Μια πυρκαγιά που έκαιγε όλες αυτές τις ώρες σε 3 μέτωπα και που χωρίς τη συνδρομή πυροσβεστών απ’ την περιφέρεια, εναέριων μέσων αλλά και εθελοντών, θα είχε πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την περιοχή.
Κι αυτή η πυρκαγιά Απρίλη μήνα, σε τέτοιου κάλλους περιοχή, με παρθένο δάσος, αλλά και φύλαξη, κάνει την «καρδιά» των Ζακυνθινών να «τρέμει». Ήδη το νησί μετράει μικρές πυρκαγιές σε Κοιλιωμένο, Αγ. Λέοντα, Ορθωνιές αλλά και στο Κερί ακόμη και πριν μπει ο Απρίλης. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι.
Για την προσοχή που πρέπει να δείχνουν όλοι όσοι κάνουν εργασίες στην ύπαιθρο, δεν συζητάμε. Είναι «εγκληματική» η αμέλεια και δεν δικαιολογείται.
Για τους εμπρησμούς όμως, σε δασικές, δύσβατες περιοχές, πρέπει όλοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, γιατί η έγκαιρη ειδοποίηση στην πυροσβεστική είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς.
Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία και Εθελοντές είναι ετοιμοπόλεμοι, όμως δεν αρκούν. Χρειάζεται η συνδρομή όλων.
Ας ευχηθούμε το νησί να μην υποφέρει για ακόμη μία χρονιά από δασικές πυρκαγιές κι αυτός ο φυσικός πλούτος που από μόνοι μας βαλθήκαμε να καταστρέψουμε, να μείνει ανέπαφος.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε μόλις πριν λίγα 24 από την Βουλή ο εκάστοτε Περιφερειάρχης θα αποφασίζει την απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ΝΑΤURA, αλλά και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.
Η απόφαση αυτή θα εκδίδεται σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όταν αυτοί είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού).
Σύμφωνα με το νόμο, ο Περιφερειάρχης μπορεί να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη.
Ο οικείος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης συγκαλεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), το οποίο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κατά τόπον αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) και του Προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, εισηγείται περί της αναγκαιότητας επιβολής του μέτρου, είτε για το σύνολο των περιοχών είτε για ορισμένες εξ αυτών, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.