Για τα μηνύματα της νέας σεζόν και τη δυναμική ανάκαμψη σημαντικών αγορών για την Ελλάδα και κυρίως για τα Ιόνια νησιά, μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ», ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ι.Ν. και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος με την «ΑΝΑΣΑ», Σπύρος Γαλιατσάτος.
Αρχικά, τόνισε ότι γίνεται μία δυναμική επαναφορά της βρετανικής αγοράς.
Ερωτηθείς για τους βασικούς προβληματισμούς των ανθρώπων του τουρισμού, ανέφερε: «Γενικά είναι μία πολύ καλή χρονιά, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα… Υπάρχει μία μεγάλη αβεβαιότητα… Πρώτον, η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Δεύτερον, δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η ακρίβεια, όχι μόνο του ρεύματος και των καυσίμων, αλλά και των προϊόντων, αν θα υπάρξει επάρκεια αγαθών… Επίσης, δεν ξέρουμε τι θα κάνουν οι σύμμαχοί μας οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί σε σχέση με τη Ρωσία. Τι διαστάσεις θα πάρει; Πόσο θα κρατήσει; Αυτοί είναι οι εν δυνάμει θανάσιμοι κίνδυνοι για την οικονομία μας και τον τουρισμό, φέτος».
Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στα Ιόνια νησιά και σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Γαλιατσάτος μίλησε για τις αιτίες που προκαλούν αυτό το φαινόμενο.
«Όντως υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Έχει πάρα πολλές πτυχές ειδικά για τα Ιόνια. Αυτοί οι οποίοι κυριαρχούσαν τόσο στις υποδομές τόσο και στην παροχή υπηρεσιών (εστιατόρια, ξενοδοχεία και λοιπά) ήταν οι Αλβανοί, οι οποίοι ελληνοποιούνται και πηγαίνουν στο εξωτερικό (Γερμανία, Σκανδιναβία).
Οι εναπομείναντες γίνονται επιχειρηματίες και επαξίως γίνονται, γιατί οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται. Είναι πανέξυπνος λαός, σε έξι μήνες μαθαίνουν ελληνικά. Ρώτησα ένα παιδάκι πώς έμαθε τη γλώσσα και που είπε ότι έβλεπε παλιές ταινίες που άκουγε με καθαρό λόγο.
Από την άλλη πλευρά είναι και το θέμα των αποδοχών. Πιστεύω ότι όποιες επιχειρήσεις σέβονται την κλαδική σύμβαση δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Παντού υπάρχουν αυτοί που εφαρμόζουν κάποια πράγματα και αυτοί που δεν τα εφαρμόζουν.
Αυτοί που δεν τα εφαρμόζουν, θα πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι, γιατί λειτουργεί σε βάρος τους.
Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις που έχουν καλή συμπεριφορά και κυρίως καλό αμοιβολόγιο, δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα… Ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν αλλά τα αίτια είναι πάρα πολλά».
Τέλος, σχετικά με τα περιστατικά εξαπάτησης επιχειρηματιών του τουρισμού, τα οποία έχουν καταγγελθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημείωσε: «Και μένα μου συνέβη παρόμοιο περιστατικό. Με πήρε τηλέφωνο στο κινητό κάποιος και μου είπε ότι δήθεν έχει μείνει στο ξενοδοχείο και ότι επειδή φεύγει για την Ολλανδία θέλει να κλείσει δωμάτιο για τον Ιούνιο για τον γιο του.
Μου είπε ότι θέλει να μου στείλει τα λεφτά και μου ζήτησε να του δώσω τα στοιχεία μου. Κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο και του είπα όχι. Μετά από λίγο καιρό έκανε και δεύτερη απόπειρα… Του είπα, τότε: «Κοίταξε, φτάνει…
Μη φτάσουμε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος». Πρόσφατα άκουσα ότι έπεσε θύμα και μία συνάδελφος στην Κεφαλονιά. Το βασικό για να μην πέσει κανείς θύμα είναι να μην δίνουν τα στοιχεία τους».
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ένα περιστατικό εξαπάτησης καταγράφηκε στην Κεφαλονιά, όπου από ιδιοκτήτρια τουριστικής επιχείρησης απέσπασαν το ποσό των 15.000 ευρώ.