Η 13η σύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

sofokleousin.gr

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία δήλωσε. «Έχω ευθύνη ως αυριανός πρωθυπουργός να σας καταγγέλλω στον ελληνικό λαό».
Από ό,τι δείχνουν όμως οι δημοσκοπήσεις και η αίσθηση από την κοινωνία, δεν έχουμε τέτοια εικόνα για την ώρα. Τα επαναστατημένα «κύματα», δεν φαίνονται να είναι έτοιμα να «σαλτάρουν» στο Μέγαρο Μαξίμου σαν τα χειμερινά ανάκτορα. Το πολύ πολύ, να πετάξει εκεί ο Ρουβίκωνας κανένα τρικάκι, αν και αυτός έχει ανακόψει. Ο μόνος τρόπος είναι οι εκλογές, όπως το έχουμε γράψει αρκετές φορές, όμως τέτοια θέμα, ο κατά δήλωση του αυριανός Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, δεν το θέτει ευθέως. Και αυτή τη φορά απέφυγε να τις ζητήσει. Γίνεσαι πρωθυπουργός έτσι; Όχι φυσικά, μόνον στα λόγια. Αλλά δεν γίνεσαι και πρωθυπουργός εξακολουθώντας να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Γιατί είναι εξόφθαλμα αναληθές, να λες ότι καθιέρωσες 13η σύνταξη και τώρα ζητάς να κάνει το ίδιο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν το αληθές είναι, ότι ως κυβέρνηση πετσόκοψες τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και σκέφτηκες το Μάιο, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, σχεδόν κατακαλόκαιρο, να δώσεις το 45% της σύνταξης και όχι ολόκληρη. Αυτό δε, μετρήθηκε αξιολογήθηκε και απορρίφθηκε τρεις φορές τότε από τον ελληνικό λαό και τους συνταξιούχους. Το ότι οφείλει η κυβέρνηση να διανέμει και στους συνταξιούχους κοινωνικό μέρισμα, είναι αναγκαίο και υποχρέωση της, όμως άλλο αυτό και άλλο να γίνονται τιμητές αυτοί που δεν το έπραξαν στη δική τους θητεία.

Η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να ελέγχει, να προτείνει, να πιέζει, να διεκδικεί και να ετοιμάζεται να γίνει κυβέρνηση και ο αρχηγός της, Πρωθυπουργός. Όμως πάνω σε αλήθειες πρέπει να τοποθετεί τις διεκδικήσεις του, σε νέες προοπτικές και πάνω απ’ όλα αφού κάνει σκληρή κρητική στα δικά του λανθασμένα πεπραγμένα, για τα οποία έχασε και τις εκλογές. Χωρίς τέτοιες διαδικασίες πείθεις τον σκληρό πυρήνα μόνο των κομματικών σου φίλων, αλλά αδυνατείς να διευρύνεις την εκλογική σου βάση. Έτσι ούτε το στόχο σου επιτυγχάνεις και χώρο δίνεις στην κυβέρνηση να κάνει λάθη χωρίς κόστος.

Δυστυχώς το σημερινό πολιτικό σκηνικό αυτό είναι. Η κυβέρνηση παίζει σχεδόν χωρίς πίεση και αντίπαλο, λόγω του ότι ο κ. Τσίπρας εμμένει να αντιπολιτεύεται με παλιά φθαρμένα υλικά. Το καλύτερο και το μεγαλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο λόγος που οι δημοσκοπήσεις είναι κολλημένες σχεδόν στα ίδια αποτελέσματα, δύο και πλέον χρόνια μετά τις εκλογές και με τα όσα έχουν προκύψει.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο