«Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, όμως οι οικονομικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να είναι αυξημένες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ, παρόλο που έχει γίνει άρση των περισσότερων περιορισμών. Είμαστε υποχρεωμένοι ακόμα να λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα προστασίας, να φοράμε τις μάσκες, να έχουμε αντισηπτικά σε όλους τους χώρους. Αυτά είναι ένα επιπλέον έξοδο», είπε αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης και συμπλήρωσε σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις: «Έχουμε συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τα χρόνια της πανδημίας. Περισσότερες δανειακές υποχρεώσεις και αναστολές πληρωμών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τις παλιότερες υποχρεώσεις. Έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις, βέβαια, με δόσεις αλλά οι δόσεις δεν παύει να είναι υποχρεώσεις πληρωμής». Σημείωσε μάλιστα ότι ακόμα και οι επιστρεπτέες προκαταβολές που είχαν πάρει αρκετές επιχειρήσεις στο νησί, δεν μπορούν εύκολα να εξοφληθούν, αφού ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει να εισπράττουν για το 2022.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων Νίκος Γκλαβάς, είπε για την Επιστρεπτέες: «Οι συνθήκες της ζωής και της αγοράς έχουν αναβάλει την επιστροφή τους 2-3 φορές. Παρόλα αυτά, οι επιχειρηματίες με πρόγραμμα είχαν προϋπολογίσει το ποσοστό που πρέπει να επιστρέψουν, θέλοντας να λάβουν και την επιπλέον έκπτωση της εφάπαξ εξόφλησης τους. Παρόλο που μέχρι πρότινος ήταν αυτή η νοοτροπία έτσι ώστε να επωφεληθεί μια επιχείρηση, έχοντας αλλάξει την καταληκτική ημερομηνία επιστροφής 2-3 φορές – δεν ξέρουμε πότε θα μας ζητηθεί να την επιστρέψουμε – δυστυχώς τα χρήματα που προϋπολογίζονταν για την επιστροφή έχουν δαπανηθεί αλλού αναγκαστικά, με αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει άλλη παράταση, πολύ δύσκολα κάποια επιχείρηση θα μπορέσει να καταβάλει εφάπαξ το ποσό που θα της ζητηθεί με αποτέλεσμα να μπει στη διαδικασία των 60 δόσεων».
Ένα επίσης πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το κόστος λειτουργίας κάθε επιχείρησης έχει να κάνει με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, αλλά και συνολικά τις ανατιμήσεις στα προϊόντα.
Ο κ. Γκλαβάς σχολίασε: «Η αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν έχει μετριαστεί, δυστυχώς, από το υψηλό κόστος λειτουργίας που έχουν όλες οι επιχειρήσεις. Στο θέμα της ενέργειας η κατάσταση έχει ξεφύγει. Και το δεύτερο είναι ότι η γενικότερη ακρίβεια και οι ανατιμήσεις επιφέρουν και την απαίτηση για αύξηση μισθολογικού κόστους. Όλα μαζί λειτουργούν συσσωρευτικά ως προς την ανατίμηση των εξόδων μιας επιχείρησης. Στη χρονιά που περιμέναμε ότι θα κλείναμε τις τελευταίες εκκρεμότητες των δυο ετών της πανδημίας, διαπιστώνουμε ότι δημιουργούνται νέες και κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει αυτή η κατάσταση».
Από την πλευρά του, για το ίδιο θέμα ο κ. Μάργαρης δήλωσε: «Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος δημιούργησαν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Εμείς εξαρτόμαστε από τον κλιματισμό που είναι ένα τεράστιο κόστος και δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπιστεί. Επίσης ακόμα και τα κλειστά ξενοδοχεία τον χειμώνα έχουν να πληρώσουν τεράστιους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ και όλους πάροχους. Τα νούμερα είναι τεράστια. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο 50 δωματίων καλείται να πληρώσει 1.500 ευρώ τουλάχιστον τον μήνα χωρίς να λειτουργεί. Επίσης, οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί ακόμα και πάνω από 50%. Ειδικά για τα ξενοδοχεία all inclusive που έχουν μεγάλη κατανάλωση σε προϊόντα διατροφής το κόστος είναι τεράστιο και κάνοντας ταμείο τον Οκτώβριο θα είναι μάλλον αρνητικά τα αποτελέσματα και θα βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις».