Πόρος Κεφαλονιάς – Επικίνδυνη η κατάσταση στο λιμάνι

Μετά τον ΙΑΝΟ που οι υποδομές του νησιού μας δέχτηκαν καίριο πλήγμα και φάνηκαν όλα τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού τους, το kefaloniapress διοργάνωσε σειρά συζητήσεων μέσω zoom για την κατάσταση των λιμανιών του νησιού μας. Κάτι παρόμοιο δεν είχε γίνει στο παρελθόν ποτέ. Σε αυτές τις συζητήσεις συμμετείχαν όλοι οι παράγοντες και εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Παράλληλα με επι τόπου ρεπορταζ αποκαλύψαμε με φωτογραφίες την επικίνδυνη κατάσταση του λιμανιού του Πόρου . Το λιμάνι «ολισθαίνει» προς τη θάλασσα, ενώ το σημείο που δένουν τα καράβια είναι σκουριασμένο και επικίνδυνο. (ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΡΟΥ – Αυτή είναι η εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της Κεφαλονιάς!)

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων με έγγραφά της προς το Υπουργείο Ναυτιλίας (Δειτε εδω ΕΚΘΕΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΩΝ 2021_0-3 ) έχει καταθέσει προτάσεις και έχει χαρακτηρίσει το λιμάνι του Πόρου ένα από τα πιο επικίνδυνα των νησιών. Επικινδυνότητα «συνεπικουρείται» από τα καιρικά φαινόμενα που κτυπάνε το συγκεκριμένο λιμάνι.

Ένα χρόνο σχεδόν μετά τη συζήτηση και τα ντοκουμέντα για την κατάσταση του λιμανιού , ΟΥΔΕΙΣ αρμόδιος ασχολήθηκε περαιτέρω για την βελτίωσή τους πέρα των γνωστών ελαιοχρωματισμών που αρέσκεται να κάνει το Λιμενικό Ταμείο ανεξαρτήτως διοικήσεων. Με μπογιές δεν λύνονται τα προβλήματα υποδομών.

Χθες το βράδυ , μια νύχτα που ο ΔΙΟΜΗΔΗΣ σάρωνε τη χώρα και το νησί μας, μια βραδιά που το Λιμεναρχείο ανακοίνωνε «θυελλώδεις» ανέμους το λιμάνι του Πόρου για άλλη μια φορά έδειξε την ακαταλληλότητά του να ανταπεξέλθει σε δύσκολα καιρικά φαινόμενα.

Το Fior di Levante μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες να δέσει στο λιμάνι επέλεξε την επιστροφή στην Κυλλήνη , ως όφειλε ο καπετάνιος , επέλεξε την επιστροφή σε πιο ΑΣΦΑΛΕΣ λιμάνι. Η ταλαιπωρία των επιβατών μεγάλη, φανταστείτε και την αγωνία του καπετάνιου και του πληρώματος.. Κάτοικοι του Πόρου παρακολουθούσαν τις ηρωικές προσπάθειες από τα παράθυρά τους με κομμένη την ανάσα.

Τα ταξίδια τον χειμώνα μπορεί να καταλήξουν σε ταλαιπωρία λόγω καιρού. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με τα αεροπλάνα. Μετράει κανείς πόσες φορές τα αεροπλάνα δεν προσγειώνονται στην Κεφαλονιά και επιστρέφουν στην Αθήνα; Δεκάδες φορές. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο πιλότος; Τι άλλο μπορεί να κάνει ο κάθε καπετάνιος για να προστατεύσει τη ζωή επιβατών και πληρώματος. Αναζητάει ασφαλέστερο λιμάνι. Αυτό δεν είναι του Πόρου.

Και επειδή η Μεσόγειος , το Ιόνιο και κατά συνέπεια το νησί μας , έχουν μπει στις διαδικασίες της κλιματικής κρίσης μετά τον ΙΑΝΟ, όσο η κατάσταση στο λιμάνι του Πόρου είναι επικίνδυνη τόσο τα καράβια θα επιστρέφουν σε ασφαλέστερα λιμάνια ή θα εγκαταλείπουν τα ανασφαλή λιμάνια.

Επαναλαμβάνουμε , η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ εγγράφως έχει χαρακτηρίσει το λιμάνι του Πόρου ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Ουδείς εκ των τοπικών παραγόντων ακόμα και ΑΥΤΟΙ που σήμερα διαμαρτύρονται, ασχολήθηκε ΠΟΤΕ με το πρόβλημα.

Όσον αφορά το χθέσινο βραδινό συμβάν η επίσημη ενημέρωση του Αρχηγείου του Λιμενικού σώματος αναφέρει:

Ενημερώθηκε το Α’ Λιμενικό Τμήμα Πόρου Κεφαλληνίας, βραδινές ώρες χθες, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ”ΦΙΟΡ ΝΤΙ ΛΕΒΑΝΤΕ” Ν.Π.12207, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από τον λιμένα Κυλλήνης, ότι κρίνεται επισφαλής η προσέγγισή του στον λιμένα Πόρου ν. Κεφαλληνίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το εν λόγω πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 75 επιβάτες, 21 Ι.Χ.Ε. οχήματα, 01 λεωφορεία και 09 Φ/Γ, κατέπλευσε με ασφάλεια στον λιμένα Κυλλήνης.

Πηγή:kefaloniapress