουμε γιατρούς στα νοσοκομεία».