«Κάθε κυβέρνηση, αλλά και κάθε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η νησιωτικότητα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η ηπειρωτική Ελλάδα»
Ο κ. Καποδίστριας φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην εκπομπή «ΕΔΩ ΖΑΚΥΝΘΟΣ» και μίλησε για όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη, καθώς και για εκείνα που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την ενασχόλησή του με την πολιτική και τους επόμενους στόχους του, είπε: «Σε όλη την καριέρα μου και στην εκπαίδευση και στην κατάθεση περισσότερο με ενδιαφέρει το έργο. Όταν, λοιπόν, βγει ένα έργο ο αιρετός νιώθει ευχαριστημένος. Εκτιμώ ότι μέσα από το έργο του πρέπει να χτίζει το σκαλοπάτι της πολιτικής του πορείας.
Το δικό μου επόμενο σκαλοπάτι θα αποφασιστεί μετά τα έργα… Αν το έργο της αναβάθμισης του λιμανιού του Κερίου τελειώσει, το οποίο πραγματικά θα το χαρεί πάρα πολύ η Ζάκυνθος, αν πάει καλά το πρόγραμμα «Octane», αν ολοκληρωθεί το Πράσινο Σημείο, αν μπούμε στο Στούντιο Ηχοληψίας στο Μουσικό και κάνουμε μία ωραία εκδήλωση, που να προωθεί τα νέα παιδιά… Αυτό θα είναι σκαλοπάτι και από εκεί και πέρα, θα σκεφτώ τι θα κάνω…»
Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να είναι στις επόμενες εκλογές υποψήφιος στον Δήμο Ζακύνθου, απάντησε: «Στο δήμο ή στην περιφέρεια ή και να γυρίσω πάλι διευθυντής στην κατάρτιση. Είμαι ερωτευμένος με την εκπαίδευση. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Όλα είναι ανοιχτά. Η ενασχόληση μου με την πολιτική ήταν σε διαστήματα… Δεν ήμουν 20 συνεχόμενα χρόνια στην πολιτική. Έλειπα 10 χρόνια… Πριν από 30 χρόνια είχα εκλεγεί πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος, μετά σταμάτησα και ξανασυνέχισα, μετά ήμουν στο Επιμελητήριο και μετά σταμάτησα για 12 χρόνια… Τώρα μπήκα στη διαδικασία λόγω της προσωπικής φιλίας μου με την κ. Κράτσα και λόγω του ότι της είχα εμπιστοσύνη γιατί έχει όραμα αυτή η γυναίκα να φτιάξει τα νησιά μας».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Καποδίστριας, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Μουσικό Σχολείο για τη δημιουργία του Στούντιο Ηχοληψίας, μετά τουλάχιστον από την ενημέρωση που είχε κατά τη συνάντησή του με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Νικήτα Σπίνο. Για τη δημιουργία του έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΙΝ και Δήμου και πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 700.000 ευρώ.
«Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να γκρεμίσει κάποια τοιχία, να ετοιμάσει τις υποδομές, δηλαδή το κατασκευαστικό κομμάτι – και εμείς να αγοράσουμε τον μουσικό εξοπλισμό, να φτιάξουμε το στούντιο με όλη την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται. Σε συνεργασία με τον κύριο Σπίνο, πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν αυτές οι κατασκευές. Παράλληλα, προβλέπεται και ένα μεγάλο έργο προβολής και διαφήμισης και περιμένουμε το 2020- 23 να γίνουν πολλές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδείξουν το Μουσικό Σχολείο και τη Ζάκυνθο. Να σημειώσω ότι το Στούντιο δεν θα είναι μόνο για το Μουσικό Σχολείο. Παραδίδεται από την Περιφέρεια στον Δήμο για να το χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν. Άρα θα το χρησιμοποιούν και μουσικοί σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ουσιαστικά είναι για να πηγαίνουν όλα τα συγκροτήματα για να καταγράψουμε τον πολιτισμό μας και για να δείξουν τι καινούργιο υπάρχει. Πρέπει να προσέξουμε τους νέους καλλιτέχνες και να τους προωθήσουμε ακόμα περισσότερο».
Για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα για τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου, εξήγησε ότι υπάρχει μία υπηρεσιακή καθυστέρηση… Μάλιστα όπως είπε: «Εγώ έτρεξα για να βγει η περιβαλλοντική μελέτη, η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας… και πριν από λίγες εβδομάδες «πέρασε» από την Οικονομική Επιτροπή η δημοπράτηση για την κατασκευή του Πράσινου Σημείου».
Όσον αφορά το έργο και το τι θα περιλαμβάνει, εξήγησε: «Σε ένα οικόπεδο 500-600 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο θα δημιουργηθούν με τις 20.000 ευρώ οι υποδομές για να μπορεί μετά να έρθει ο εξοπλισμός, που είναι μία μηχανή που θα ζυγίζει, ένα container που θα έχει διάφορες επιλογές για διάφορα σκουπίδια, ένα μηχάνημα ζυγοστάθμισης, γιατί σκοπός είναι να μπορεί ο Δήμος να εκμεταλλευτεί όλον αυτόν τον χώρο μετά. Αυτά τα έργα -με προγραμματικές – τα χρηματοδοτεί και τα δημοπρατεί η περιφέρεια και μετά παραδίδονται στο Δήμο. Από ‘κει και πέρα, ο Δήμος είναι εκείνος που θα κρίνει το πώς θα τα χρησιμοποιήσει.
Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να το προβάλουμε το σημείο περισσότερο, ώστε να μπορεί ο κάθε Ζακυνθινός να πηγαίνει εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά, να τα ζυγίζουν και να του δίνουν ένα κουπόνι, προκειμένου να έχει μία έκπτωση στο ποσό που πληρώνει για τα σκουπίδια.
Το Πράσινο Σημείο θα δημιουργηθεί κοντά στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας στο αεροδρόμιο. Οκτώ μήνες υπήρξε καθυστέρηση μέχρι να αποφασιστεί το που θα γίνει. Συζητήθηκε η επιλογή χώρου στην Παναγούλα, μετά στην πόλη και τελικά ο Δήμος -γιατί αυτός αποφασίζει -αποφάσισε να γίνει εκεί και εμείς ακολουθούμε την επιλογή του».
Για το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct στη Ζάκυνθο, είπε: «Ήταν μία πολύ ανταγωνιστική πρόταση και τα καταφέραμε, αλλά από ‘κει και πέρα και υλοποίηση της είναι δύσκολη. Το γραφείο θα λειτουργεί στο κέντρο της πόλης, σε μία κάθετο της Αλ. Ρώμα. Είναι ένα ισόγειο κατάστημα, 45 -50 τετραγωνικών.
Οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί κάποιος είτε με επίσκεψη στο γραφείο -όταν έρθει το κατάλληλο στελεχικό δυναμικό – είτε μέσα από το site που κατασκευάσαμε θα μπορεί να παρέχεται. Ακόμα και ο επισκέπτης της Ζακύνθου θα μπορεί να έρθει και να ρωτήσει για τις άδειες που χρειάζεται για να μείνει στο νησί, για τις επιδοτήσεις και για πολλά ακόμα. Σκοπός μας είναι ο ειδικός που θα είναι στο γραφείο να μπορεί το επόμενο εξάμηνο να εξηγήσει στους πολίτες τι χρηματοδοτήσεις υπάρχουν, να τον ενημερώσει για τα προγράμματα κλπ. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο προβολής της Ευρώπης στη Ζάκυνθο».
Για το νέο έργο «Octane» που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα στο νησί μας και αφορά την δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης – ενημέρωσης του επισκέπτη.ο κ. Καποδίστριας εξήγησε: «Ο επισκέπτης θα πηγαίνει με το κινητό του σε ένα σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος θα περνά το QR code και θα του εμφανίζει τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί για αυτό το σημείο. Οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σε δυο – τρεις γλώσσες και θα αφορά 60 σημεία στη Ζάκυνθο, πάνω από 100 στην Κέρκυρα, ομοίως και στην Λευκάδα και λιγότερα στην Κεφαλονιά. Το έργο γίνεται σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων με την Περιφέρεια Ι.Ν. Ξεκίνησε το 2019 και τώρα τελειώνει (μέχρι τέλος Μάρτη)».
Ένα σημαντικό πρόβλημα για το οποίο μίλησε ο κ. Καποδίστριας στο ΙΟΝΙΑΝ είναι εκείνο της διαφοροποίησης και των ειδικών κριτηρίων που θα πρέπει να υπάρξουν στα χρηματοδοτικά προγράμματα για την περαιτέρω στήριξη των νησιωτικών περιοχών. «Κάθε κυβέρνηση, αλλά και κάθε Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η νησιωτικότητα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η ηπειρωτική Ελλάδα. Στα τέσσερα μεγάλα νησιά του Ιονίου, θέλουμε τέσσερις διαφορετικές υποδομές, δηλαδή, τέσσερα αεροδρόμια, τέσσερα νοσοκομεία και πάρα πολλά σχολεία σε κάθε νομό… Δεν πρόκειται για μία ενιαία περιοχή, όπως είναι η Πελοπόννησος ή η Κρήτη που μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί από μία δομή ή μια υπηρεσία διανύοντας μία μικρή χιλιομετρική απόσταση για να πάει σε μία άλλη περιφερειακή ενότητα.
Άρα, το κόστος πρέπει να είναι επί τέσσερα… Ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και εξηγήσεις ότι θα προσέξουν την νησιωτικότητα… επί της ουσία δεν γίνεται τίποτα. Οι χρηματοδοτήσεις είναι οι ίδιες, όπως είναι σε άλλες περιοχές».