ertnews
Η Κυβέρνηση εισπράττει τα πρώτα ηχηρά αρνητικά μηνύματα από την κοινωνία. Αιτία αυτού είναι, ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, την τελευταία περίοδο, καθώς και το κύμα ακρίβειας στην αγορά αγαθών και τα τιμολόγια των παρόχων ενέργειας. Μπορεί αυτό το τελευταίο να είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, να μην πω παγκόσμιο, όμως ο πολίτης βλέπει την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση και εκεί ρίχνει τις ευθύνες. Για μένα αυτό θα μετρήσει και για το χρόνο των εκλογών, παρά τα όσο λέγονται από τα πιο επίσημα χείλη για ολοκλήρωση της τετραετίας.
Πάντως και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να εισπράττει πολλά από αυτήν τη δυσαρέσκεια. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακάμπτει αρκετά, μέσω του καλού κλίματος που διαμόρφωσε η εκλογή του νέου αρχηγού, αυτό είναι ορατό. Ο χρόνος φυσικά είναι μπροστά μας, έως τις εκλογές και πολλά μπορεί να αλλάξουν. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το πολιτικό κλίμα την δεδομένη στιγμή. Αν η πανδημία μπει σε τροχιά ανάσχεσης, όπως πιστεύουν αρκετοί επιστήμονες, τότε και οι προθέσεις των πολιτών μπορεί να αλλάξουν. Όμως η ακρίβεια, που όπως λένε όλοι, ήρθε ως φυσική συνέπεια των προβλημάτων που δημιούργησε διεθνώς ο covid -19, ήρθε για να μείνει. Αυτό τελικά μπορεί θα βαρύνει πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Έχουμε πει ότι τα οικονομικά είναι εκείνα, που κατά κύριο λόγο διαμορφώνουν το κλίμα και τις επιλογές των πολιτών. Το θετικό για την κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι ότι “παίζει” χωρίς αντίπαλο, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει πρόσφατα κυβερνητικά δείγματα γράφεις, αλλά και οι θέσεις του δεν διαμορφώνουν πολιτικό ρεύμα ανατροπής. Όμως κάθε αλλά παρά πρέπει να εφησυχάζουν πλέον στη Νέα Δημοκρατία. Δεν φαίνεται να κινδυνεύει η πρωτιά, όμως η αυτοδυναμία έστω και στην δεύτερη κάλπη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το ποσοστό που απαιτείται, γύρω στο 38%,δεν φαίνεται καθόλου εύκολο. Πρέπει να γίνουν αξιόπιστες κινήσεις στην αγορά, ώστε να υπάρξει ανάσχεση και συγκράτηση των ανατιμήσεων, καθώς και των τιμολογίων ενέργειας, που έχουν πάρει φωτιά. Οι λύσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε μαγικές και η αβεβαιότητα που υπάρχει για το αν η πανδημία τελειώνει, επιτείνει την ανησυχία. Ένα δύσκολο καλοκαίρι, με όχι καλή τουριστική σεζόν θα μεγαλώσει το περίβλημα,μιας και τα οποία επιδόματα στην εργασία και η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις,που είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο τα δύο προηγούμενα χρόνια,φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους
Με απλά λόγια, πολλά λεφτά δεν υπάρχουν για βοήθεια πλέον. Χρειάζεται περισσότερο εξορθολογισμός, παρά τάξιμο χρημάτων. Ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει αλλιώς. Χρειάζονται στοχευμένες ενέργειες που θα τονίσουν την αγορά ,θα μειώσουν, τουλάχιστον ,θα συγκρατήσουν την ανεργία και δεν θα, αυξήσουν τα λουκέτα των επιχειρήσεων. Μπορεί να πει κανείς ότι κακομάθαμε στις ενισχύσεις τον καιρό της πανδημίας και τώρα ζητάμε συνεχώς. Πόσο δίκιο είχαν εκείνοι από το οικονομικό επιτελείο, που έλεγαν υπομονή και μέτρο στη βοήθεια στην πρώτη φάση της πανδημίας, γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πόση βοήθεια θα απαιτηθεί ακόμη, μιας και ο χρόνος λήξης του προβλήματος δεν είναι ορατός. Τότε κάποιοι μιλούσαν με ευκολία για όλο και περισσότερα χρήματα στους εργαζόμενους και στην αγορά. Τώρα που βλέπουμε το χρόνο να κυλάει και ο κορονοϊός με τις μεταλλάξεις του ακόμη και μας βασανίζει, θα έπρεπε να αναλογίζονται κάποιοι την ευκολία με την οποία μιλούσαν και έταζαν. Όμως σιγά μην κάνουν αυτοκριτική. Μια ζωή στην εύκολη πλειοδοσία υποσχέσεων θα είναι πρώτοι. Χρειάζεται η λογική να κυριαρχεί και όχι η εύκολη και ανέξοδη παροχολογία. Ψιλά γράμματα βέβαια αυτά, τα αυτιά θέλουν να ακούσουν μόνον ευχάριστα, έστω και ως ψέματα. Πάντως η κυβέρνηση έχει μπλέξει στο πιο δύσκολο κομμάτι του πιθανού τέλους της πανδημίας, με την ακρίβεια να έρχεται και να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο της και να θολώνει την εικόνα της.