Η Λιθακιά είναι από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα χωριά της ζακυνθινής υπαίθρου. Χτισμένη στους πρόποδες του Βουνού φτάνει μέχρι τον κόλπο του Λαγανά. Είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού, με ωραίες μικρές και μεγαλύτερες παραλίες. Οι ακτές της αποτελούν τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Σήμερα, αριθμεί 1.185 κατοίκους.
Δείτε εδώ το βίντεο
Στη Λιθακιά αξίζει κανείς να επισκεφτεί: – Το Ναό της Παναγίας Φανερωμένης του 14ου αιώνα. Μνημονεύεται σε αρχειακές πηγές από το 16ο αιώνα. Σώθηκε από τους σεισμούς του ’53 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Είναι ξυλόστεγη μονόκλιτη Βασιλική. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν : ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο που κατασκευάστηκε σε διαφορετικές περιόδους από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα. – Το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 16ου αιώνα, στο Βόρειο μέρος του χωριού της Λιθακιάς. Είναι αληθινό μνημείο, που ανακαινίστηκε επί Αγγλοκρατίας. Ερειπώθηκε από βομβαρδισμό των Γερμανών στις 2/8/1944 και ξαναχτίστηκε όπως ήταν πριν με κοινό έρανο των Λιθακιωτών. Ανακαινίστηκε μετά τους σεισμούς του ’53. Το καμπαναριό της εκκλησίας σώθηκε και φέρει τη χρονολογία 1819. – Το αναπαλαιωμένο Αρχοντικό του Μεσσαλά, που στεγάζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Στη Δημοτική Κοινότητα της Λιθακιάς ανήκουν τα δύο ακατοίκητα πλέον νησάκια Άγιος Σώστης και Μαραθωνήσι.
Το νησάκι Άγιος Σώστης είναι πανέμορφο, με ιδιότυπο βραχώδες έδαφος (που προμήθευε πέτρες για τις οικοδομές του τόπου), κολπίσκους και πευκώνα.
Το νησί, μέχρι τους σεισμούς του 1633, ήταν ενωμένο με την απέναντι στεριά, το ακρωτήριο του Αγίου Σώστη στη Λιθακιά. Το όνομά του οφείλεται στην εκκλησία του Αγίου Σώστη, που υπήρχε σε αυτό κατά τον 16ο αιώνα.
Δείτε εδώ βίντεο απο τον Άγιο Σώστη
Το Μαραθωνήσι είναι ένα ακατοίκητο και λοφώδες νησάκι με έκταση 280 στρέμματα, που καλύπτεται από πυκνή θαμνώδη βλάστηση, η οποία σε ορισμένα σημεία φτάνει σε ύψος τα 3 μέτρα και συχνά είναι αδιαπέραστη. Στο βόρειο άκρο της νησίδας βρίσκεται η μοναδική αμμώδης παραλία της, μήκους 150 μέτρων, που αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta.
Στην ίδια παραλία βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας Μαραθωνησιώτισσας. Η εκκλησία υπήρχε το 15ο αιώνα. Σήμερα, ο ναός είναι μισοερειπωμένος. Λειτουργεί τα τελευταία χρόνια από τον παπά της Λιθακιάς, μία φορά το χρόνο, στην εορτή της Παναγίας στις 15 Αυγούστου. Οι άλλες ακτές του νησιού είναι βραχώδεις και απόκρημνες. Προς το εσωτερικό του νησιού υπάρχει περιοχή αμμοθινών, που φτάνει σε βάθος 50-80 μέτρα. Στο Μαραθωνήσι υπάρχει το αποκλειστικό ενδημικό είδος της Ζακύνθου Limonium zakynthium (ζακυνθινό λεμόνι). Από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα το νησί αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία και αλλάζει συνεχώς ιδιοκτήτες. Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – DRONE: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: www.zakynthos.gov.gr