Τα 10 χρόνια λειτουργίας της γιόρτασε η «Ξενοπούλειος» Βιβλιοθήκη

Το Σάββατο 18/12/2021 στη Λέσχη «ο Ζάκυνθος» πραγματοποιήθηκε, λόγω αναβολής καιρού από το προηγούμενο Σάββατο 11/12/2021, η γιορτή για τα «10 χρόνια Ξενοπούλειος Βιβλιοθήκη». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παιδιών, τα οποία τήρησαν όλα τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού! Η εκδήλωση περιελάμβανε εργαστήρια αφήγησης Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών από τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης», παιχνίδια και χορούς με την Ψηλούτση Παπούτση, κάλαντα από την χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάμπου με την μουσικό τους, γλυκίσματα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια με όλα τα παιδιά και προβολή φωτογραφιών από τα 10 χρόνια λειτουργίας.

Μία μικρή ανασκόπηση
Ο Σύλλογος Φίλων Ξενοπουλείου Βιβλιοθήκης προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό για τα δέκα χρόνια λειτουργίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η Ξενοπούλειος παιδική βιβλιοθήκη ξεκίνησε την λειτουργία της με την βοήθεια των εθελοντών εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου (μόνιμους και αναπληρωτές που υπηρετούσαν στο νησί) στις 11-12-2011. Αρωγός ο τότε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού (Δάσκαλος) Άκης Λαδικός, ο οποίος και υλοποίησε ένα όνειρο του πατέρα του Ανδρέα Λαδικού. Ενεργοποιήθηκε με δράσεις φιλαναγνωσίας και όχι μόνο, με πρωταρχικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει παιδιά όλων των ηλικιών.
Τις δράσεις εμψυχώνουν μόνο εθελοντές, συνήθως εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, παππούδες και γιαγιάδες με κοινό σημείο την αγάπη στα παιδιά και στα βιβλία. Στόχος όλων είναι να έρθουν τα παιδιά με κάθε τρόπο κοντά στο βιβλίο ώστε να το βλέπουν σαν φίλο για όλη τους τη ζωή.
Ωστόσο, η βιβλιοθήκη μας δεν μένει μόνο στο χώρο της. Διαφορετικοί χώροι πήραν το ρόλο της, όπως το προαύλιο μιας εκκλησίας κι ενός σχολείου, η παραλία, η πλατεία της πόλης μας αλλά και των χωριών μας, το οινοποιείο, το ελαιοτριβείο, καθώς και χώροι πολιτιστικών συλλόγων. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά ν’ αποκτήσουν ανοικτή και ελεύθερη σχέση με το βιβλίο θεμελιώνοντας σε γερή βάση την αυτομόρφωση και την καλλιέργεια τους γνωρίζοντας και προάγοντας μέσω της ανάγνωσης αξίες, ήθος και πολιτισμό.
Επιπλέον με το συνδυασμό δράσεων με βιβλία διαφορετικών πολιτισμών παροτρύνουμε τα παιδιά να εξερευνήσουν διαφορετικές κουλτούρες επισημαίνοντας την αξία της διαφορετικότητας. Με αυτόν τον τρόπο η βιβλιοθήκη μας καλλιεργεί την αξία της ανεκτικότητας και συμβάλλει στην πολιτιστική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των παιδιών.
Το 2012 ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε καλοκαιρινές εκστρατείες του future library και μέχρι το 2019 σε καλοκαιρινές εκστρατείες και του Δικτύου των Ελληνικών βιβλιοθηκών της Εθνικής βιβλιοθήκης, αυτό βοήθησε ακόμη περισσότερο στην αλλαγή των ρόλων της μικρής βιβλιοθήκης μας!

Το Φθινόπωρο του 2014 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων της Ξενοπούλειου παιδικής βιβλιοθήκης, ο οποίος και ανέλαβε όλο το εκπαιδευτικό κομμάτι της βιβλιοθήκης με ποικίλες δράσεις και συνεργασίες: Μηνιαίες δράσεις φιλαναγνωσίας για όλες τις ηλικίες, Εκθέσεις (ζωγραφικής, βιβλίου, φωτογραφίας κ.α.), Προβολές ταινιών, Δανειστική Βιβλιοθήκη (από 1,5 χρονών μέχρι 101,5), Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε σχολεία Α/Θμιας και Β/Θμιας, Πραγματοποίηση διαλέξεων, ημερίδων, Διεθνές συνέδριο με θέμα «Αξίες στην εκπαίδευση», Ξεναγήσεις στη βιβλιοθήκη και στο Μουσείο, Επισκέψεις- περιπάτους σε ιστορικούς χώρους (από ειδικούς εθελοντές), Δραματοποίηση παραμυθιών, Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεων με έργα παιδιών που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα), Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους (φιλαναγνωσίας, φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας), Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, γονείς, Εργαστήρια/εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσειακούς χώρους, Δανειστικό Υλικό: Μουσειοσκευές & Εκπαιδευτικοί Φάκελοι, Λέσχες: παιδική, ενηλίκων, δημιουργικής γραφής, Ζακυνθινής λογοτεχνίας, Γιορτές βιβλίου σε σχολεία και ανοικτούς χώρους σε όλο το νησί!, Γιορτή ποίησης στο Λόφο του Στράνη, Αφιερώματα σε παγκόσμιες ημέρες και συνεργασίες με φορείς, Αφιερώματα σε ήθη έθιμα και ασχολίες του νησιού μας (λιοτρίβια, οινοποιεία, κατασκευή βαγιών, ζύμωμα κουλούρας)…
Το 2017 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, γιορτάστηκαν τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόριου Ξενόπουλου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις στη βιβλιοθήκη & στο μουσείο, τα οποία επισκέφτηκαν συνολικά 2000 παιδιά από τη Ζάκυνθο και άλλους νομούς.
Το 2019 Η βιβλιοθήκη μας συνεργάζεται με την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο- Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» σε μια τριήμερη συνάντηση με εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/Θμιας για τις αρχές και τις τεχνικές του Σ. Φρενέ σ’ ένα δημοκρατικό σχολείο. Φέτος στεγάζει τις συναντήσεις του νεοσύστατου Δικτύου Σχολείων Ζακύνθου με την παιδαγωγική Φρενέ.
Το 2020&21, λόγω της πανδημίας είναι δύσκολες χρονιές, η Ξενοπούλειος είναι παρούσα και κατά την περίοδο του εγκλεισμού, κρατώντας συντροφιά στους μικρούς της φίλους μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στέλνοντας προτάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ως μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών) αλλά και πραγματοποιώντας δράσεις διαδικτυακά μέσω zoom με φορείς, συγγραφείς και αφιερώματα για το περιβάλλον, τα δικαιώματα του παιδιού, τον ρατσισμό αλλά και για τα 200 χρόνια από το 1821. Συνεργάζεται με το νεοσύστατο Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων.
Μέχρι σήμερα αριθμούνται: 7.000 βιβλία (όλα καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά), 3.700 μέλη (παιδιά και ενήλικες), 200 εθελοντές, 1.200 δράσεις & 7 Καλοκαιρινές εκστρατείες.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Με τους εθελοντές μας, με Συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους, με Συλλόγους Γονέων & Σωματεία, με τον Δήμο, την Περιφέρεια, τα Βιβλιοπωλεία, τα τοπικά Μ.Μ.Ε και ειδικούς, και όλους όσους θεωρούν ότι μπορούν να στηρίξουν με τις γνώσεις και το μεράκι τους τον ξεχωριστό κόσμο της Βιβλιοθήκης μας…»

Μέσα στη νέα χρονιά θα εκδοθεί ένα λεύκωμα με κείμενα και ιστορίες των παιδιών από τις δράσεις των 10 χρόνων της βιβλιοθήκης και όσων επώνυμων και ανώνυμων έχουν περάσει από την Ξενοπούλειο μαζί με φωτογραφικό υλικό και με την βοήθεια της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού Αθήνας «Διονύσιος Ρώμας» και τις εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
–Την Λέσχη ο Ζάκυνθος για την παραχώρηση του χώρου
–Το Ζαχαροπλαστείο ΧΑΙΚΑΛΗΣ για την προσφορά της τούρτας
–Τον Γκούγια Θεόδωρο για την φωτογραφική κάλυψη
–ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο