Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των αγροτών ζητά η Τ.Ε. Ζακύνθου ΚΚΕ

•Στο επίκεντρο τα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών

Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των αγροτών ζητά η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί αυτή την περίοδο, λόγω του ανταγωνισμού της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) με τους άλλους μεταποιητές – σταφιδεμπόρους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου καταγγέλλει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί στη Ζάκυνθο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Από τον περασμένο Μάρτιο είναι γνωστό, ότι η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαγωγής λόγω της σημαντικής μείωσης της τιμής της στη διεθνή αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες σταφιδοπαραγωγοί να είναι απλήρωτοι από την περσινή σοδειά και να συνεχίζεται και η ίδια κατάσταση και φέτος.
Και όμως παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις από αγρότες-σταφιδοπαραγωγούς, δυο (2) ερωτήσεις στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί χωρίς να δίνει καμιά λύση προς όφελος των παραγωγών, αφήνοντας τους στο έλεος των εμπόρων.
Το πρόβλημα επικεντρώνεται, στον ανταγωνισμό της Παναιγιάλειου ΄Ενωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) με τους άλλους μεταποιητές – σταφιδεμπόρους.
Το πρόβλημα οξύνεται καθώς η φετινή παραγωγή, που αν και μειωμένη λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο καύσωνας, προστίθεται στην ήδη συσσωρευμένη περσινή, με αποτέλεσμα το μάρμαρο να καλούνται να το πληρώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί που έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια τους εκβιασμούς των εμπόρων/διακινητών που θέλουν να την αρπάξουν σε εξευτελιστική τιμή και από την άλλη τις ανοιχτές τιμές της ΠΕΣ.
Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά πως το αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους», που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ οποίος κινείται στην ίδια γραμμή, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση σήμερα, αφήνει στο έλεος των καπιταλιστικών συμφερόντων τους αγροτοπαραγωγούς.
Στο σημερινό σύστημα, της λεγόμενης “οικονομίας της αγοράς”, όπου κυριαρχεί ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός για το κέρδος, μόνιμο φαινόμενο είναι η λεηλασία του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών. Αυτοί αναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους πάμφθηνα στους επιχειρηματίες της μεταποίησης και της εμπορίας, οι οποίοι εξασφαλίζουν υπερκέρδη πουλώντας στη συνέχεια τα μεταποιημένα ή μη αγροτικά προϊόντα πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Όταν στο πλαίσιο αυτού του συστήματος και των οικονομικών κρίσεων που το χαρακτηρίζουν, η παραγωγή δεν μπορεί να διατεθεί, οι παραγωγοί μένουν ξεκρέμαστοι με χρέη και με κίνδυνο να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εγχώριες λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες ενώ η λιμνάζουσα παραγωγή, όπως συμβαίνει σήμερα με τη σταφίδα, θα μπορούσε να διοχετευθεί και μάλιστα σε προσιτή τιμή για την κάλυψη τους.
Σήμερα υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και συνολικά στη χώρα μας, για κάλυψη με μεγάλη επάρκεια των διατροφικών αναγκών του λαού μας. Δυνατότητες που ενισχύονται και από την μεγάλη πρόοδο της εφαρμογής επιστημονικών μεθόδων στην παραγωγή. Όμως η αξιοποίησή τους σε όφελος του λαού μας σήμερα εμποδίζεται από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος λειτουργεί με μοναδικό άξονα το κέρδος των μονοπωλίων. Προϋπόθεση για φιλολαϊκή αξιοποίηση των επιστημονικών δυνατοτήτων, είναι η κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ο κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής από την εργατική εξουσία, με υπαγωγή σε αυτόν του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας την καταστροφή τους, ούτε να εμπιστευτούν τις εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων.
Η πείρα έχει δείξει ότι οι όποιες κατακτήσεις υπήρξαν, όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο των αγροτών, ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, της αλληλεγγύης και στήριξης τους από τους εργατοϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων.
Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών διεκδικώντας πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσουν να επιβιώσουν, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος και απαιτώντας:
•Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
•Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
•Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
•Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.
•Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο