Η όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ στο ΙΟΝΙΑΝ – Την Κυριακή 2/1 (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάρκος Μπότσαρης, η όπερα του Ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 στο ΙΟΝΙΑΝ

Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου στις 5.30 μ.μ.

Ένα μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις, που κάνει μια εξιστόρηση της πορείας και της δράσης του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Μία μαγευτική μουσική συνάντηση με τη συμμετοχή κορυφαίων μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την 50μελή Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, τη σύμπραξη επαγγελματιών μουσικών εγνωσμένου κύρους από την Αθήνα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρων Φιδετζή, καθώς και τη συμμετοχή 55μελούς χορωδίας αποτελούμενης από μέλη της χορωδίας «Cantelena», μέλη της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Πατρέων και από ανδρικό χορωδιακό σύνολο από την Αθήνα,
Μάρκος Μπότσαρης-η όπερα, Κυριακή 2 Ιανουαρίου στις 5.30 το απόγευμα στο ΙΟΝΙΑΝ.

Διοργάνωση Δήμος Πατρέων-Πολιτιστικός Οργανισμός

Διεύθυνση ορχήστρας – Ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής
Διεύθυνση χορωδίας: Σταμάτης Μπερής

Μουσική προετοιμασία – Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Γιάκας
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Μπλουγουράς
Μετάφραση – Βέτα Πεζοπούλου (νέα επιμέλεια Δημήτρης Γιάκας)

Συμμετέχουν οι Λυρικοί:

Μάρκος Μπότσαρης: Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος
Σοφία: Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος
Μουσταφά: Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος
Παλαιών Πατρών Γερμανός: Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος
Χρυσή: Μίνα Πολυχρόνου, μεσόφωνος
Αγγελική: Λίνα Γερονίκου, μέτζο.

Δήμος Πατρέων – Πολιτιστικός Οργανισμός:

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο δράσεων του Δήμου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, παρουσιάσαμε την όπερα του Ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης». Πρόκειται για ένα μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις, που κάνει μια εξιστόρηση της πορείας και της δράσης του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Μετά από πολλές περιπέτειες, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα το 1861. Έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους το έργο χάθηκε και στα τέλη του 1950 διασώζονταν μόνο λίγα μέρη. Τη νέα ενορχήστρωση πραγματοποίησε ο Βύρων Φιδετζής το 2013 και η οποία βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ και αναδεικνύει τη συγγένειά του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Ο Παύλος Καρρέρ, ένα από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες του 19ου αιώνα, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 12 Μαΐου 1829. Η πλούσια εργογραφία του περιλαμβάνει μία σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία, μέσα στην οποία εντάσσεται και η όπερά του με τίτλο «Μάρκος Μπότσαρης». Πρόκειται για όπερα σε τέσσερις πράξεις σε λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Τζιοβάνι Κατσαλούπι, την οποία ο Καρρέρ συνέθεσε σταδιακά την περίοδο 1857-1858 και η οποία υμνεί την ανδρεία του μεγάλου στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης και τη δράση του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας έως και τον ηρωικό θάνατό του. Η όπερα παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη στην Πάτρα στις 30 Απριλίου 1861 και σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία, ενώ το 1864 παρουσιάστηκε στη Ζάκυνθο. Ακολούθησε μια σπουδαία πορεία στα Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Μασσαλία, Τεργέστη, Σικάγο, Σιένα, Οδησσό, Βουκουρέστι, Βράιλα), ωστόσο έως τα τέλη του 1950 το έργο είχε απολεσθεί, με μόνο διασωζόμενο τμήμα του το σπαρτίτο. Ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής ολοκλήρωσε μία νέα ενορχήστρωση του έργου το 2013, τέτοια ώστε να προσιδιάζει το ύφος της γραφής του Καρρέρ, αναδεικνύοντας τη συγγένειά του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο