Όπως ήταν αναμενόμενο – μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Ορθονιές και Έξω Χώρα – στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν με την έλλειψη νερού και με τη συνδρομή των υδροφόρων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης. Υπενθυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό κάηκαν περίπου 50 στρέμματα και το βασικό πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι δεν υπήρχε νερό στα ορεινά για την κατάσβεση, λόγω των διακοπών ρεύματος στα αντλιοστάσια – εξαιτίας των οφειλών της ΔΕΥΑΖ στην Volterra.
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Κωνσταντίνος Τσιώπος, διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ζακύνθου: «Δεν χωράει αδράνεια και ανευθυνότητα!»
Αρχικά, στη συνεδρίαση μίλησε ο Πύραχος Κωνσταντίνος Τσιώπος, διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ζακύνθου, τα λόγια του οποίου αποτελούν «γροθιά στο στομάχι» και θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή, αφού ουσιαστικά, από την ανάλυση που έκανε, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις… 25 μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Πιο αναλυτικά, αφού τόνισε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής καθίσταται μεγαλύτερη ανάγκη να είναι όλοι πιο συνεπείς στις διαταγές και στην κείμενη νομοθεσία, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των αρχών και των υπηρεσιών και να αναπτυχθούν από όλους δράσεις για την πρόληψη πυρκαγιών.
Στη συνέχεια, ανέλυσε τις τραγικές διαπιστώσεις του μετά από ελέγχους και αυτοψίες που διενήργησε ο ίδιος με στελέχη της υπηρεσίας. Όπως είπε έγινε έλεγχος του οδικού δικτύου και εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα τα οποία έπρεπε να είχαν λυθεί… χθες, αφού αρκετοί δρόμοι είναι μη προσπελάσιμοι από τα πυροσβεστικά οχήματα και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την Π.Υ. έχουν κοινοποιηθεί στον Δήμο και στην Περιφέρεια και πως πριν την έναρξη της αντιπυρικής θα σταλεί αναφορά στο Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος…
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιώπος στο πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη νερού, τονίζοντας ότι ήδη ότι δημιουργήθηκε ζήτημα κατά την κατάσβεση σε Ορθονιές και Έξω Χώρα. «Αυτό το πρόβλημα δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Η υπηρεσία μας είναι κάθετη. Δεν νοείται δεξαμενή να μην έχει νερό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη θα πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλες τις δεξαμενές και τα υδροστόμια από την υπηρεσία παρουσία υπαλλήλου της ΔΕΥΑΖ.
Όσον αφορά τις ανεξέλεγκτες χωματερές – τη γνωστή πληγή του νησιού – ο κ. Τσιώπος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Να γίνει άμεση αποκατάσταση των χώρων με ευθύνη του δήμου. Τα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουμε την επόμενη εβδομάδα θα είναι στα χέρια του δήμου».
Στη συνέχεια, μίλησε για την λανθασμένη εφαρμογή της διάταξης σχετικά με την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών τονίζοντας με νόημα ότι όταν βεβαιώνονται τα πρόστιμα από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, θα πρέπει να πληρώνονται… Όπως είπε, από τις έρευνες του Ανακριτικού Τμήματος, παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ενδεχομένως η φωτιά στα ορεινά την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Ο Διοικητής υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (υπ’ αριθμ. 17647 Υ.Α οικ. Φ.700.20, ΦΕΚ 1301 Β /18-3-2022) οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Μετά την παρέλευση άπρακτης της ως άνω προθεσμίας, ο οικείος δήμος, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό, ενώ σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, με την οποία βεβαιώνεται η συνδρομή κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, μεριμνά για την έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας δυνάμει της οποίας προβαίνει, στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων.
«Άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη», χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί στην Μπόχαλη, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει άμεσα αποψίλωση και απομάκρυνση των πεσμένων – από τον «Ιανό – δέντρων στο Κάστρο…
Αίσθηση προκάλεσε τα όσα είπε για τις αναφορές της υπηρεσίας για την Μπόχαλη και τους δασικούς δρόμους… αφού, όπως σημείωσε, παρέδωσε το ίδιο κείμενο… καθώς δεν έγινε ούτε μία παρέμβαση για να διορθωθούν τα προβλήματα…
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σημαντικό ρόλο των εθελοντικών ομάδων, ζητώντας από τις αρχές να μεριμνήσουν για τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που πρέπει να γίνουν.
Σημείωσε, επίσης, ότι οι πρόεδροι των χωριών μπορούν να υποδείξουν τα «τρωτά» σημεία των περιοχών τους στις αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Τέλος, μίλησε για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ», σημειώνοντας ότι σε αυτό αποσαφηνίζονται πλήρως οι αρμοδιότητες και οι δράσεις όλων των φορέων σε ένα περιστατικό, συμπληρώνοντας με νόημα ότι την απόφαση για τις εκκενώσεις οικισμών την λαμβάνει ο Δήμαρχος, μετά από εισήγηση της Π.Υ. και για αυτό είναι σημαντικό όλες οι αρμόδιες αρχές να είναι όλοι στο πεδίο… και όχι στα γραφεία τους…
«Δεν χωράει αδράνεια και ανευθυνότητα! Να αναλάβουν δράσεις όλοι σύμφωνα με τα υπηρεσιακά καθήκοντα. Δεν γίνεται να μην έχει νερό το υδροστόμιο ή να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά, επειδή δεν έχει καθαριστεί ο δρόμος», τόνισε κλείνοντας την εισήγησή του.
Ο Λιμενάρχης Ευάγγελος Τζούρτζος και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζακύνθου Σωτήρης Σιατής τόνισαν ότι πάντα, όταν απαιτείται το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής (ελέγχους, περιπολίες, εκκένωση οικισμών, εντοπισμό και καταγραφή ύποπτων ατόμων, διευκόλυνση κυκλοφορίας πυροσβεστικών και γενικά των οχημάτων στο πεδίο).
Ο κ. Σιατής συμπλήρωσε ότι ευελπιστεί η τοπική ΕΛ.ΑΣ. να ενισχυθεί με δυνάμεις ενόψει του καλοκαιριού, ώστε να είναι καλύτερα οργανωμένη και να μπορεί να συνδράμει ακόμη πιο εποικοδομητικά στα συμβάντα.
Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναίου, σημείωσε ότι η Π.Ε. θα αναλάβει φέτος. για πρώτη φορά. να καλύψει το κόστος των καυσίμων για τα οχήματα των εθελοντικών ομάδων και τόνισε ότι στον Λίβα θα υπάρχει – και φέτος – 24ωρη βάρδια για τη φύλαξη του χώρου.
Συνολική εικόνα των προβλημάτων έδωσε στη συνέχεια, η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη, η οποία μίλησε αρχικά για την ανάγκη να καθαριστούν άμεσα οι δασικοί δρόμοι και να απομακρυνθούν τα πεσμένα δέντρα από τον «Ιανό». Τόνισε επίσης, ότι ήδη η Π.Ε. μεριμνά για τον καθαρισμό των επαρχιακών οδών που ανήκουν στα όρια της Π.Ε. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον απροσπέλαστο δρόμο που οδηγεί στην Δάφνη και στον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν οι εθελοντικές ομάδες στην πρόληψη, καλώντας παράλληλα, τον Δήμο να μεριμνήσει για την προμήθεια των υλικών που χρειάζονται.
Αφού αναλύθηκαν οι ελλείψεις που διαπιστώνονται τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ν. Αρετάκης, απαντώντας ουσιαστικά για τις ευθύνες του Δήμου και για αυτά που μπορεί να γίνουν φέτος στον τομέα της πρόληψης.
Αρχικά, είπε ότι προέχει η συνεννόηση μεταξύ των αρχών και των υπηρεσιών τη στιγμή που ξεσπά μία πυρκαγιά, με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Ν. Αρβανιτάκη και την κ. Μουζάκη να του απαντούν ότι ακολουθείται και ενεργοποιείται έτσι και αλλιώς συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την ενημέρωση των αρμόδιων. Για τον καθαρισμό των δρόμων, είπε ότι θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.
Για την έλλειψη νερού και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην τελευταία κατάσβεση στα ορεινά, είπε ότι δεν πρέπει να συγχέονται τα τωρινά περιστατικά με τον κανόνα, καθώς έλλειψη νερού υπήρξε, λόγω ανωτέρας βίας (κομμένο ρεύμα, χρέη, εξώδικο, ασφαλιστικά).
Συμπλήρωσε ότι ο δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πληρώνοντας σταδιακά οφειλές και μέσω της κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας.
Για τις χωματερές και την εναπόθεση ογκωδών είπε ότι ο Δήμος αδυνατεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς οι χώροι καθαρίζονται, αλλά στη συνέχεια κάποιοι εναποθέτουν ξανά ογκώδη. Σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που να πληροί τις περιβαλλοντικές άδεις και να είναι ελεγχόμενος, αλλά όπως είπε, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό. Τόνισε ωστόσο ότι ο Δήμος θα προσπαθήσει και φέτος να καθαρίσει τους χώρους.
Ο κ. Αρετάκης τόνισε ότι η Μπόχαλη, το Ναυάγιο και ο Λίβας είναι οι τρεις περιοχές στις οποίες η δημοτική αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη. «Ό,τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιοχές, θα γίνει», σημείωσε εμφατικά.
Για τα προβλήματα που υπάρχουν στον δρόμο της Δάφνης, καθώς και για τη βοήθεια που μπορεί να δώσει ο Δήμος στις εθελοντικές ομάδες, ο κ. Αρετάκης σημείωσε ότι θα γίνουν νέες συναντήσεις στο γραφείο του για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που ακολούθησε για τις υδροφόρες… Αρχικά, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι υπάρχουν 6 υδροφόρες του Δήμου (5 έτοιμες και 1 για επισκευή) και πως θα μπορούν να τεθούν σε επιφυλακή κάποιες μέρες και ώρες υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς.
Στη συνέχεια, η κ. Μοθωναίου σημείωσε ότι η Π.Ε. δεν διαθέτει δικά της οχήματα και μηχανήματα και πως όταν καθίσταται ανάγκη ενεργοποιούνται οι ιδιώτες, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον κόστος. Ζήτησε, μάλιστα, να ζητείται πρώτα η συνδρομή του Δήμου και στη συνέχεια της Π.Ε.
Τότε ο κ. Αρβανιτάκης σημείωσε ότι ναι μεν ο Δήμος έχει 6 υδροφόρες, αλλά τη στιγμή των συμβάντων, οι οδηγοί είναι μακριά από τα σημεία της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση και να αναγκάζονται να απευθύνουν στην Π.Ε. για να ζητηθεί η συνδρομή των ιδιωτών.
Ο Διευθυντής Καθαριότητας του Δήμου Δ. Τουρκάκης σημείωσε ότι οι υδροφόρες αγοράστηκαν φέτος από τον Δήμο για να μεταφέρουν νερό και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει ο δήμος να προσλάβει 17 οδηγούς για 6 μήνες, προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Υ. Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Ζακύνθου, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» καθώς και στην υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών».
Τονίζουμε ότι, πριν την καύση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.
Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων.
Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
Τονίζουμε ότι, η πιστή τήρηση των ανωτέρω είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας!