Ο Ερασίμολπος σχολιάζει: «Η απληστία επιφέρει δυστυχία»

Σε συνέχεια του σχόλιου της προηγούμενης Παρασκευής, που αναφερόταν στην απληστία που χαρακτηρίζει την υλιστική ζωή μας, ήθελα να σας μεταφέρω τι μου είπε ένας γέροντας του χωριού, που η γαλήνια ματιά του μαρτυρούσε μια εσωτερική ευδαιμονία. Στις πρόσφατες γιορτινές μέρες, κάποια στιγμή μου ζήτησε να τον πάω στη Χώρα και συγκεκριμένα στην πλατεία Ρούγα. Όταν φτάσαμε εκεί, με μια γαλήνια ματιά και ένα αμυδρά ειρωνικό χαμόγελο, μου είπε: «έλα, πάμε γιατρέ μου να δούμε, τι ΔΕΝ χρειαζόμαστε».
Όταν ζει κανείς μεταξύ των απλών ανθρώπων του χωριού, που είναι σε άμεση επαφή με τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα, μερικές φορές μπορεί να ακούσει σοφά λόγια, που πηγάζουν από τις αυθεντικές γνώσεις του πανεπιστημίου της ζωής.
Σημαντικοί παράγοντες για την ευδαιμονία της ψυχής είναι η αυτάρκεια, η σωφροσύνη και η έλλειψη απληστίας. Η απληστία οδηγεί σε άγχος και δυστυχία.
Ας μην ξεχνάμε τον Διογένη, τον κυνικό φιλόσοφο, που όταν ο Μέγας Αλέξανδρος τον ρώτησε αν μπορούσε να εκπληρώσει κάποια του επιθυμία, του είπε να μεριάσει λίγο, για να μην του κρύβει τον ήλιο. Μήπως τελικά, ο γέροντας του χωριού και ο Διογένης, έχουν να μας πουν κάτι σημαντικό και ουσιώδες για τη ζωή;
Άλλωστε, όπως είπε και ο φιλόσοφος Καντ: «Εκείνος που απορρίπτει τα περιττά, εκείνος αποφεύγει και τις στερήσεις».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο