Η διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

protothema.gr

Με επιτυχία στέφθηκε η διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας δια του Πρωθυπουργού, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Μακρόν. Όχι όπως την προηγούμενη φορά, που η κ. Μέρκελ ενέδωσε στις πιέσεις του κ. Ερντογάν και δεν μας προσκάλεσε. Ήταν κάτι που δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία όπως αναμενόταν, η οποία σε αντίδραση υποβάθμισε την αντιπροσωπεία της, με την παρουσία μόνο Τούρκου υφυπουργού εξωτερικών. Όμως αυτό δεν άλλαξε καθόλου ούτε την ατζέντα, ούτε τη σημασία της, ούτε και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Σταθερή θέση όλων η διεξαγωγή των εκλογών και η ειρήνευση της χώρας αυτής, με την απομάκρυνση όλων όσων εμπλέκονται, δημιουργώντας αναταραχή και διαιρέσεις, για δικό τους όφελος. Μάλιστα η διάσκεψη προειδοποίησε και με κυρώσεις τα πρόσωπα εκείνα που, δρώντας στο εσωτερικό της Λιβύης ή εκτός αυτής, αποπειραθούν να εμποδίσουν, να αμφισβητήσουν ή να χειραγωγήσουν τις προγραμματισμένες εκλογές. Η διάσκεψη ασχολήθηκε και με το πλέον ακανθώδες ζήτημα της υπόθεσης, αυτό της απομάκρυνσης κάθε ξένης στρατιωτικής δύναμης από τη βορειοαφρικανική χώρα, έτσι έκανε λόγο και για χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσής τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, στα συμπεράσματα της διάσκεψης περιλαμβάνεται η αυστηρή προτροπή προς τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει το ταχύτερο σε ένα σχέδιο «παρακολούθησης και επαλήθευσης της αποχώρησης όλων των ξένων μισθοφόρων και στρατών από τη Λιβύη».
Επίσης, η διάσκεψη επιβεβαίωσε «τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, στην ανεξαρτησία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην εθνική ενότητα της Λιβύης». Το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη ανέδειξε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων. Ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τα συμφέροντα μας αυτή η συνάντηση των ηγετών στο Παρίσι.

Η χώρα μας είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα λιβυκή κυβέρνηση ένα σύμφωνο οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των θαλασσών, αλλά και με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών, όπως έγινε με την Ιταλία και την Αίγυπτο πρόσφατα. Είναι σημαντικό το ότι το παράνομο σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας, «ξεθωριάζει» στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία με αποφασιστικότητα, αλλά και μεθοδικότητα και ψυχραιμία αντέδρασε από την πρώτη στιγμή.
Ο Τούρκος Πρόεδρος φανερά ενοχλημένος από τις εξελίξεις, αλλά και ανήμπορος να αντιδράσει με άλλον τρόπο, κραδαίνει προς την Ευρώπη το φόβητρο του μεταναστευτικού. Να ανοίξει τις πύλες των προσφύγων/ μεταναστών και να προκαλέσει πρόβλημα, πρώτα στη χώρα μας και φυσικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχουν «γνώση οι φύλακες» αλλά και η Ευρώπη είναι πλέον αποφασισμένη και έτοιμη. Δεν πρόκειται οι τουρκικοί εκβιασμοί να περάσουν, ούτε ο κόσμος μπορεί πλέον να ανέχεται τα καμώματα του κ. Ερντογάν. Όμως στη χώρα μας κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν, σε τι δύσκολες περιπέτειες μπορεί να βάλλουν τη πατρίδα μας, με τις ανεύθυνες και εκτός τόπου και χρόνου θέσεις τους για το μεταναστευτικό. Δεν λέω ότι πρέπει να λείψει η ανθρωπιά και η αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου. Όμως εδώ είμαστε μπροστά σε έναν εκβιασμό της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί αυτόν τον πόνο.
Ας μην είμαστε, λοιπόν, τουλάχιστον αφελής, το λιγότερο, σε περίεργες τοποθετήσεις, που δίνουν λαβή στον Τούρκο Πρόεδρο να παίζει το πονηρό και επικίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές παιχνίδι του, με τους μετανάστες – πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο