Σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί από αρχές και φορείς για την προβολή της Ζακύνθου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε διάφορους τομείς, ενόψει της νέας σεζόν. Φαίνεται ότι ειδικά στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να αντισταθμιστούν οι απώλειες.
Τις τελευταίες ημέρες, θετικά μηνύματα έρχονται για τη Ζάκυνθο, αλλά και συνολικά για τη δυναμική των Ιονίων Νήσων από δύο εκθέσεις, διαφορετικού περιεχομένου που όμως αποδεικνύουν ότι πρέπει να ανοίγονται νέοι ορίζοντες, μέσα στην κρίση.
Αρχικά, από την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι φιλοξενούμενη στο Ελληνικό περίπτερο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα Παγκόσμιας Έκθεσης (θεσμός που έχει ξεκινήσει το 1851 για να παρουσιάζει τα επιτεύγματα των κρατών) στο Ντουμπάι “EXPO DUBAI 2020”.
Η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου μίλησε στο «ΙΟΝΙΑΝ» για την ουσιαστική προσπάθεια που έγινε σε μία νέα αγορά και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που είχε το «άνοιγμα» σε μία νέα αγορά, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει επηρεασμένη έντονα από τις οικονομικές επιπτώσεις – και όχι μόνο – του πολέμου στην Ουκρανία.
Μεταξύ άλλων, είπε: «Η πρωτοβουλία μας να αφήσουν το στίγμα τους τα Ιόνια νησιά στη Διεθνή Έκθεση απεδείχθη ότι ήταν επιτυχημένη. Δεν είναι απλά μία έκθεση, δεν είναι απλά μία συγκέντρωση περιφερειών χωρών… είναι το κορυφαίο γεγονός. Συμμετείχαν 192 χώρες και 78 αρχηγοί κρατών. Για 8 ημέρες παρουσιάσαμε βίντεο με την καθημερινή μας ζωή, τον πολιτισμό (φιλαρμονικές, βιντεοσκοπημένες συναυλίες). Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τα συγχαρητήρια που δεχτήκαμε και από το υπόγειο εξωτερικών και από το υπουργείο τουρισμού».
Η κ. Κράτσα αφού μίλησε για τις εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της έκθεσης και την προβολή του φυσικού κάλλους των νησιών μας, αναφέρθηκε στο σημαντικό άνοιγμα που έγινε σε αυτή την αγορά.
«Ξεκινήσαμε αυτή την εποχή που ο ανταγωνισμός στην τουριστική αγορά είναι μεγάλος να κάνουμε αυτή την προσπάθεια… Ξεκινήσαμε για αυτό πριν τον πόλεμο, όμως σήμερα η πρωτοβουλία μας αποδεικνύει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ανοίξαμε, ορίζοντες, δρόμους προς αξιοποίηση σε μία περιοχή όπου δεν ήμασταν καθόλου γνωστοί. Αυτό χαρακτηρίζει την διοίκηση μας. Η εξωστρέφεια ήταν το όνειρο, ένα μέρος του ονείρου που μας ενέπνευσε να ασχοληθούμε με την αυτοδιοίκηση σε περιφερειακό επίπεδο. Θα υπάρξει συνέχεια προς αυτή την κατεύθυνση».
Να σημειωθεί ότι παράλληλα λαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες βάλλονται ακόμα περισσότερο τώρα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.
Τo περασμένο, Σάββατο 19 Μαρτίου, άνοιξε η έκθεση Expo Corfu 2022 στο Νέο Λιμάνι της Κέρκυρας, η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Το θέμα της έκθεσης ήταν «Τρόφιμα, Ποτά, Επαγγελματικός & Ξενοδοχειακός εξοπλισμός» και συμμετείχαν επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Τροφίμων-Ποτών, Επαγγελματικού & Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού.
Αξιόλογη και δυναμική ήταν η παρουσία του Επιμελητηρίου Ζακύνθου στην Έκθεση, το οποίο εγκαίρως είχε προσκαλέσει τις τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του φορέα, Φώτης Κόττης μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τη σημασία τέτοιων δράσεων προβολής και εξωστρέφειας, μέσα σε αυτό το δύσκολο κατά τα άλλα οικονομικό περιβάλλον, αφού σε κάθε περίπτωση μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν…
«Είναι πάρα πολύ σημαντική χρόνια, τελειώνει η πάνδημη, αλλά ταυτόχρονα ξεκινά μία δύσκολη περίοδος μετά και την εμπόλεμη κατάσταση μέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος και με ότι σημαίνει αυτό οικονομικά με τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν σε κόστη και στις τροφοδοσίες.
Παρόλα αυτά, αυτό που τονίζουμε ως Επιμελητήριο – είναι άλλωστε και το μότο μας – «Η Ζάκυνθος παντού»! Πρέπει να διεκδικούμε παντού! Πρέπει να βρισκόμαστε ως επιχειρήσεις, ως φορείς, ως επιχειρηματίες, ως νησί παντού!
Το όνομα της Ζακύνθου να φαίνεται παντού. Για αυτό το λόγο πήγαμε στην έκθεση στην Κέρκυρα, η οποία ήταν πάρα πολύ πετυχημένη. Είδαμε και τη συμμετοχή της περιφέρειας στο Ντουμπάι. Εμείς είχαμε πάει στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο. Είναι προσπάθειες που εντάσσονται σε ένα πλαίσιο εξωστρέφειας ως νησί σε ένα δύσκολο χάρτη τοπίο, σε μία αγορά που μετά την πανδημία έχει εξαιρετικές ιδιορρυθμίες.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε και συναντήσεις με τους τουριστικούς φορείς και επιχειρηματίες και με κάποιους συνεργάτες μας, chefs οι οποίοι βρίσκονται στο τμήμα αγροδιατροφής και στο τροφοδοσιών, γιατί υπάρχει ανησυχία για τα κόστη των πρώτων υλών τα οποία θα είναι ασύμφορα για να δουλέψουν και να γεμίσουν τα ξενοδοχεία.
Υπάρχει προβληματισμός από τους επιχειρηματίες γιατί τα συμβόλαια είναι με παλαιότερες τιμές μέσω πανδημίας, δεν έχουν καμία σχέση με τα κόστη που θα εμφανιστούν την καλοκαιρινή σεζόν.
Τεράστιες οι διαφορές και τεράστιες οι ελλείψεις. Δεν θα υπάρχει αλεύρι, δεν θα υπάρχουν κάποια κρέατα, όπως το κοτόπουλο, δεν θα υπάρχουν κάποια είδη που παράγονταν στην ανατολική Ευρώπη.
Πραγματικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία χρονιά, η οποία ναι μεν είναι πολύ ελπιδοφόρα όσον αφορά την εισροή τουριστών στη χώρα μας, αλλά θα είναι δύσκολη, λόγω του κόστους των πρώτων υλών.
Για αυτό θα γίνει συνάντηση, για να ακούσω τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους του τουρισμού που δουλεύουν χρόνια και έχουν την εμπειρία και για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση συντονισμένα ως νησί».