Είναι λογικό επομένως, στην Αθήνα να έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για θετικές εξελίξεις μετά τις συνάντησες στις ΗΠΑ. Όπως μετέδωσε ο έγκριτος ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης από το Κογκρέσο θα εξαρτηθεί το μέλλον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Αν καθυστερήσουν οι αφίξεις των F16 για χρόνια, οι ισορροπίες στο Αιγαίο θα αλλάξουν όπως λένε Τούρκοι αναλυτές κι ενώ ήδη τα Rafale με τις δυνατότητες τους προκαλούν ανησυχία στην τουρκική πλευρά.
Εκδήλωση του εκνευρισμού της Τουρκίας αυτή την ώρα αποτελεί και η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Μίλησε για “λάθος” που δεν θα αφήσει η Τουρκία να ξαναγίνει, αφήνοντας υπονοούμενα ακόμη και για “βέτο”. Έμπλεξε βέβαια ανιστόρητα και τη χώρα μας και το ότι ή τότε ηγεσία της Τουρκίας επέτρεψε η Ελλάδα να επανέλθει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει μετά την εισβολή στην Κύπρο. Όταν όλα αυτά τα βάζεις στο τραπέζι χωρίς εξηγήσεις, μπορεί να δημιουργείς εντυπώσεις, όμως αυτοί που χειρίζονται τα θέματα ξέρουν και δεν είναι αφελείς.
Το πλεονέκτημα Μητσοτάκη είναι ότι ταξιδεύει στις ΗΠΑ έχοντας την έγκριση της Βουλής και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία 181 Βουλευτών, για τη νέα αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Άκουσε διάφορα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ότι δίνει ” γη και ύδωρ” στις ΗΠΑ οι οποίες θα θεωρούν πλέον τη χώρα μας δεδομένη. Το να τα λένε αυτά άνθρωποι που εκθείαζαν τον Τραμπ είναι ολίγον κωμικό. Το ΚΚΕ ήταν αναμενόμενο να έχει αντίρρηση, κάθε σχέση με τις ΗΠΑ είναι απαγορευμένη από “καταβολής κόσμου”. Ευτυχώς υπάρχουν και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που κατανοούν ότι τα συμφέροντα της χώρας μας, είναι προς τη Δύση πάντοτε και ότι δεν είμαστε αναθεωρητική δύναμη όπως η Τουρκία για να κάνουμε ευκαιριακά παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής. Δεν σημαίνει αυτό ότι οι άλλοι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους πρώτα. Όμως όταν εσύ παίζεις παιχνίδια είναι φυσικό και οι άλλοι να σε υπολογίζουν πολύ λιγότερο. Άλλωστε η χώρα μας έχει κερδίσει πολλά τα τελευταία χρόνια με τη σταθερή στάση της απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Έχουμε δε αποκτήσει και σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, λόγω της θέσης μας για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αυτά είναι ένα πλεονέκτημα που τώρα αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη αξία, παρακάμπτοντας για την ώρα και τον αγωγό East Med. Δεν πρέπει κανείς να εφησυχάσει σε έναν κόσμο τόσο ταραγμένο και σε ένα μέλλον εξαιρετικά αβέβαιο. Όμως τα σταθερά βήματα και οι σταθερές σχέσεις με τους ισχυρούς ,παρέχουν πάντοτε πλεονεκτήματα στις διεθνείς σχέσεις. Άλλωστε η χώρα μας το πλήρωσε ακριβά όσες φορές ταλαντευόταν και διχαζόταν.