ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ
Μία σημαντική παρέμβαση κάνει μέσω της εφημερίδας μας, ο γνωστός συνταξιούχος δάσκαλος, πρώην Αντινομάρχης Ζακύνθου και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Στάθης Μπετίνης, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες μέρες η Ένωση Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου για τα προβλήματα από αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα του νησιού.
Ο κ. Μπετίνης επισημάνει ότι συμφωνεί αρχικά με τα θέματα που αναδεικνύει η Ένωση, τονίζοντας ότι προφανώς και θα πρέπει να συντηρηθούν τα σχολικά συγκροτήματα και να ληφθούν τα μέτρα που ζητούν για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όμως, όπως αναφέρει, η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη, πρωτίστως, από την ανέγερση νέων διδακτηρίων και από αντισεισμικούς, ενδελεχείς και ολοκληρωμένους ελέγχους.
Αρχικά, έκανε ειδική αναφορά στο ΦΕΚ που εκδόθηκε την 1η Μαρτίου του 1988 (αριθμ. φύλλου 175) «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης της πολεοδομικής ενότητας «Παστρεϊκα (Ντουρέικα) του δήμου Ζακυνθίων και της κοινότητας Γαϊτανίου (Ν. Ζακύνθου) και συγκεκριμένα στο άρθρο 1, το οποίο αναφέρει: «Εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο της πολεοδομικής ενότητας «Παστρέικα» (Ντουρέικα) του δήμου Ζακυνθίων και της κοινότητας Γαϊτανίου (Ν. Ζακύνθου) που τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως πυκνοδομημένο με την υπ’ αρ. 51619/2517/1987 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών, πεζοδρόμων, κοινόχρηστων χώρων, χώρων πλατείας, στάθμευσης αυτοκινήτων, χώρου λυκείου, πολιτιστικού κέντρου, νηπιαγωγείου – δημοτικού, χώρου άθληση για παιδιά 11-18 χρόνων, παιδικού σταθμού όπως οι παραπάνω ρυθμίσεις φαίνονται στα έξι (6) χρωματισμένα σχετικά πρωτότυπα διαγράμματα σε κλίμακα 1:1000 που θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Πολεοδομικών Εφαρμογών με την υπ’ αρ. 72919/1987 πράξη του και που συνοπτικά τους αντίτυπα δημοσιεύονται με το παρόν διάταγμα».
«Υπάρχουν οικόπεδα και μελέτες για την ανέγερση των σχολείων»
Όσον αφορά, την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολείων, ο κ. Μπετίνης σημειώνει ότι οι τοπικές αρχές θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις, αφού οικόπεδα και μελέτες υπάρχουν ήδη γι’ αυτό το σκοπό.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Νομαρχία υπήρξε πρόβλεψη για να κτιστεί ένα νέο σχολείο, δίπλα στις νέες Εργατικές Κατοικίες, στην Παναγούλα, και τότε είχε προχωρήσει η αγορά οικοπέδου έκτασης 6 στρεμμάτων. «Εκεί θα μπορούσε να ανεγερθεί ένα Δημοτικό Σχολείο, με τη λειτουργία του οποίου, θα μειωνόταν ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σήμερα στο 4ο και στο 6ο Δημοτικό. Επίσης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο και ένα Νηπιαγωγείο, ώστε να αποκτήσουμε ένα κτήριο που θα στεγαστεί το 4ο και το 6ο Νηπιαγωγείο και να μην στεγάζονται στα σπίτια του Γ. Γιατρά και του Ν. Φωτόπουλου, όπως σήμερα. Οικόπεδο επίσης υφίσταται και έχει εγκριθεί για το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Δερματούσας. Αυτή τη στιγμή, οι τρεις τάξεις είναι στον Πλάνο και οι άλλες τρεις στο Τραγάκι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά παιδάκια να φεύγουν από αυτά τα σχολεία και να έρχονται είτε στο 6ο είτε στο 1ο είτε στο «Παναγιώτης Χιώτης», στο Βανάτο. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών στο 6ο Δημοτικό Σχολείο. Η λειτουργία του είναι παράνομη! Γίνεται σχολείο με 300 μαθητές να μην έχει κανονική πρόσβαση;;; Ένας ιδιωτικός δρόμος είναι!»
Αντισεισμικοί ενδελεχείς έλεγχοι!
Το δεύτερο σοβαρότερο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τις αρχές και τη σχολική κοινότητα, σύμφωνα με τον κ. Μπετίνη, είναι η ανάγκη να γίνουν άμεσα αντισεισμικοί ενδελεχείς έλεγχοι, ξεκινώντας από τα σχολεία που ανεγέρθηκαν τη δεκαετία του ’60… «Έχουμε διδακτήρια όπου έχουν ανεγερθεί τη δεκαετία του ’60, όπως το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο – το 1959 φοιτούσα εγώ, άρα το κτήριο πρέπει να κτίστηκε το ‘56-’57 – το 3ο και 4ο Δημοτικό και το 1ο (Καραμπίνειον). Δεν χρειάζεται να γίνει ένας αντισεισμικός έλεγχος, ο οποίος δεν θα τελειώσει στον ταχύ οπτικό έλεγχο;;; Θα πρέπει κάποιος να δει την άδεια, τον φέροντα οργανισμό, τις κολώνες κλπ. Αυτός είναι ο έλεγχος. Όχι στα τούβλα!»
Συνεργασία Ένωσης Γονέων – Συλλόγου Εκπαιδευτικών – Πρωτοβάθμιας
Τέλος, ο κ. Μπετίνης τόνισε ότι για να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα παραπάνω προβλήματα και σε όσα ακόμα ανέλυσε η Ένωση Γονέων στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των Γονέων με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών και με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Υφίστανται τα οικόπεδα, υφίσταται το πολεοδομικό σχέδιο στα Ντουρέικα, υφίστανται και μελέτες, οι οποίες μπορούν να επικαιροποιηθούν. Τα έχουν υπόψη τους; Οπωσδήποτε χρειάζονται οι επισκευές και οι συντηρήσεις, αλλά τα βασικότερα θέματα είναι η ανέγερση διδακτηρίων, ο αντισεισμικός έλεγχος των υφιστάμενων διδακτηρίων και η πρόσβαση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι είναι κοντά σε κοιμητήριο. Αυτό απαγορεύεται. Πρέπει όλοι μαζί να βρεθούν, να έχουν προκαθορίσει την ημερήσια διάταξη και να πάρουν αποφάσεις για έργα».