Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον διευθυντή Ερευνών της εταιρείας Ζαχαρία Ζούπη.
Η ικανοποίηση από το έργο των δημάρχων είναι μικρότερη στην Περιφέρεια (63,3% καθόλου και λίγο ικανοποιημένοι) σε σχέση με την Αττική (52,7% το αντίστοιχο ποσοστό) και στους μικρότερους από τους μεγαλύτερους δήμους.
Ως βασικοί παράγοντες που εμπόδισαν και εμποδίζουν να είναι πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι Δήμοι αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες με 32,6%, η γραφειοκρατία της Κεντρικής Εξουσίας με 22,6%, οι αδυναμίες των Δημάρχων 20.6%, η έλλειψη σχεδιασμού και σαφών στόχων από τους Δήμους με 17.7% , η αδυναμία συνολικά των Δημοτικών Συμβουλίων μς 17.6%, το θεσμικό πλαίσιο με 14.1%, οι ελλείψεις στο προσωπικό με 9.3% και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της απλής αναλογικής με 5,6%.
Μάλιστα, οι πολίτες φοβούνται ότι οι δήμοι τους έχουν πρόβλημα βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα: Το 30% θεωρεί ότι οι Δήμοι έχουν μέτρια βιωσιμότητα, το 21.9% χαμηλή , το 18.2% αμφισβητήσιμη και το 16.6% εξασφαλισμένη.
Γι’ αυτό το 60.9% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα να ενισχυθεί η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων με μέτρα όπως Φορολογική Αποκέντρωση , απόδοση σ’ αυτούς του ΕΝΦΙΑ κ.ά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την αντιμετώπιση της πανδημίας (50,7%), ενώ το 47.2% θεωρεί ότι στο διάστημα από τις δημοτικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα στον Δήμο τους, το 27.1% ότι πήγε καλύτερα και το 24.7% ότι πήγε χειρότερα.
Ως βασικότερα προβλήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις οι δημοτικές αρχές αναδεικνύονται η καθαριότητα με 38.2% , η κατάσταση του οδικού δικτύου με 24.5% , το κυκλοφοριακό/ συγκοινωνιακό με 11.6% , η Ύδρευση/ Αποχέτευση με 11.4% κ.λ.π
Παράλληλα, παρά τις αντίθετες, κατά καιρούς, κυβερνητικές διακηρύξεις για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 2 στους 3 πολίτες (65,6%), ζητούν Να διατηρηθούν και μόλις το 15,9% να καταργηθούν.
Επιπλέον:
– Το 84% θεωρεί ότι χρειάζεται σαφής διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από το Κεντρικό Κράτος το πλαίσιο μιας νέας Διοικητικής Οργάνωσής του Κράτους
– Το 59.2% θεωρεί ότι θα ήταν θετικό για τους δημότες να αναλάβουν οι Δήμοι κι άλλες αρμοδιότητες ( π.χ Νοσοκομεία, Σχολεία) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανακατανομή πόρων και θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλου , εξειδικευμένου προσωπικού με το 36.1% να έχει αντίθετη άποψη.