Το Μουσείο του νησιού μας | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

Δεν είναι στις συνήθειες αυτής της στήλης η ενασχόληση με τα θέματα του νησιού μας, αν και κανείς δεν το έχει προσδιορίσει έτσι. Όμως όταν συμβαίνουν σημαντικά πράγματα προς όφελος του, δεν πρέπει κανείς να τα προσπερνάει. Πολύ περισσότερο, όταν μια ανάγκη δεκαετιών καλύπτεται και μια προσπάθεια στέφεται με τεράστια επιτυχία.
Ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πλατείας Σολωμού, αλλά και ιστορικά και πολιτιστικά σημαντικότατο, είναι το Μεταβυζαντινό Μουσείο μας, που φιλοξενεί μετά τους σεισμούς του 1953 σπουδαία έργα τέχνης των μεγάλων ζωγράφων της Ζακύνθου. Έργα που διασώθηκαν με πολύ κόπο και δυσκολίες πάμπολλες, κυρίως από γκρεμισμένες εκκλησίες. Η συμβολή σε αυτό του αείμνηστου καθηγητή Μανώλη Χατζηδάκη υπήρξε καθοριστική.
Το Μουσείο έμενε δυστυχώς για δεκαετίες χωρίς εκσυγχρονισμό, γιατί κανένας δεν είχε σκύψει με αγάπη και ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα κίνδυνο για τα εκθέματα, αλλά και γενικότερα για τη εμφάνιση και λειτουργία του κτηρίου. Με προσωπική, λοιπόν, παρέμβαση και συστηματική προσπάθεια του Βουλευτή μας Διονύση Ακτύπη, εγκρίθηκε ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση με ανοιχτή διαδικασία της μελέτης του έργου «Επισκευή και Εκσυγχρονισμός του Μουσείου Ζακύνθου» συνολικού́ προϋπολογισμού́ εξακοσίων ενενήντα δύο χιλιάδων διακοσίων πενήντα οκτώ ευρώ (692.258,6 €). Πρόκειται για την απαρχή υλοποίησης μιας σημαντικής παρέμβασης, η οποία πλέον λαμβάνει σάρκα και οστά.

Οι συναντήσεις του Βουλευτή με την Υπουργό Πολιτισμούς κ. Λίνας Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο νησί μας, καθώς και οι περαιτέρω ενέργειες στην Αθήνα έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής: «Από την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησα ως Βουλευτής στο Μεταβυζαντινό Μουσείο του νησιού, τέθηκε υπόψιν μου η αναγκαιότητα της άμεσης υλοποίησης του έργου εκσυγχρονισμού του Μουσείου. Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να ξεχνάμε ότι πέραν του έργου στο Μεταβυζαντινό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει τη στιγμή αυτή πλείστα όσα έργα στο νησί μας, όπως το έργο της συντήρησης και αναβάθμισης του Ενετικού Κάστρου, το έργο που ήδη υλοποιείται στις Στροφάδες, το έργο της αποκατάστασης της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης των Κήπων, το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου της Αναφωνήτριας και η λίστα είναι μακρά και δεν σταματά εδώ».
Δεν μπορούσα, λοιπόν, να αποφύγω τον «πειρασμό» του να εξάρω την προσπάθεια του Βουλευτή και όλων όσων συμβάλουν στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε έργα που προάγουν τον πολιτισμό μας. Αναμφίβολα και οι ενέργειες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δια της Περιφερειάρχη, κ. Ρόδης Κράτσα και των Αντιπεριφερειαρχών είναι σημαντική. Η συνεργασία όλων, είναι πάρα πολύ ωφέλιμη για τον τόπο μας και πρέπει να συνεχιστεί με την συμμετοχή και των υπολοίπων αιρετών και θεσμικών παραγόντων. Σήμερα μιλήσαμε για το Μουσείο, μακάρι αύριο να μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό του Πνευματικού Κέντρου, ενός αλλά όμορφου και εμβληματικού κτηρίου της κεντρικής μας Πλατείας. Κύριε Βουλευτή, Διονύση Ακτύπη, μπράβο σου. Ο λαός ξέρει και να αναγνωρίζει και να καταλαβαίνει.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο