Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

tanea

Η «ΟΜΙΚΡΟΝ» σαρώνει. Τα κρούσματα εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, οι επιστήμονες προβλέπουν για το επόμενο δεκαπενθήμερο νούμερα που θα φοβίζουν. Φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα έξαρση, με μεγαλύτερη διάδοση του ιού σε σχέση με τα ως τώρα άλλα κύματα.
Το αισιόδοξο για την ώρα είναι, το ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Επιβεβαιώνεται το αισιόδοξο σενάριο, για μεγάλη μεν διασπορά, αλλά ελαφράς μορφής.
Φυσικά οι κίνδυνοι υπάρχουν, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες, αλλά και το ακόμη πιο χαμηλό σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Πρωτεύουσας, εγκυμονεί κινδύνους. Μακάρι όλα αυτά να είναι μόνο κίνδυνοι και να μην επιβεβαιωθούν.
Όμως ο σχεδιασμός από την πλευρά της Πολιτείας δεν μπορεί να γίνεται με τα αισιόδοξα σενάρια, αλλά με τις πιθανότητες να έχουμε έκρηξη περιστατικών που θα χρήζουν νοσηλείας. Με αυτό το πνεύμα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τα σχολεία και τις άλλες λειτουργίες του κράτους. Ακόμη και οι ειδικοί δεν είναι σύμφωνοι για το τι πρέπει να γίνει. Όλα εμπεριέχουν ρίσκο, το οποίο σε τελική ανάλυση πρέπει να πάρει η κυβέρνηση. Εγώ θα έλεγα ότι με μεγάλη προσοχή πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα. Μπορεί να λένε κάποιοι ό,τι θέλουν και να τα μετράνε όλα όπως τους συμφέρει. Όμως ως χώρα μέχρι τώρα καλά τα πήγαμε, παρά τα ανοίγματα στον τουρισμό, που έδωσαν ανάσες στην οικονομία, παρά τη σφοδρή αντίδραση ορισμένων στα εμβόλια, που χάλασαν το χτίσιμο του τείχους ανοσίας το φθινόπωρο.

Ας μην ανοίξουν τα σχολεία για μια δύο εβδομάδες, ώστε να φανεί το μέγεθος του προβλήματος με αυτό το σφοδρό κύμα της νέας μετάλλαξης. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Ας παραταθεί το σχολικό έτος για δέκα μέρες το καλοκαίρι, άλλωστε αυτή έγινε και τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Ας συνεχίσουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις στην διασκέδαση και ας γίνεται συνεχώς επίκληση στην ευθύνη όλων μας. Χωρίς ατομική ευθύνη τίποτα δεν επιτυγχάνεται.
Τώρα είναι αργά για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε μεγαλύτερη κλίμακα. Δεν προλαβαίνει κάνεις τώρα την ανοσία με μια δόση, όταν το κύμα σαρώνει. Όμως αμέσως μετά αυτή τη λαίλαπα και με δεδομένο πλέον ότι με τον κορωνοϊό δεν τελειώνουμε, ας εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολίων για πολύ περισσότερους, ηλικιακά και επαγγελματικά.
Κάποια στιγμή η ανοχή και τα αστεία πρέπει να τελειώνουν. Δεν είναι νέο «φρούτο» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, για να πας σχολείο, να ταξιδέψεις σε χώρες μακρινές, να πιάσεις δουλειά σε κάποιες κατηγορίες. Ας γίνει και ο εμβολιασμός για τον covid υποχρεωτικός, λοιπόν. Κούρασαν κάποιοι και κυρίως παίζουν με τις ζωές μας.
Η Κυβέρνηση πρέπει αυτό να το τολμήσει, χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος, αλλά και βάζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της. Η υποκρισία και το ψάρεμα στα θολά νερά ας τελειώσουν.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο