Ξανά στα δύσκολα | Γράφει ο Διονύσιος Ιθακήσιος

dianeosis.org

Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, μια πολύ δύσκολη περίοδος, με πολλά ερωτηματικά που θα απαντηθούν στην πράξη. Μακάρι να επιβεβαιωθούν τα καλά σενάρια και όχι τα κακά. Έχουμε όμως κάποια δεδομένα που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε. Όπως δείχνουν μελέτες, υψηλού επιπέδου Αμερικανικών ερευνητικών κέντρων, τέσσερις στους δέκα θα νοσήσουμε, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτό είναι το ένα στοιχείο που δείχνει την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος των έξι εβδομάδων. Το άλλο είναι ότι στη χώρα μας συνεχίζει να υπάρχει μια κρίσιμη ομάδα σχεδόν μισού εκατομμυρίου, από 50 ετών και άνω, που δεν καταλαβαίνει τίποτα, δεν φοβάται τίποτα και δεν εμβολιάζεται. Ούτε κίνδυνοι, ούτε θάνατοι, ούτε πρόστιμα ούτε τίποτα δεν την πτοεί. Αυτή η αριθμητικά μεγάλη ομάδα, μπορεί να τινάξει στον αέρα το σύστημα υγείας, αν κάποιοι από αυτούς χρειαστούν νοσηλεία, πολύ περισσότερο ΜΕΘ. Το άνοιγμα των σχολείων από σήμερα είναι και αυτό ένα μεγάλο ρίσκο. Το ανέλαβε η κυβέρνηση και θα δούμε και αυτό πως θα εξελιχθεί.

Βαδίζουμε, λοιπόν, μέσα σε αβεβαιότητες, δυσκολίες και πιθανά απρόοπτα. Δεν υπήρχε όμως και άλλος δρόμος, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να επιβληθεί καθολική απαγόρευση, κάτι που θα ήταν από τη μια καταστροφικό για την οικονομία, δεν υπάρχουν καν οι οικονομικοί πόροι για να στηριχθεί κάτι τέτοιο, ενώ από την άλλη είναι βέβαιο ότι δεν θα το τηρούσαμε επί την ουσίας, με τη διασπορά του ιού να φέρνει τα ίδια επιδημιολογικά αποτελέσματα. Επομένως πάμε με κάποια μέτρα, με προσοχή, με πολλά τεστ και βλέπουμε. Σύμμαχος μας οι έως τώρα μελέτες ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί πολύ πιο ήπια συμπτώματα και ότι στη χώρα μας διεξάγουμε τα περισσότερα δωρεάν τεστ από όλη την Ευρώπη. Επομένως, ανά πάσα στιγμή έχουν οι επιστήμονες καλή εικόνα για το που πάμε με την πανδημία. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και το βάρος των αποφάσεων, φαίνεται να το αναλαμβάνει και να παίρνει και το ρίσκο. Αυτό είναι και το πολιτικά φυσιολογικό, από τη στιγμή που οι πολίτες με την ψήφο τους εμπιστεύονται μια συγκεκριμένη πλειοψηφία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η αντιπολίτευση οφείλει και να ελέγχει και να κάνει προτάσεις. Εδώ όμως έχουμε το οξύμωρο, η αξιωματική αντιπολίτευση να λέει σε όλα όχι, χωρίς ουσιαστικά προτάσεις τις περισσότερες φορές και κυρίως με ευκαιριακές και ανέφικτες τοποθετήσεις. Αν έκλειναν τα σχολεία για δεκαπέντε μέρες θα έλεγε γιατί τα κλείσατε, τώρα που ανοίγουν, γιατί τα ανοίγετε. Το ίδιο σε όλα σχεδόν τα θέματα. Όπως τα τεστ, το σύστημα υγείας, τις ΜΕΘ και πολλά άλλα. Αν ήθελε πραγματικά κάπου να ψέξει την κυβέρνηση θα ήταν στην έως τώρα ατολμία της, να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ηλικίες άνω των 50 και οπωσδήποτε σε κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε συχνή επαφή με τον πολίτη. Όμως δεν το κάνει, γιατί «φλερτάρει» με τους ανεμβολίαστους και τις περίεργες ομάδες που αυτοί έχουν συγκροτήσει. Έτσι λοιπόν ουσιαστική εναλλακτική πρόταση δεν υπάρχει, απλά αντίλογος και άρνηση σε όλα. Τίποτα δεν κάνει καλά η κυβέρνηση και να φύγει, αυτή είναι η πρόταση. Επομένως αν η δύσκολη και γεμάτη απρόοπτα διαχείριση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα των δύο μηνών βγει και επιβεβαιωθούν τα καλά σενάρια, τότε η αντιπολίτευση θα έχει χάσει την εικόνα που θέλει να οικοδομήσει για το πολιτικό σκηνικό. Αν όχι, η κυβέρνηση όπως είναι και λογικό θα υποστεί τις όποιες συνέπειες. Βέβαια και στην αποτυχία υπάρχει και το ποσοστό αποτυχίας, δεν είναι άσπρο μαύρο. Κυρίως όμως το πόσο ο αντίπαλος σου πείθει ότι θα τα έκανε καλύτερα. Επ’ αυτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει για την ώρα το πάνω χέρι όπως δείχνουν οι μετρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το έχει πάντα, η γκρίνια και η φθορά θα έρθουν σύντομα, αν υπάρξει αποτυχία.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο