Γι’ αυτό και η Συντονιστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, αποφάσισε την προβολή των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και την ενημέρωση των βουλευτών, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών και οικονομικών φορέων για τις δυσμενείς συνέπειες από τυχόν κατάργηση υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών.
Σχετικές πρωτοβουλίες είχε αναλάβει και νωρίτερα στην ίδια κατεύθυνση ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου. Μία από αυτές ήταν η ενημέρωση μέσω επιστολής του προέδρου του Συλλόγου, Γιάννη Γιατρά, του Βουλευτή του νησιού, Διονύση Ακτύπη.
Μάλιστα, ο κ. Ακτύπης, αποφάσισε να απαντήσει στον κ. Γιατρά με επιστολή την οποία έδωσε στη δημοσιότητα και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι όταν μίλησε για το θέμα στον Υπουργό Δικαιοσύνη, έλαβε «για µία ακόµη φορά την απολύτως ευθεία και κατηγορηµατική απάντηση πως ουδέποτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει στο µέλλον συζήτηση γύρω από την κατάργηση ή άλλως την παύση της λειτουργίας του Πρωτοδικείου Ζακύνθου».
Η επιστολή που έστειλε ο κ. Ακτύπης στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, έχει ως εξής:
«Σας ευχαριστώ που µε την από 4/5/2022 επιστολή που µου αποστείλατε µου δώσατε την ευκαιρία να αναφερθώ διεξοδικά σε ένα θέµα το οποίο έχει απασχολήσει την τοπική µας κοινωνία και να ξεδιαλύνω τυχόν απορίες γύρω από αυτό.
Πρόκειται, βεβαίως, για την αναστάτωση η οποία έχει δηµιουργηθεί µε αφορµή την παραφιλολογία που ακούµε και διαβάζουµε εσχάτως σχετικά µε τη δήθεν προδιαγεγραµµένη κατάργηση δικαστικών σχηµατισµών ακόµα και µέσα στο 2023 και συγκεκριµένα σχετικά µε το Πρωτοδικείο Ζακύνθου.
Εν πρώτοις, οφείλω να σας ενηµερώσω πως ήδη από τη στιγµή που έλαβα στα χέρια µου την επιστολή σας και ανέγνωσα το περιεχόµενο αυτής ευθύς εξαρχής επικοινώνησα µε το Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης το οποίο µε διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτηµα να κλείσει το Πρωτοδικείο Ζακύνθου.
Μάλιστα, σε τηλεδιάσκεψη που είχα πρόσφατα και στην οποία παρευρίσκετο ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Κ. Τσιάρας του έθεσα ευθέως και εκ νέου το συγκεκριµένο ζήτηµα για να λάβω για µία ακόµη φορά την απολύτως ευθεία και κατηγορηµατική απάντηση πως ουδέποτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει στο µέλλον συζήτηση γύρω από την κατάργηση ή άλλως την παύση της λειτουργίας του Πρωτοδικείου Ζακύνθου.
Επιπροσθέτως, και προς επιβεβαίωση των προλεχθέντων θα ήθελα να σας παραπέµψω στην απάντηση την οποίαν έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός κύριος Κ. Τσιάρας σε επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κύριο Ιλχάν Αχµέτ µε αριθµό 627/3-5-2022.
Κατά την απάντησή του στην ως άνω επίκαιρη ερώτηση ο Υπουργός αναφερόµενος στις, κατά τα λεγόµενά του ιδίου «φήµες και ψευδείς πληροφορίες που κάποιοι διακινούν σχετικά µε το χωροταξικό των δικαστικών σχηµατισµών στη χώρα» υπογραµµίζει πως «τη στιγµή αυτή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ζητούµενο το οποίο θα µπορούσε µε τον ένα ή µε τον άλλο τρόπο να δηµιουργήσει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες».
Ακόµα, κύριε Πρόεδρε, είµαι βέβαιος πως ως νοµικός γνωρίζετε άριστα πως η παύση της λειτουργίας ενός Πολιτικού και Ποινικού δικαστηρίου ιδίως σε µία νησιωτική περιοχή όπως είναι η Ζάκυνθος και µάλιστα µε τον όγκο των υποθέσεων που παρατηρείται στο νησί µας δικαίως θα προκαλούσε τροµακτικά προβλήµατα και θα επέσυρε την κατηγορηµατική και ανυποχώρητη εναντίωση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, φορέων και παραγόντων.
Συνεπώς, κάτι τέτοιο δεν είναι και δεν θα µπορούσε να είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Άλλωστε, όπως, ο ίδιος ο Υπουργός τόνισε και κατά την ως άνω απάντησή του «εγώ προσωπικά ούτε συνολικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να αιφνιδιάσει µε προτάσεις ή µε επιλογές που σε έναν πολύ µεγάλο βαθµό θα µπορούσαν να δηµιουργήσουν προβλήµατα στις τοπικές κοινωνίες».
Τέλος, επιθυµώ να σας διαβεβαιώσω πως εγώ προσωπικά είµαι και θα παραµείνω απολύτως αντίθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση θα µπορούσε να ανακύψει σχετικά µε την κατάργηση του Πρωτοδικείου Ζακύνθου.
Αµετάβλητη θέση µου είναι και θα παραµείνει πως κάθε ένας από τους συµπολίτες µας έχει και πρέπει να έχει άµεση, ακώλυτη, ανέξοδη και δυνητικά αυτοπρόσωπη πρόσβαση στο φυσικό του δικαστή κατά τα προβλεπόµενα στο Σύνταγµά µας».
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Γιατράς κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα ισχυρίζεται ο Βουλευτής στην επιστολή του.
Ο κ. Γιατράς, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «το σχέδιο για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίνει η χώρα, παραπέμπεται για μετά τις εκλογές και για την επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή, γιατί επαναλαμβάνω ότι είναι δεσμεύσεις, που έχουν ήδη αναληφθεί».
Πιο αναλυτικά, σημειώνει: «Από την από 11-5-2022 , επιστολή του κ. Βουλευτή, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην προηγούμενη δική μου επιστολή, σε συνδυασμό με την από 9-5-2022 ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων μετά τη συνάντηση της με τον κ. Υπουργό, εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Αφενός το ότι παραμένει σε ισχύ το σχέδιο για την αναμόρφωση του Δικαστικού χάρτη της χώρας αλλά δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και ότι πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης υπάρχει υπόσχεση της Πολιτικής ηγεσίας ότι θα προηγηθεί διάλογος με τους φορείς τις δικαιοσύνης και της κοινωνίας.
Αφετέρου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία στο σύνολο του Δικηγορικού κόσμου παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Θεωρώ ότι το σχέδιο για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίνει η χώρα, παραπέμπεται για μετά τις εκλογές και για την επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή, γιατί επαναλαμβάνω ότι είναι δεσμεύσεις, που έχουν ήδη αναληφθεί.
Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων από την Ολομέλεια προχθές να γίνει ενημέρωση από τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων , των Βουλευτών και των φορέων, κάτι που στη Ζάκυνθο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Σχετικά με την επιστολή του κ. Βουλευτή, έχω να επισημάνω τα ακόλουθα:
Προκύπτει σαφώς αλλά όχι ασφαλώς, υπόσχεση του κ. Υπουργού ότι “ουδέποτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον συζήτηση γύρω από την κατάργηση του Πρωτοδικείου Ζακύνθου” .
Η υπόσχεση αυτή ενόψει και της ανακοίνωσης της ολομέλειας δεν μπορεί να με καθησυχάσει. Κυρίως γιατί από πουθενά δεν προκύπτει το κριτήριο της νησιωτικότητας, που πολύ εύστοχα διατυπώνει ο κ. Βουλευτής στην επιστολή του, ως ανασχετικού παράγοντα κλεισίματος Πρωτοδικείου Στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0.
Για τούτο και ο ΔΣΖ θα βρίσκεται σε εγρήγορση και θα συνεχιστεί η ενημέρωση όλων των Κοινωνικών Φορέων και παραγόντων του νησιού, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα μέχρι στιγμής απολύτως.
Οφείλω να ευχαριστήσω τον Βουλευτή Ζακύνθου για το άμεσο της ανταπόκρισης του. Κρατάω βεβαίως τη δήλωση του κ. Υπουργού για μελλοντική χρήση όσο και αν επιφυλάσσομαι.
Όμως κρατάω περισσότερο τη διαβεβαίωση του Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη ότι, είναι και θα παραμείνει απολύτως αντίθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση θα μπορούσε να ανακύψει σχετικά με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Ζακύνθου.
Η δήλωση του την οποία εκτιμώ ιδιαιτέρως, είναι απολύτως ανταποκρινόμενη με το πνεύμα της δικής μου επιστολής και συνάδουσα με τη βούληση της Τοπικής Κοινωνίας.
Επιμένω ότι για τα σοβαρά Τοπικά ζητήματα μπορούμε και επιβάλλεται να συμφωνούμε όλοι παρά τις όποιες επιμέρους πάντοτε σεβαστές θέσεις μας και από όποιο μετερίζι και αν βρισκόμαστε.
Εύχομαι με τον ίδιο τρόπο να ανταποκριθεί και ο κ. Δήμαρχος».