Τα τραγικά ατυχήματα | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

Όταν νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μάλιστα σε ατυχήματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, όχι μόνον σε κατακλύζει η λύπη και πίκρα για την τραγικότητα της απώλειας, αλλά και του πόνου των γονιών και των συγγενών, αλλά και ο προβληματισμός -θα έλεγα αγανάκτηση – γιατί ένα ανθρώπινο συνήθως λάθος, μια κακιά στιγμή, οδήγησε σε αυτή την τραγική απώλεια. Όχι ότι αν κάποιος χάσει τη ζωή του από φυσιολογικά αίτια δεν είναι τραγικό, όμως είναι τραγικότερο, όταν αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Συνήθως αυτά συμβαίνουν στην άσφαλτο, από μια απροσεξία, ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ, μηχανές μεγάλου κυβισμού και τα γνωστά των τροχαίων δυστυχημάτων. Πιο σπάνιο, αλλά εξίσου τραγικό το ατύχημα στην εργασία ή όπου αλλού.

Την «κακή ευκαιρία» για αυτά τα σχόλια μου τη δίνει το τραγικό συμβάν στην Άρτα, όταν ένα παιδί 16 ετών, σκότωσε τον θείο του και αυτόν νέο 36 ετών, με κυνηγετικό όπλο στο κυνήγι. Ο νεαρός όταν αντελήφθη ότι κατά λάθος είχε σκοτώσει το θείο του, δεν άντεξε, έστρεψε το όπλο αυτοπυροβολήθηκε και τώρα χαροπαλεύει. Θα μου πείτε, η κακιά στιγμή, δεν λέω, κανείς δεν ήθελε αυτά να έχουν συμβεί. Η ζωή του νέου ανθρώπου, που μακάρι να μην χαθεί και αυτή και να αναρρώσει, έχει στιγματιστεί, όπως και όλης της οικογένειας, κυρίως έχει χαθεί ένας νέος άνθρωπος.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να μην είχαν συμβεί αν τα κυνηγετικά όπλα δεν βρίσκονταν στα χέρια παιδιών που δεν έχουν την εμπειρία, την ψυχραιμία, αλλά και όλα εκείνα που πρέπει να έχει κάποιο ενήλικο άτομο για να κρατάει όπλο, όχι ότι και οι ενήλικες δεν γίνονται πρόξενοι κυνηγετικών ατυχημάτων, αλλά από τη στιγμή που αυτό επιτρέπεται, τουλάχιστον τα όπλα να μην καταλήγουν στα χέρια ανηλίκων.

Τα γράφω, γιατί και στο νησί μας επικρατεί μια κυνηγετική φρενίτιδα από εδώ και δεκαετίες, με πολλά νέα παιδιά να πιάνουν από πολύ νωρίς όπλα, μιμούμενα τους πατεράδες τούς. Έχουν συμβεί και στο νησί μας τραγικά γεγονότα με όπλα, τραυματισμοί και όχι μόνον.

Θεωρώ ότι μπορούμε τα ατυχήματα και στην άσφαλτο, αλλά και αυτά με τα όπλα να τα αποφύγουμε, με περισσότερο μυαλό, προσοχή, αλλά κυρίως δίνοντας μεγαλύτερη αξία και σημασία στην ανθρώπινη ζωή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε με τέτοιο «φτηνό» τρόπο νέους ανθρώπους αλλά και γενικά ανθρώπους.

Είναι κρίμα και άδικο, ας προβληματιστούμε, ας προσέξουμε και ας μην γινόμαστε εύκολοι αίτιοι τραγικών ατυχημάτων.

photos: in.gr – proini.news

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο