Περιοδεία της «ΑΝΑΣΑ» στη Ζάκυνθο και αυτοψίες στις δομές υγείας

•Συνέντευξη τύπου Θ. Γαλιατσάτου – Στο επίκεντρο έργα, υγεία, Ναυάγιο, απορρίμματα
Στο νησί μας βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες ο πρώην Περιφερειάρχης Ι.Ν. και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Θοδωρής Γαλιατσάτος και ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΑΣΑ Σπύρος Γαλιατσάτος, οι οποίοι μαζί με τα υπόλοιπα ζακυνθινά μέλη της παράταξης έκαναν περιοδεία στις δημόσιες δομές υγείας. Ο κ. Γαλιατσάτος παραχώρησε συνέντευξη τύπου και μίλησε για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, εστιάζοντας στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, τη θαλάσσια ρύπανση, το Ναυάγιο και την προβλήτα κρουαζιερόπλοιων, αναλύοντας τις θέσεις της παράταξης.

Ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε: «Είμαστε ήδη στο μισό της περιφερειακής θητείας και θέλω πω ότι ο σχεδιασμός, οι χρηματοδοτήσεις αλλά και οι συμβάσεις υπογεγραμμένες επί θητείας Περιφερειακής Αρχής Α.Ν.Α.Σ.Α. κυριαρχούν στη Ζάκυνθο 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019. Και συγκεκριμένα, τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται είναι από χρηματοδοτήσεις της προηγούμενης περιόδου, το έργο Αλυκές – Ξύγκια είναι ένα έργο υλοποιημένο κατά τα 2/3 όχι από άποψη μήκους αλλά από άποψη τμημάτων. Αυτό που εκκρεμεί είναι ακόμα η περιοχή του Κολοσύρτη και τα Λάπερδα, λόγω της ειδικής συνθήκης του εδάφους και των μελετών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί. Η σύνδεση επαρχιακών οδών Μαχαιράδου – Ρομιρίου στη θέση «Αλιβίζου». Η προοπτική του έργου του Κόκκινου Βράχου, με χρηματοδότηση από το 2018, 3,5 εκατομμύρια ευρώ, τα λιμενικά έργα στα Στροφάδια, η μελέτη για το Παλιό Νοσοκομείο. Για το Δημοτικό Θέατρο και το Νοσοκομείο δώσαμε λύσεις γιατί και τα δυο είχαν τα δικά τους προβλήματα γραφειοκρατικά – και όχι μόνο – και κινδύνευαν να μείνουν ανεκτέλεστα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του 2019 και επομένως το ελληνικό κράτος να κληθεί να πληρώσει πίσω όλες τις χρηματοδοτήσεις».
Για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, είπε: «Πήγαμε στο Κέντρο Υγείας της πόλης. Οι εργαζόμενοι εκεί προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Άνθρωποι από τα Κ.Υ. θα πάνε στο Εμβολιαστικό Κέντρο, το ίδιο από την ΤΟΜΥ στο Εμβολιαστικό Κέντρο και εναλλάξ. Όλοι αυτοί δουλεύουν για να καλύψουν τις ανάγκες που είναι μεγάλες. Κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και όταν πήγαμε, είδαμε ότι λειτουργεί αυτό το σύστημα όσο καλύτερα μπορεί, αλλά τα προβλήματα είναι τεράστια. Δεν μπορεί σε ένα Κ.Υ. να λείπει ορθοπεδικός, πνευμονολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, ακτινολόγος και ταυτόχρονα να έχουμε τα προβλήματα της κτιριακής υποδομής και του εξοπλισμού ανεπίλυτα. Επίσης, για το νοσοκομείο, συζητήσαμε με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών. Αντί να έχουμε 89 γιατρούς, σύμφωνα με τον Οργανισμό, μόνιμους και ειδικευόμενους έχουμε μόνο 37. Δηλαδή το 40% του προσωπικού και υπάρχουν 7 τμήματα στο Νοσοκομείο που δουλεύουν μόνο με δυο γιατρούς, δηλαδή εντελώς οριακά».
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το Κέντρο Υγείας να είναι λειτουργικό ώστε να μην «φορτώνονται» όλα στο Νοσοκομείο. Επίσης είπε ότι δεν λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Κατασταρίου και των Βολιμών, αλλά και τα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου είναι κλειστά.
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων είπε ότι είναι πολλά τα προβλήματα που διαπιστώνονται κατά καιρούς από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και εστίασε στα θέματα πυρασφάλειας στον Λίβα. Επίσης ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν γίνεται ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή και παράλληλα επισήμανε ότι όσον αφορά τα υγρά απόβλητα δεν έχει απαντηθεί η καταγγελία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου.
Στο θέμα του Ναυαγίου, ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε ότι
«προβληματίζει η παρουσία του Νομικού Σύμβουλου του Πρωθυπουργού κ. Μυλωνογιάννη που εμπλέκεται και στην Pimana ως Νομικός σύμβουλος του βασικού εκπροσώπου της».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο