Αυτοψίες μετά τις πλημμύρες | Κ. Μοθωναίου: «Επιπλέον παρεμβάσεις για να λύσουμε τα προβλήματα»

•Η Αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τον Δ. Κάνδηλα να δουν μαζί τα σημεία
•Συζητήσεις με προέδρους και επισκέψεις σε Βανάτο, Μαρινεϊκα και Σαρακηνάδο

Μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας και τα προβλήματα που προκλήθηκαν, κυρίως στο Βανάτο και στο Σαρακινάδο, χθες το πρωί, η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δημήτρης Γιαννούλης και ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αρκαδίων Δημήτρης Κάνδηλας – μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης – έκαναν αυτοψία σε σημεία που πιθανόν να χρειάζονται νέες παρεμβάσεις για την γρηγορότερη απορροή των υδάτων.
Παρόντες στις αυτοψίες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βανάτου Τιμόθεος Στραβοπόδης και το μέλος του Τ.Σ. Διονύσης Στραβοπόδης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρακηνάδου Γιώργος Γιαννούλης.

Τα προβλήματα
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή (7/1) μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκαν προβλήματα στις Επαρχιακές Οδούς Ζακύνθου – Αλυκών (στην Τ.Κ. Βανάτου), Ζακύνθου – Ρομιρίου (στο ύψος Παιδικού Σταθμού ΠΑΛΑΤΑΚΙ) και στις Δημοτικές Οδούς, ΚΤΕΟ Ζακύνθου, κεντρικός δρόμος Λαγανά, δημοτική οδός πίσω από Θέατρο Σαρακηνάδου και στην Οδό που διέρχεται μέσα από την Τ.Κ. Τραγακίου στο ύψος του Ξενοδοχείου ΕΛΑΙΩΝ.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Αλυκών στην Τ.Κ. Βανάτου και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη διέλευση των αυτοκινήτων, για την ασφάλεια ων πολιτών, για όλη τη διάρκεια της νύχτας, η Ε.Ο. Ζακύνθου – Αλυκών παρέμεινε κλειστή από τη διασταύρωση πριν το Δημαρχείο Βανάτου και στο ύψος πριν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου. Επίσης, λόγω της επικινδυνότητας έκλεισε και η δημοτική οδός πίσω από το Θέατρο Σαρακηνάδου.
Τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα είχαν εκδηλωθεί και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, καθώς και στα τέλη του Νοέμβρη.

Η αυτοψία και τα συμπεράσματα
Μετά τα παραπάνω, η Αντιπεριφερειάρχης αποφάσισε σε συνεργασία με τον Δήμο να δουν από κοντά τα σημεία στα οποία δημιουργούνται τα προβλήματα και να προγραμματίσουν από κοινού την υλοποίηση των απαραίτητων και κατάλληλων έργων, ώστε οι κάτοικοι αυτών των χωριών να μην αντιμετωπίσουν ξανά τα ίδια θέματα.

Η κ. Μοθωναίου σημείωσε αρχικά: «Είναι μια κατάσταση γνώριμη. Σε στενή συνεργασία και με τον Δήμο, ήταν παρών και ο κ. Κάνδηλας, προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει και τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε, που δεν έχουμε κάνει, ώστε την ώρα που έχουμε πολύ δυνατή βροχή, να φεύγει πολύ πιο γρήγορα νερό και να μην κλείνει ο δρόμος. Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται και από τις μετρήσεις το νερό που έπεσε τις τρεις τελευταίες φορές ήταν πάρα πολύ». Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι δούλεψαν τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει στην περιοχή. «Το αντιπλημμυρικό δούλεψε, γιατί εντός της επόμενης ώρας (μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων) ο δρόμος δεν είχε καθόλου νερό. Όμως προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνουμε και σε συνεργασία με τον Δήμο, ώστε πιο γρήγορα να υπάρχει αποτέλεσμα και πιο γρήγορα να καθαρίζεται ο δρόμος από τα νερά. Συνεργάζομαι με τον κ. Κάνδηλα και με τον πρόεδρο του χωριού, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε και θα το κάνουμε».

Ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αρκαδίων, Δημήτρης Κάνδηλας, ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη για την παρουσία της στο χωριό και σημείωσε ότι τα προβλήματα ήταν αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας. «Ευχαριστώ πολύ την κ. Μοθωναίου! Μου τηλεφώνησε και ήρθε για να λύσουμε τα προβλήματα με τη συνεργασία μας. Το νερό ήταν πολύ και έπεσε απότομα και για αυτό υπήρξαν αυτά τα προβλήματα. Όπως ξέρουμε αυτά τα ζητήματα ήταν σε όλη την Ελλάδα… Στο Αιγαίο πλημμύρισαν σπίτια και έγινε μεγάλη καταστροφή. Πρόκειται για θεομηνίες που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε. Ότι προβλήματα υπάρχουν, θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βανάτου υπέδειξε τα προβληματικά σημεία, όχι μόνο στον κεντρικό δρόμο, αλλά και σε άλλες γειτονιές, ενώ τόνισε και αυτός από την πλευρά του, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ήδη γίνει έχουν βοηθήσει σημαντικά. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι χρόνιο. Έγινε ένα σοβαρό έργο από την Περιφέρεια, το οποίο δούλεψε πάρα πολύ καλά. Βέβαια, ήταν πάρα πολύ το νερό και τρία ποτάμια να ήταν διανοιγμένα, δεν έφτανε. Το θέμα είναι ότι έφυγαν τα νερά αμέσως και δεν είχαμε περαιτέρω πρόβλημα. Θα γίνουν κάποιες μικροπαρεμβάσεις σε κάποια γεφυράκια, αλλά το έργο που έκανε η Περιφέρεια και οι διανοίξεις ήταν σωστές και το ποτάμι άνοιξε και τους περιφερειακούς τράφους και είχαμε καλή συνεργασία με τον κ. Στασινόπουλο και την κ. Μοθωναίου».

Στην αυτοψία στο Βανάτο παρευρέθηκε και ο Τοπικός Σύμβουλος, Διονύσης Στραβοπόδης, ο οποίος μετέφερε τα παράπονα του στην Αντιπεριφερειάρχη και στον αντιδήμαρχο Αρκαδίων, λέγοντας «Δεν μπορεί ένα χωριό ολόκληρο να γίνεται λίμνη!!! Πρέπει να δοθεί λύση! Αν δεν σπάσουμε αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνουμε. Ναι μεν ήταν έντονη η βροχόπτωση, αλλά κάθε φορά το ίδιο γίνεται… Στο πάνω χωριό το νερό ήταν 1 μέτρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουμε». Η κ. Μοθωναίου του απάντησε πως ότι μπορεί η Περιφέρεια θα κάνει και πως ότι ήταν στη δική της αρμοδιότητα, το έχει κάνει, ενώ ο Αντιδήμαρχος σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την Π.Ε. Ζακύνθου για να μην υπάρξουν ζητήματα στο μέλλον. Ο κ. Στραβοπόδης από την πλευρά του σημείωσε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, ώστε να πλημμυρίσει ξανά το χωριό.

Σε Σαρακινάδο και «Αυριακό»
Η Αντιπεριφερειάρχης συνέχισε τις αυτοψίες και στα Μαρινεΐκα και στο Σαρακηνάδο και μίλησε για τις διαπιστώσεις και τον προγραμματισμό της Π.Ε. «Πήγαμε στην περιοχή του Αυριακού και στο Σαρακηνάδο, για να έχουμε μια εικόνα από τα σημεία που από την τελευταία περίπτωση, η στάθμη του νερού ήταν πολύ ψηλά και δημιουργήθηκε πρόβλημα στους δρόμους. Σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Σαρακηνάδου θα δούμε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν».
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρακηνάδου Γιώργος Γιαννούλης, δήλωσε: «Θέλουμε να δούμε να μην πλημμυρίζει το χωριό, να φεύγουν τα νερά, να πλατύνουμε τα χαντάκια και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ανοίγουμε χαντάκια και γεφύρια. Η Περιφέρεια όπως μπορεί να μας βοηθήσει, να ανοίξουμε τα ποτάμια και να τα καθαρίσουμε».

Στο Κρυονέρι
Η Αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας αναφέρθηκε και στα έργα που γίνονται στο Κρυονέρι, σημειώνοντας ότι πιθανότατα τη Δευτέρα ο δρόμος θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία. «Είχαμε πάει στο Κρυονέρι και στη Φιλικών. Να μου δώσετε τη δυνατότητα να ζητήσω συγνώμη. Βρίσκομαι στα σημεία που είναι οι εργολαβίες, ώστε γρήγορα να προχωρούν και να τελειώνουν τα έργα. Θέλω να πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τον δρόμο του Κρουνερίου και να υπάρξει αποσυμφόρηση. Θεωρώ ότι σε 15 μέρες θα ολοκληρωθεί και το έργο στη Φιλικών».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο