Πληρωμένη Απάντησις
Οι αρχαίοι πρόγονοι έλεγαν αυτό, που διατηρήθηκε μέχρι και των ημερών μας:
«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»!
Αυτό ακριβώς σκέφτηκα σήμερα, διαβάζοντας στον τοπικό τύπο τα περί της Επιτροπής, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, για το θέμα του Ναυαγίου Ζακύνθου. Και μα την αλήθεια αναρωτιέμαι: Είναι να γελάς ή να κλαις; Αυτοί που πανηγύριζαν για το πολύ-αναμενόμενο Σχέδιο Νόμου, του Θεοχάρη, περί «ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ», μπατάρισαν και προσπαθούν, προφανώς λόγω και του εορταστικού κλίματος, να γιορτάσουν για μια Επιτροπή, που φιλοδοξεί να σώσει τον «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ»… χρόνια πολλά, να μην ξεχάσω, και για την γιορτή του.
Πάμε, όμως, λόγω των ημερών, και στα σοβαρά:
Το έτος 1994 ήρθα Μητροπολίτης στη Ζάκυνθο. Είχε προηγηθεί, όπως ασφαλώς θα θυμάστε, το ναυάγιο του τσιγαράδικου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ» στα δυτικά του νησιού και στη βορινή πλευρά της νήσου του Αι Γιώργη των Γκρεμνών. Επίσης, είχε προηγηθεί και εκείνο το φρικτό «ατύχημα», με τους δύο νέους που βρέθηκαν νεκροί από θερμοπληξία, πάνω στην περιοχή και λίγα μέτρα μακριά από τον ιερό ναό Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου.
Σκέφτηκα, λοιπόν, τότε, να φωτίσω την περιοχή και να εξασφαλίσω την ασφαλή πρόσβαση και προβολή των γύρωθεν ιστορικών μνημείων, που είναι ουκ ολίγα. Ο τότε δασάρχης Ζιμπής με βοήθησε πολύ, με τα μηχανήματα του δασαρχείου, στη διαμόρφωση της περιοχής, ιδιοκτησίας της Ιεράς μονής του Αι Γιώργη, η οποία ολοκληρώθηκε με τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ (Πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ Αρ. Απόφασης 90941/1/1165/27-3-1999), με την υπογραφή του τότε Υπουργού Κώστα Λαλιώτη.
Με αρχική άδεια της Ναοδομίας (1982/1996), κατασκεύασα το κτίριο που βρίσκεται πάνω από τον κόλπο του Ναυαγίου, και στη συνέχεια, με άδεια της Πολεοδομίας (357/1999), το μετέτρεψα σε εστιατόριο, όπου συχνά – πυκνά, τρώγαμε μαζί με τον σημερινό «Πολέμιο» κ. Νικόλαο Ακτύπη, Στον οποίο, ευθέως, τίθεται το ερώτημα: Όταν στις 22/7/1999, ως Δήμαρχος του δήμου Ελατίων, υπέγραψε μετά από σχετική αίτησή μας (Αρ. πρωτ. 264/13-7-1999), ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ και ΒΕΒΑΙΩΣΗ περί αναγνωρίσεως της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γκρεμνών στο κτίσμα και την ευρύτερη περιοχή του Πλατώματος Ναυαγίου, αυτό είχε σχέση με την χρήση του κτιρίου; Δηλαδή, αναγνώριζε την ιδιοκτησία της μονής σε όλη την περιοχή, αν το κτίριο προοριζόταν για πνευματικό κέντρο, ενώ άλλαζε ο ιδιοκτήτης της περιοχής, αν θα γινόταν εστιατόριο;
Παρά ταύτα, αλλάζοντας τη σελίδα, και μέσα από τα δημοσιεύματα και τις «συνεντεύξεις» των τελευταίων ημερών, διαβάζω ότι Κάποιοι «ευεργέτες» του τόπου, κόπτονται, λέει, εσχάτως για το Ναυάγιο, την Ζάκυνθο και τον Πολιτισμό μας. Είναι οι ίδιοι μαικήνες, προφανώς, που μετά τον έρανο που διενήργησαν, για τα δύο αριστουργήματα του Κουτούζη και του Καντούνη, συγκέντρωσαν όλοι μαζί το αστρονομικό ποσό των 20 ευρώ, πριν φτάσουν απογοητευμένοι στα σκαλιά της Μητρόπολης και μού ζητήσουν να παρακαλέσω τον Θανάση Μαρτίνο!
Είναι οι ίδιοι, που προφανώς λησμονούν ότι τον Μάιο του 2019, και στην αίθουσα της ιστορικής Λέσχης ο Ζάκυνθος, παρουσίασα ολοκληρωμένη μελέτη ανάδειξης της περιοχής του Ναυαγίου, καλώντας Όλους τους φορείς της Ζακύνθου να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια (Αλήθεια, και ο κ. Γιάννης Αγαλιανός το λησμόνησε; )
Είναι οι ίδιοι που προφανώς ξέχασαν πόσες φορές κάλεσα δημόσια τους ξενοδόχους Ζακύνθου και τους πρότεινα να συνεργαστούμε, για την ανάδειξη και την ασφάλεια του Ναυαγίου και των ιστορικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής. Πόσες φορές συναντηθήκαμε στο γραφείο μου και συζητήσαμε, πριν εξαφανιστούν από τον χάρτη.
Είναι οι ίδιοι που προφανώς ξέχασαν πόσες φορές κάλεσα δημόσια και εγγράφως τον Δήμο Ζακύνθου να έρθει να συνεργαστούμε;
Είναι οι ίδιοι, που προφανώς ξεχνούν πόσες φορές κατήγγειλα δημόσια τον Δασάρχη Ζακύνθου, ο οποίος έχει βγάλει τα μάτια των ζακυνθινών και ο οποίος απαιτούσε ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής του Ναυαγίου, αλλά δυστυχώς από τους τοπικούς μας πολιτευτές, όλων των αποχρώσεων, εισέπραξα… μόνο σιωπή και υποκλίσεις!
Είναι οι ίδιοι, ακριβώς, που ΕΠΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2021) τώρα, δεν έβγαλαν άχνα, για την παράνομη αγοραπωλησία των Ορεινών, όπου μέσα σε ένα βράδυ, 200 οικογένειες φτωχών χωρικών και δύο ιστορικά μοναστήρια έχασαν την περιουσία τους, από ένα τσούρμο απατεώνες! Εκεί, όταν παλεύαμε και δίναμε τη μάχη με τα μεγαθήρια, που ήταν, αλήθεια, αυτοί οι λαλίστατοι σήμερα ευεργέτες; Πού ήταν όλοι αυτοί, όταν ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι θιγόμενοι κάτοικοι της περιοχής και το Ελληνικό Δημόσιο, στήριζαν τον αγώνα μας; Μην τους πήρε το μάτι σας πουθενά; Μην τους ακούσατε κάπου, τώρα που ακόμα και οι ίδιοι οι φερόμενοι ως σωτήρες και επενδυτές ομολογούν ότι ήταν απατεώνες!
Αλήθεια, πότε τους έπιασε όλους αυτούς, τους «ευαίσθητους», ο πόνος για το Ναυάγιο; Μήπως μετά το Βούλευμα του Ιουνίου του 2020 και την Αποκάλυψη της Απάτης; Γιατί, τόσο καιρό, που φαινόταν το Ναυάγιο πουλημένο από τον Χάρο, δεν είδα αντιδράσεις και συνεντεύξεις, παρά μόνο «φιλοξενίες», κουσούρτα και Ένορκες Βεβαιώσεις κάτω από το τραπέζι!
Όμως, έχω μάθει στην μακρά παρουσία μου στην κοινωνία, από δώδεκα (12) ετών στη βιοπάλη, να ξεπερνώ και να χαμογελώ στις κωλοτούμπες των Πολιτικών και των Πολιτικάντηδων, όλων των εποχών και όλων των χρωμάτων, παρά το γεγονός ότι ήμουν και θα είμαι πάντα Υπέρ της Πολιτικής, γιατί είμαι αντίθετος στα ολοκληρωτικά καθεστώτα ενώ στις δημοκρατίες ο λαός έχει την επιλογή, με την ψήφο του, να αλλάζει τους πολιτικούς εκπροσώπους του.
Με πολλές εγκάρδιες ευχές
για Καλές Γιορτές, και το νέο έτος
υγιεινό και ευλογημένο
+ ο Δωδώνης Χρυσόστομος