Επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ η Χριστίνα Τετράδη – Συνέντευξη στην «ΗΜΕΡΑ»

«Το 2022 η ασφάλεια θα είναι και πάλι το πρώτο κριτήριο για να ταξιδέψει κάποιος, αφού θα είναι και πάλι μια χρονιά πανδημίας»
«Αυτά που ζητά σήμερα ο σύγχρονος ταξιδιώτης όσον αφορά τον τουριστικό προορισμό και το κατάλυμα, είναι: Value for money εμπειρία, υψηλού επιπέδου service και eco-friendly φιλοξενία»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, μετά και τη συγκρότηση του σε σώμα. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Αλέξανδρος Βασιλικός. Στις θέσεις των υπόλοιπων αντιπροέδρων εξελέγησαν ο Άρης Σουλούνιας και η Όλγα Παπαδάκη, ενώ σε αυτή του οικονομικού επόπτη ο Αντώνης Μιτζάλης. Τα νέα μέλη της διοικούσας επιτροπής με αλφαβητικά σειρά, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΞΕΕ, είναι ο Κωνσταντίνος Μέριανος, η Ζωχερή Μυκονιάτη και οι Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Δημήτριος Πολλάλης.
Η κ. Τετράδη σε δηλώσεις της, στην «ΗΜΕΡΑ» ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την στήριξή τους και τόνισε ότι θα εργαστεί σε συνεργασία με όλο το ΔΣ, ώστε να ανταποκριθεί στη θεσμική αποστολή του ΞΕΕ, έχοντας στο επίκεντρο τα μέλη του και την προσπάθεια που απαιτείται, ώστε να φθάσουν όλοι μαζί στην επόμενη μέρα.
Πιο αναλυτικά, είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους-μέλη του ΔΣ του ΞΕΕ, που με τίμησαν με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου, για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση της Αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της χώρας μας για τον τουρισμό. Η νέα διοίκηση του ΞΕΕ, θα έχει κομβικό ρόλο να διαδραματίσει, στη δυσκολότερη εποχή για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο, για την προστασία των επιχειρήσεων και την περαιτέρω βιώσιμη, αλλά και στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής ξενοδοχίας. Με όπλο την εμπειρία που απέκτησα μέσα από την προηγούμενη θητεία μου ως Αντιπροέδρου, είμαι αποφασισμένη να εργαστώ με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο, Αλέξανδρο Βασιλικό και όλα τα μέλη του ΔΣ, με ενότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα, ώστε να ανταποκριθούμε στη θεσμική αποστολή του ΞΕΕ, έχοντας στο επίκεντρο τα μέλη μας και την προσπάθεια που απαιτείται, ώστε να φθάσουμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα. Ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας!»

Η επόμενη μέρα του τουρισμού
Ερωτηθείσα για την επόμενη μέρα του τουρισμού και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει – και λόγω της πανδημίας – τόνισε: «Η επόμενη μέρα του τουρισμού είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Η αισιοδοξία για το 2022 μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί με την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα της Ο. Για το 2022 η ασφάλεια θα είναι και πάλι το πρώτο κριτήριο για να ταξιδέψει κάποιος σε τουριστικούς προορισμούς, αφού θα είναι και πάλι μια χρονιά πανδημίας. Tο στοίχημα θα είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους. Στην επόμενη μέρα του τουρισμού τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστεί ένας κατάλληλος σχεδιασμός, νέων και στοχευμένων παρεμβάσεων προς στήριξη των ξενοδοχείων. Όπως αναδείχθηκε και στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας (5th International Hospitality Forum), που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας στην ΧΕΝΙΑ, αυτά που ζητά σήμερα ο σύγχρονος ταξιδιώτης όσον αφορά τον τουριστικό προορισμό και το κατάλυμα, είναι: Value for money εμπειρία, υψηλού επιπέδου service και eco-friendly φιλοξενία».

Οι υποδομές στο επίκεντρο – Τα προβλήματα της Ζακύνθου…
Είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη του τουρισμού πρέπει να συμβαδίσει με διαρθρωτικές αλλαγές και δομική ενίσχυση του προϊόντος και των προορισμών και προϋποθέτει την άμεση ενίσχυση των υποδομών, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια.
«Απαιτεί γενναίες κινήσεις και αποφάσεις, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, στη Ζάκυνθο, σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να λύσουμε άμεσα θέματα όπως τα σκουπίδια, το βιολογικό, τα οδικά δίκτυα και τις πεζοδρομήσεις και γενικότερα τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού. Σε κεντρικό επίπεδο, το ζήτημα του Ναυαγίου, της προβλήτας, της μαρίνας και του απαρχαιωμένου εξοπλισμού του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ραντάρ της Ανδραβίδας, το ζήτημα της ενίσχυσης των υποδομών βλέπουμε ότι ενώ αρκετές Αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν την Ζάκυνθο, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πτήσεις τους από το Αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική μείωση αφίξεων εξ’ αιτίας αυτής της τεχνικής αδυναμίας.
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντική η διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και ο εμπλουτισμός του με νέα προϊόντα.
Το ξεχωριστό και καθοριστικής σημασίας πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά το βρίσκουμε πρόσφορο και στη Ζάκυνθο, είναι ότι η αναδιαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος με την τόνωση του θεματικού τουρισμού, δηλαδή των εναλλακτικών δράσεων που μπορεί κανείς να κάνει στον προορισμό, είναι η νέα δυναμική τάση και εξέλιξη του τουρισμού παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, ο θεματικός τουρισμός μας, δηλαδή οι εναλλακτικές/συμπληρωματικές προτάσεις, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός, ο ιατρικός, ο θαλάσσιος, το γιώτινγκ, ο συνεδριακός και άλλες μορφές τουρισμού στη χώρα μας, χρειάζονται τη συστρατευμένη προσοχή επαγγελματιών και Πολιτείας για να αποδώσουν τα μέγιστα.
Το ελληνικό ξενοδοχείο με τη διαχρονική προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία, πρέπει και μπορεί αποδεδειγμένα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ρόλο οδηγού, προς μια πράσινη και έξυπνη Ελλάδα, συνώνυμη της ποιότητας και της αυθεντικότητας, για να δημιουργήσει νέες υπεραξίες, τόσο για τον ελληνικό τουρισμό, όσο και για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιώσιμη ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Πρέπει να συνδυάσουμε την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος με τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών, να συνδέσουμε την ελληνική φιλοξενία με την αναγκαία βιωσιμότητα και την επιχειρηματική ανάκαμψη με την κοινωνική ευημερία και την εταιρική ευθύνη»,
αναφέρει η κ. Τετράδη.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο