Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και η απάντηση Τσίπρα

protothema

Την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μόνιμα προς όλους, για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης της πανδημίας. Ίσως καθυστέρησε κάποιες μέρες και αυτό δεν ήταν καλό, όμως τελικά η φωνή ήταν ξεκάθαρη και απόλυτη. Τέλος με τα παιχνίδια των ανεμβολίαστων. Δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και αναψυχής, σε γυμναστήρια, σε θέατρα, σε κινηματογράφο. Ας αποφασίσουν τελικά τι θα κάνουν. Δεν γίνεται να σέρνουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου πίσω από τις δικές τους αλλόκοτες ιδέες. Επίσης ήταν ξεκάθαρος ο Πρωθυπουργός και στο θέμα της τρίτης δόσης. Όλοι οι άνω των εξήντα ετών θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τρίτη αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες, για να αρχίσει να ισχύει το πιστοποιητικό τους. Επίσης στους χώρους λατρείας, στις εκκλησίες δηλαδή, θα μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι ή με τεστ. Ειπώθηκαν εκατό χιλιάδες φορές και σε κάθε ευκαιρία, τα προβλήματα που δημιουργούνται από το μεγάλο ποσοστό αρνητών του εμβολιασμού στη χώρα μας. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν επιλέγουμε ένα νέο γενικό lokdawn, όπως η Αυστρία, ίσως και η Γερμανία, γιατί θα είναι καταστροφικό για την οικονομία, κάποιοι πρέπει να περιοριστούν για να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας.
Οι ανεμβολίαστοι το συμπιέζουν κατά 80% και πάνω,άρα αυτοί πρέπει να υποστούν τον περιορισμό. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε λοιπόν να βάλει στην άκρη το όποιο πολιτικό κόστος και να πει και να πράξει τα αυτονόητα. Με τέτοια αποφασιστικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κέρδισε το στοίχημα της πανδημίας την πρώτη περίοδο, η αναβλητικότητα που ακολούθησε και το μεγάλο ποσοστό άρνησης στον εμβολιασμό, μας έφεραν στο τέταρτο κύμα να καταγράφουμε νεκρούς περισσότερους από πολλές άλλες χώρες. Επομένως ήταν η ώρα των αποφάσεων χωρίς δισταγμούς και εκπτώσεις. Θα μπορούσε να είναι τα μέτρα πιο σκληρά, ιδιαίτερα η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όμως υπάρχουν και άλλες δυσκολίες, όπως το ποιος τους αντικαθιστά αν τεθούν σε αργία,που δεν επιτρέπουν σκληρές αποφάσεις. Αυτή τη φορά έγινε και κάτι το πρωτόγνωρο και ασυνήθιστο. Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας απάντησε στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού το ίδιο βράδυ.
Μπορεί αυτό να μην έχει ξαναγίνει, όμως είναι και δικαίωμα ενός πολιτικού Αρχηγού της αντιπολίτευσης, αλλά και καλό. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αντέτεινε, την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετώπιση την πανδημία σε αυτή τη φάση, τον μεγάλο αριθμό θανάτων, τις αδυναμίες του ΕΣΥ, αλλά και το ότι δεν πιέζει η κυβέρνηση να εμβολιαστεί η Αστυνομία και ο Στρατός. υποχρεωτικά. Βέβαια με μια λογική «προαιρετικής υποχρεωτικότητας» όπως την προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το είδαμε και για τους υγειονομικούς έτσι να το προτείνουν, τώρα πως γίνεται η «προαιρετική υποχρεωτικότητα» είναι ένας γρίφος που εγώ τουλάχιστον αδυνατώ να λύσω. Υπήρξαν και προτάσεις για το ΕΣΥ, την εκπαίδευση, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία φυσικά είναι σωστά, όμως η εφαρμογή τους απαιτεί χρόνο και χρήμα που ξεπερνάει τις δυνατότητες και το χρονικό ορίζοντα της πανδημίας. Ζητήθηκε και η αλλαγή του Υπουργού κ. Πλεύρη, με άλλον κοινής αποδοχής. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται από εμμονή στο πρόσωπο και το όνομα του συγκεκριμένου Υπουργού, που μάλλον είναι άδικο ή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε άποψη και θέλει πρόσωπα ικανά κοινής αποδοχής, να μπουν στην κυβέρνηση σε θέσεις σημαντικού ενδιαφέροντος. Πάντως πριν τρεις μήνες με την περίπτωση του κ. Αποστολάκη αλλιώς μας τα έλεγε. Σε ένα σημείο που θα συμφωνήσουμε με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, ότι η πίεση που άσκησαν σε Κυβέρνηση και Εκκλησία για έλεγχο των εισερχομένων στους Ναούς έφερε αποτέλεσμα. Να πως η αντιπολίτευση μπορεί να ελέγξει και να πιέσει. Το τελευταίο που ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, ήταν το «αν δεν μπορείτε να φύγετε να έρθουμε εμείς που ξέρουμε και μπορούμε». Μάλιστα… Μόνο που αυτό γίνεται με εκλογές τις οποίες ο κ. Τσίπρας, για ευνόητους λόγους, αρνείται να ζητήσει για την ώρα.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο