Η πιθανή ύφεση της πανδημίας φέρνει και σενάρια | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

allabouthealth

Δεν πρόλαβε να φανεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας για ύφεση της πανδημίας και άρχισαν κάποιοι να κυκλοφορούν πολιτικά σενάρια. Άλλοι διακινούν επιθυμίες για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών και χθες διακινήθηκε ένα νέο σενάριο για τριπλές εκλογές. Δηλαδή μια αναμέτρηση με την απλή αναλογική, μια με το νέο εκλογικό σύστημα και μια τρίτη, αφού οι δύο πρώτες εκλογές δεν θα έχουν δώσει κυβέρνηση. Ευτυχώς που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία δεν θέλει εκλογές, είναι βέβαιο ότι τις τρεις δεν θα θέλει ούτε να τις ακούσει.

Όλα φυσικά ξεκίνησαν από τη θολή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα που ζήτησε εκλογές. Το εδώ και τώρα, από μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ το ερμήνευσε άλλος ως αίτημα για μέσα στη χρονιά, άλλος όποτε αυτό γίνει εφικτό και άλλος ότι αφορά τον Πρωθυπουργό, δηλαδή το αίτημα ήταν να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και να πάει στη θέση του κάποιος άλλος. Έτσι το ερμήνευσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου. Πολυγλωσσία ή προφάσεις εν αμαρτίες. Μάλλον τις φοβούνται τις εκλογές εκεί στη Κουμουνδούρου, ξέρουν ότι το αφήγημα για πρωτιά δεν τους βγαίνει και προσπαθούν να θολώσουν την κατάσταση.

Βέβαια όλα αυτά τα σενάρια για εκλογές τροφοδοτούνται από όλο αυτό το κλίμα, αλλά και από την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δείχνει να υπηρετεί το δικό της αφήγημα ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι διπλές οπωσδήποτε για να «καεί» η απλή αναλογική. Και το αίτημα προς τους πολίτες θα είναι » δώστε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδυναμία». Όλα αυτά βεβαίως φτάνει να τύχουν την έγκριση των πολιτών. Άλλο οι ευσεβείς πόθοι και άλλο οι εκλογές. Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερή μεν τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 10 μονάδες, με μικρή μείωση όμως της αποδοχής του κυβερνώντος κόμματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδόν καθηλωμένη στα ποσοστά της και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να έχει σημαντική ανάκαμψη. Είναι νωρίς να μπορεί κανείς να πει ότι το σκηνικό αυτό παγιώνεται. Είναι μια πρώτη ένδειξη.

Πάντως αν οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν και το πανδημίας κύμα υποχωρήσει, το πολιτικό παιχνίδι και οι αντιπαραθέσεις θα περάσουν στο πραγματικό πεδίο, την οικονομία, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τα τιμολόγια της ενέργειας, το καλάθι του σούπερ μάρκετ. Βεβαίως και ο Τουρισμός και όλοι οι δείκτες της συνέργειας θα παίξουν ρόλο. Ο Πρωθυπουργός το έχει εντοπίσει ότι εκεί να παιχτεί το παιχνίδι των εκλογών και ξεκίνησε, με παρεμβάσεις σε προγράμματα εργασίας για τους ανέργους με την επίσκεψη του στον ΟΑΕΔ. Η ακρίβεια θα είναι ο επόμενος δύσκολος στόχος. Αν αυτά πετύχουν ο δρόμος για τις εκλογές όποτε και να γίνουν θα είναι ευκολότερος, άλλωστε η γνωστή συνταγή, ότι η οικονομία «τρώει κυβερνήσεις» θα είναι παρούσα. Το ότι οι άλλοι πέραν του να μηδενίζουν τα πάντα ,δεν έχουν ουσιαστικά πρόταση, είναι το όπλο της κυβέρνησης που τη συγκρατεί σε σταθερά υψηλά δημοσκοπικά επίπεδα παρά τις αστοχίες. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι ούτε μόνιμο ούτε βέβαιο.

Χρειάζονται πετυχημένες παρεμβάσεις που θα δείξουν στους πολίτες ότι υπάρχουν λύσεις και μπορεί να υπάρξει ένα στοιχειώδες δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Αυτό έγινε και πέτυχε στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, τώρα έχει αλλά χαρακτηριστικά και άλλες ανάγκες. Όσο η πανδημία θα υποχωρεί, αν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες, τόσο οι υπόλοιπες ανάγκες τις κοινωνίας θα έρχονται μπροστά και θα επηρεάζουν τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στα κόμματα. Εξού και τα σενάρια, που μπορεί τώρα να φαίνονται φαντασιόπληκτα, όμως η πραγματικότητα μπορεί να τα κάνει υπαρκτά και να τροφοδοτήσει και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο