«Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός…» | Η Ζάκυνθος γιορτάζει τα Θεοφάνεια (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

«Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός,

η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.

Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό,

κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά.

Όργανο βαστάει, κερί κρατεί,

και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.

Αϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή,

βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.

Ν’ ανεβώ επάνω στον ουρανό,

να μαζέψω ρόδα και λίβανο».

Με τον Αγιασμό των Υδάτων στην προκυμαία της παραλιακής οδού, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, ολοκληρώθηκαν οι τελετές για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Νωρίς το πρωί, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου και στη συνέχεια, εψάλη η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Στις 11:30 ξεκίνησε η λιτανεία από τον Ιερό Ναό προς την κεντρική προκυμαία, όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και ο Αγιασμός των Υδάτων.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος αφού διάβασε στο Ευαγγέλιο “και βαπτισθείς ο Ιησούς ανέβη ευθὺς από του ύδατος και ιδού ανεώχθησαν αυτώ οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα του Θεού καταβαίνουν ωσείν περιστεράν και ερχόμενον επ΄ αυτόν, και ιδού φωνή εκ των ουρανών λέγουσα, ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα”, βούτηξε το κοντάρι με το σταυρό στη θάλασσα σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα που ρίχνουν το σταυρό με ή χωρίς κορδέλα.

Φέτος, λόγω της πανδημίας η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου και όχι ως είθισται στον Μητροπολιτικό Ναό. Η αλλαγή αυτή στο πρόγραμμα έγινε προς αποφυγήν μεγαλύτερου συνωστισμού.

Φέτος, τέσσερις τολμηροί συμπολίτες μας βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό και να προσκυνήσουν.

Αναβίωσαν τα ξεχωριστά έθιμα

Πολλοί συμπολίτες μας που γνωρίζουν τα έθιμα συνηθίζουν μετά τον καθαγιασμό των υδάτων να βουτούν στο νερό πορτοκάλια, νεράτζια και μαντήλια ή παίρνουν μαζί τους λίγο νερό σε ένα μπουκαλάκι.

Αυτό, σύμφωνα με το έθιμο, γίνεται για να «αγιάσει η φύση». Επίσης, καθαρά Ζακυνθινό είναι το έθιμο του αγιασμού των μαντηλιών, καθώς γίνεται «για να φύγει το κακό το μάτι και οι αμαρτίες».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο