Ιστορική η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό!

Αρκετά χρόνια μετά τις ιστορικές χριστουγεννιάτικες συναυλίες, εντός του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου των Ξένων, οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος με μαέστρο τον Νίκο Γράψα και η Ροδάμπελος με μαέστρο την Ανδριανή Λυκούρεση, πραγματοποίησαν μια μοναδική βραδιά εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου των Ξένων.

Χριστούγεννα 2021 – ‘Αυτό το αστέρι της αγάπης είναι για όλους μας’

Η Χριστουγεννιάτικη βραδιά περιείχε εντελώς δυτικότροπο πρόγραμμα, πλαισιωμένο με ήχους παράδοσης, ήρθε για να ζεστάνει τις ψυχές μας.

Ο προσωπικός αγώνας και η αγάπη της Ανδριανής Λυκούρεση, να δημιουργήσει ένα γυναικείο χορωδιακό σχήμα, είναι η πρώτη σοβαρή και επιτυχημένη προσπάθεια, μετά τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σαμσαρέλο.

Πρόκειται για ένα ευρύ σχήμα που αποτελείται από γυναικείες φωνές κάθε ηλικίας, που απέδειξε ότι με σκληρή δουλειά μπορούν να αποδώσουν δίφωνα και τρίφωνα μουσικά έργα. Ακόμη και οι παιδικές κοριτσίστικες φωνούλες ήταν μια μαγεία!

Ο χαρισματικός Νίκος Γράψας, για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι η μουσική παιδεία είναι το συστατικό της επιτυχίας. Η επιλογή ύμνων από το Ζακυνθινό μουσικό ιδίωμα, μέχρι τα κάλαντα της Ελλάδας, της Νότιας Ιταλίας και της Ισπανίας συναντήθηκαν με χριστουγεννιάτικους ύμνους και μελωδίες της Δύσης, μέσα από μοναδικά κείμενα αγάπης και έμπνευσης. Ο «τρόπος» του μαέστρου, μεταλαμπαδεύει πάθος στους χορωδού και την ορχήστρα.

Οι σολιστ, Γιάννης Γιατράς και Ανδριανή Λυκούρεση, απέδωσαν με επαγγελματικό αποτέλεσμα, το Panis Angelicus και το Ave Maria!

Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος αποτελούν σταθερή αξία, συνεχίζοντας μια δημιουργική ζωντανή πορεία 30 χρόνων (1992 – 2022) σε δρόμους που ειναι ταυτισμένοι με την Ζάκυνθο και την παράδοσή της, σε μονοπάτια που εννίοτε ήταν δύσβατα αλλά υπέροχα, σε τόπους που έγραψαν ιστορία!

Τις απαγγελίες έκαναν η Μελισσάνθη Γραψα και ο Νίκος Ξένος

Στη συναυλία συμμετείχαν τρείς μουσικοί εκτελεστές της Φιλαρμονικής του Δήμο Ζακύνθου

To Πρόγραμμα

1. Η Παρθένος σήμερον, Ρωμανός ο Μελωδός (6ος αι). Κοντάκιο κατά το ζακυνθινό ιδίωμα
2. Άναρχος Θεός, Ελληνικά Κάλαντα
3. A la nanita nana, Ισπανικά Κάλαντα
4. La Strina, κάλαντα salentina και ελληνόφωνα
5. Ύμνος στην Παναγία, στίχοι Ανδρέας Σούρμπης Λυκούρεσης
Κείμενο Απόστολος της Αγάπης
6. Dona Nobis Pacem, W. A. Mozart (1750-1786)
7. Carol of the bells, Mykola Leontovych (1914)
8. White Christmas, Irving Berlin (1942)
Κείμενο Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας, Τ. Λειβαδίτης
9. Panis Angelicus, St Thomas Aquinas(1225-1274), Cesar Frank (1872)
10. Ave Maria, Giulio Caccini (1545-1618)

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, στηρίζοντας τον πολιτισμό του τόπου μας, για μία ακόμη φορά, φιλοξένησε εντός του Μητροπολιτικού Ναού συναυλιακούς ύμνους των Χριστουγέννων!
Η χριστουγεννιάτικη συναυλία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, τηρώντας τα υγιεονομικά πρωτόκολλα των ημερών και με μόνο τρόπο, την τηλεοπτική και διαδικτυακή μετάδοση της.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, προλόγισε την εκδήλωση – εφόσον η Αντιπεριφέρεια ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης – με το εξής μύνημα:

«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της χαράς, της αγάπης, της ελπίδας, της μεγάλης προοπτικής για τον άνθρωπο. Είναι η μέρα που η Εκκλησία μας, γιορτάζει την κατά σάρκαν γέννηση του Υιού του Θεού, από την Υπεραγία Θεοτόκο στο σπήλαιο της Βηθλεέμ της Ιουδαίας.

Κάθε Χριστούγεννα θα πρέπει να σημαίνουν την δημιουργία ευτυχισμένων ωρών για το αύριο, για να ξαναζήσουμε συγκινητικές στιγμές του χθες.
Χριστούγεννα, δεν είναι μόνο η εποχή για προσάναμμα ξύλων στο τζάκι, το στόλισμα του δένδρου, αλλά πρωτίστως η πρόσχαρη φλόγα της φιλανθρωπίας και η δοτικότητας της προσφοράς απο την καρδιά μας προς όλους ανεξαιρέτως…

Χριστούγεννα, είναι η τήρηση και η υπόσχεση στον εαυτό μας, να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη για να μπορέσουμε να ξαναβιώσουμε τις όμορφες αναμνήσεις της παιδικής αθωότητάς μας…

Ποιος μπορεί, αλήθεια, να αντισταθεί στο υπέροχα εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων; Αμέτρητα λαμπιόνια πλημμυρίζουν τη νύχτα με μαγικό φως και πασπαλίζουν με αστερόσκονη τα όνειρά μας, την ίδια στιγμή που τα δώρα, τα ψώνια, τα υπέροχα γλυκά και τα παιχνίδια γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας, ως ένα ευχάριστο διάλειμμα από το φορτωμένο με υποχρεώσεις πρόγραμμα του υπολοίπου χρόνου.

Τα Χριστούγεννα, όμως είναι πολλά περισσότερα. Είναι αφιερωμένα στον Χριστό και κάθε φορά που λησμονούμε τη θρησκευτική διάσταση των εορτών, χάνουμε κάτι πολύ σημαντικό και ουσιώδες για την πραγματική σημασία τους.

Σίγουρα η εμπορική διάσταση των Χριστουγέννων είναι πιο ελκυστική, ίσως γιατί δεν απαιτεί να κοιτάξουμε εκεί όπου νιώθουμε περισσότερο γυμνοί και ανασφαλείς, μέσα στην καρδιά μας.

Κάθε φορά όμως που καταφεύγουμε στην ύλη γιατί φοβόμαστε να κοιτάξουμε καλύτερα μέσα μας, η αληθινή μαγεία των Χριστουγέννων δεν θα μας αγγίζει όσα ψηλά δέντρα κι αν στολίσουμε, όσα μπαλκόνια κι αν φωταγωγήσουμε, όσα υπέροχα κι αν διαφημίσουμε στα social media.

Τα Χριστούγεννα είναι αφιερωμένα σε εμάς, την αδύναμη ανθρώπινη φύση που τράνεψε γιατί χώρεσε ολόκληρη μέσα σε μία φάτνη, που άναψε ξανά την ελπίδα μέσα στο σκοτάδι ενός Σπηλαίου στη μακρινή Βηθλεέμ, που τιμήθηκε με την ενσάρκωση του θεανθρώπου Χριστού.

Το μήνυμα της Ενανθρώπησης είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Δεν οριοθετείται στο χρόνο και ακούγεται δυνατά σε κάθε ανοιχτή καρδιά. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, πλούσιο ή φτωχό, άρρωστο ή υγιή, σε όποια μήκη και πλάτη του κόσμου κι αν κατοικεί, σε όποιον θεό κι αν πιστεύει.

Φέτος, χρειαζόμαστε το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας πιο έντονα και πιο επιτακτικά.

Απόψε εντός του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου των Ξένων ζουμε μια βραδιά με ένα εντελώς δυτικότροπο πρόγραμμα από τους Τραγουδιστάδες τση Ζακυθος με μαέστρο τον Νίκο Γράψα και την Ροδάμπελο με μαέστρο την Ανδριανή Λυκούρεση, που έρχεται να ζεστάνει τις ψυχές μας.

Μια μαγική βραδιά γεμάτη φως και αγάπη, με το αστερι της αγαπης να ανηκει δικαιωματικα σε όλους και με συνδιοργανωτη την Περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου

Η γέννηση του Χριστού σηματοδοτεί τη νέα αρχή, ένα καινούργιο ξεκίνημα για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Οι μέρες αυτές να είναι γεμάτες προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο και τα φετινά Χριστούγεννα να είναι μια γιορτή ελπίδας και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. νωμένοι δίνουμε τη μάχη για να δημιουργήσουμε όλα όσα ονειρευόμαστε.

Η πίστη και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών που τους αγκαλιάζει όλους, για ένα μέλλον στο οποίο μπορεί κανείς να επενδύσει, να σχεδιάσει και να ονειρευτεί, είναι πιο αναγκαία από ποτέ άλλοτε.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους και η γέννηση του θεανθρώπου να αποτελέσει την αχτίδα της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα».

Τον ήχο επιμελήθηκε η oceansound και ο Δημήτρης Βαρθάλης
Τηλεσκηνοθεσία: Χριστίνα Βούτου
Διευθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Φαραός
Τεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μουζάκης
Διαδικτυακή Μετάδοση: Νίκος Πάσχος
Παραγωγή: ΙΟΝΙΑΝ TV

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ