Η απουσία του Δημάρχου Νικήτα Αρετάκη εξ’ αρχής «δυναμίτισε» το κλίμα με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική για υποβάθμιση του Δ.Σ., ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στις τελευταίες ανακοινώσεις του Δημάρχου περί «συναλλαγών» μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και του «αμαρτωλού» παρελθόντος του Δήμου…
Σύσσωμη η αντιπολίτευση τόνισε ότι ο Δήμαρχος θα έπρεπε ειδικά σε αυτή την συνεδρίαση να ήταν παρών, προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τα όσα υποστήριξε και να διατυπώσει την άποψή του για τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν.
Ένταση επικράτησε στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Γ. Φεραδούρου, Δ. Κουτσογιάννη, Ανδρ. Ξένου και Ν. Καλαμαρά, οι οποίοι σημείωσαν ότι ο Δήμαρχος δεν θα έπρεπε να απουσιάζει και μίλησαν για… μπαχαλοποίηση του Συμβουλίου.
Εκτός ημερησίας διάταξης, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο» Γιώργος Αρμένης, θέλησε να πάρει το λόγο και να αναφερθεί στις τελευταίες ανακοινώσεις του Δημάρχου και τις αναφορές του σε παλαιότερες αποφάσεις του Δ.Σ. Ζακύνθου, τονίζοντας ότι «ο κ. Αρετάκης τους βάζει όλους σε ένα τσουβάλι». Ο κ. Αρμένης κατέθεσε τις αποφάσεις που επικαλείται ο κ Αρετάκης για τα πρακτικά, εξηγώντας ότι οι αναφορές που κάνει σε αποφάσεις του Δ.Σ. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σημείωσε ότι θα δώσει πολλές μάχες ακόμα και πως δεν πρόκειται «να σκεπαστεί το σκάνδαλο της Πειραιώς», ασκώντας κριτική στον κ. Αρετάκη που θέλει να διαπραγματευτεί με την τράπεζα για τα δάνεια. «Ο κ. Αρετάκης συμμαχεί με ότι πιο μαύρο και αντιδραστικό υπάρχει. Αυτός είναι!», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνο ψήφισμα κατά των απολύσεων στα ΚΤΕΛ, μετά την σχετική εισήγηση που έκανε η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν, παράλληλα, την απουσία του Δημάρχου από τη συνεδρίαση.
Αρχικά έγινε αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΚΤΕΛ και αφού τοποθετήθηκαν για το θέμα ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου Γιώργος Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Παναγιώτης Ακτύπης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ Φώτης Προβής, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου Διονύσης Γεωργάνος, το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Συνταξιούχων Φώτης Μουζάκης και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Κήρυκα Σπύρος Φαραός, στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους εργαζόμενους και ζήτησαν να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο τα δρομολόγια, ώστε να εξυπηρετούν τους κατοίκους των χωριών και τους μαθητές.
Με το ψήφισμα το Δ.Σ. ζητά να παρθούν πίσω οι απολύσεις και τα δρομολόγια να διαμορφωθούν μετά από συζήτηση με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα, να τηρούνται τα πρωτόκολλα κατά τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία και να γίνουν έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και να ξεκινήσουν δρομολόγια από και προς το νοσοκομείο.
Όσον αφορά τα δρομολόγια, ο πρόεδρος του σώματος Στ. Κακολύρης πρότεινε το θέμα να αναβληθεί και να συζητηθεί και πάλι στο Δ.Σ. αφού πρώτα οι αντιδήμαρχοι έρθουν σε επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν και στη συνέχεια, να μιλήσουν με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ προκειμένου να γίνει η κατάλληλη διαμόρφωση των δρομολογίων.
Για το θέμα, υπόμνημα κατέθεσε η διοίκηση του ΚΤΕΛ, στο οποίο μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες λειτουργίας του. Το υπόμνημα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εάν γνώριζε (σ.σ. ο συντάκτης της αναφοράς) την πραγματική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού στα ΚΤΕΛ και τις νομικές διατάξεις που ρυθμίζουν την λειτουργία των ΚΤΕΛ, τότε πιστεύουμε, ότι στο έγγραφο της αναφοράς δεν θα υπήρχαν ισχυρισμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αδικούν το ΚΤΕΛ Ζακύνθου».
Γίνεται εκτενής αναφορά στο κοινωνικό έργο της εταιρείας (μεταφορά ΑμεΑ, φοιτητών και πολύτεκνων με έκπτωση, τη δωρεάν μεταφορά καρκινοπαθών σε Πάτρα και Αθήνα, καθώς και τη δωρεάν μεταφορά του προσωπικού Πολ. Προστασίας, δωρεές), ενώ στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία για τη μείωση της επιβατικής κίνησης, τη μείωση των εισπράξεων και την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.
Για τη μεταφορά από και προς το νοσοκομείο, η διοίκηση αναφέρει ότι εξυπηρετείται από την γραμμή Ζάκυνθος – Τραγάκι -Κυψέλη και πως οι περισσότεροι μεταβαίνουν με ίδια μέσα μεταφοράς.
Για την ανανέωση του στόλου, σημειώνει ότι οι μέτοχοι «με δανεισμό και με εμπράγματες διασφαλίσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά καιρούς ανανεώνουν τα λεωφορεία τους» και πως «η ανανέωση δεν αποτελεί απόδειξη πλουτισμού, αλλά απόδειξη της επαγγελματικής και της κοινωνικής τους ευαισθησίας προς τους επιβάτες».
Ενώ τέλος, για το θέμα των απολύσεων, αναφέρει: «Το ζήτημα των απολύσεων των εργαζομένων στο ΚΤΕΛ έχει εισαχθεί ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων Ζακύνθου και εκεί θα κριθεί πλέον η νομιμότητα τους. Κατά τρόπο αυθεντικό και απόλυτα δημοκρατικό από το μόνο θεσμό δικαιοδοσίας, που είναι τα δικαστήρια, κατά το Σύνταγμα και τους Νόμους, σε ένα Κράτος Δικαίου».
Αφού συζητήθηκε και το θέμα που αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους συνταξιούχους, οι παρατάξεις «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο» και «Επανεκκίνηση» και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρινάκης, Κουτσογιάννης και Σεβαστιάδης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία του Δημάρχου από τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία, όπως είπαν, ήταν αδικαιολόγητη και με αυτόν τον τρόπο υποβάθμισε ο ίδιος το Δ.Σ.
Το ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Παρασκευής 4/2.