Focus στις υποδομές | Θετικό πρόσημο το 2021 – Στο 55-60% των εισπράξεων του 2019

•Σημαντικά συμπεράσματα στην ετήσια συνάντηση των ξενοδόχων
•Βραβεύτηκε ο ναυπηγός Δημήτρης Κάπαρης

Σημαντικά συμπεράσματα βγήκαν από την ετήσια συνάντηση των ξενοδόχων του νησιού για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ενώ παράλληλα, κατατέθηκαν προβληματισμοί και αναλύθηκαν θέματα που απασχολούν έντονα τον κλάδο και έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των υποδομών. Στα ευχάριστα της βραδιάς ήταν και η βράβευση του ναυπηγού Δημήτρη Κάπαρη για τη συνολική του προσφορά στο νησί. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα κρουαζιερόπλοια που έχει σχεδιάσει, το «Celebrity Infinity» αναμένεται να επισκεφθεί το νησί μας το 2022, έξι φορές.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, η Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μοθωναίου, ο Αντιδήμαρχος Αλυκών Ν. Σπίνος, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου Ευ. Τζούρτζος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Χρ. Δούγερης, ο Διευθυντής της Αστυν. Διεύθυνσης Ζακύνθου Θ. Τσάτσαρης, ο Διοικητής της Τροχαίας Ν. Τσώλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φ. Κόττης, ο Υπεύθυνος της Fraport στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου Ν. Βιτζηλαίος και φυσικά, η πρόεδρος του Συλλ. Ξενοδόχων της Δ.Ε. Λαγανά Χρ. Τετράδη, ο πρόεδρος του Συλλ. Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων Ν. Γκλαβάς, κ. η Β. Βίτσου (εκπροσώπησε τον Σύλλογο Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακύνθου), τουριστικοί πράκτορες, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Ο κ. Κάπαρης μετά τη βράβευσή του από τον Βουλευτή, σημείωσε: «Να είστε υπερήφανοι που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ζάκυνθος είχε αυξημένη ζήτηση ως προορισμός σε όλο τον κόσμο. Φίλοι μου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή ήθελαν να έρθουν στη Ζάκυνθο. Κάνω μια μεγάλη προσπάθεια για το λιμάνι (που πρέπει να γίνει) όχι μόνο για μας αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Στις 31 Ιουλίου ένα από τα καλύτερα βαπόρια που έχω σχεδιάσει θα έρθει στη Ζάκυνθο έξι φορές. Λέγεται «Celebrity Infinity» και αναμένεται να έρθει την Πέμπτη 30 Ιουνίου και έξι ακόμα Πέμπτες, με 2.800 επιβάτες και 1.400 πλήρωμα. Είμαι στη διάθεση σας, διότι αγαπώ το νησί. Το διαμάντι του νησιού είναι το λιμάνι μας».

Ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων και ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού Ομίλου «Xenos Group Hotels », Χρήστος Ξένος, μιλώντας στο ΙΟΝΙΑΝ για τη βραδιά απολογισμού, σημείωσε: «Όπως κάθε χρόνο (εκτός από πέρσι) βρισκόμαστε οι ξενοδόχοι, οι φίλοι, οι αιρετοί και ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς πήγε η χρονιά και πως θα δρομολογήσουμε κάποια θέματα τον χειμώνα που μας έρχεται για την επόμενη χρονιά. Μπορώ να πω ότι πήγε ικανοποιητικά η χρονιά, δεδομένων των συνθηκών. Είχαμε το 55-60% των εισπράξεων του 2019, οπότε πήγε ικανοποιητικά. Το 2022 θεωρούμε ότι θα φτάσει στο 80-85% του 2019».

Οι υποδομές και οι στόχοι των τοπικών αρχών
Από την πλευρά τους, ο κ. Ακτύπης και η κ. Μοθωναίου μίλησαν για τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή προγραμματίζονται για τη βελτίωση των υποδομών του νησιού. Μάλιστα, ειδική αναφορά έκαναν στο Ναυάγιο, καθώς πριν λίγες μέρες υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του δρόμου διαφυγής μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και της Περιφερειάρχη Ι.Ν. Ρόδης Κράτσα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ακτύπης είπε: «Θεωρούμε ότι ήταν μία καλή χρονιά με βάση και τα δεδομένα που έφερε η πανδημία. Υπάρχουν προβλήματα στη Ζάκυνθο όσον αφορά τις υποδομές και είχαμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε. Ο χρόνος πιέζει. Δεν πρέπει να χάσουμε το τραίνο της ανάπτυξης. Έρχονται πάρα πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα απορροφήσουμε. Στην κατάσταση που είμαστε αυτή τη στιγμή και με τον τρόπο που δουλεύουν οι υπηρεσίες, αν δεν οργανωθούμε για να έχουμε ώριμες προτάσεις, θα μείνουμε πίσω για άλλη μια φορά. Θέλω να πιστεύω ότι τα επόμενα δυο χρόνια, θα μπορέσουμε όσον αφορά τις υποδομές, τη Ζάκυνθο από τις τελευταίες θέσεις να την φέρουμε στην πρώτη».

Η κ. Μοθωναίου, υπογράμμισε: «Η Περιφερειάρχης υπέγραψε με τον αρμόδιο Υπουργό τη σύμβαση για την κατασκευή του δρόμου στο Ναυάγιο, άρα το έργο θα ξεκινήσει, θα δημοπρατηθεί και θα υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί μια σειρά έργων, ύψους περίπου 7 εκ. ευρώ για οδοποιία, ώστε να μπορούν ασφαλέστατα οι συμπολίτες μας και οι τουρίστες να μετακινούνται. Είμαστε σε συνεργασία με τους ξενοδόχους για να προχωρήσουμε. Για την παραλία του Αργασίου, ότι χρειάζεται, η Περιφέρεια το έχει κάνει και ζητάμε να ολοκληρωθεί το θέμα. Προχωρούν τα έργα για το λιμάνι των Βολιμών και το λιμάνι του Κεριού και συνεχίζουμε για την ολοκλήρωση του δρόμου στα Ξύγκια».

Έμφαση στην κατάλληλη προετοιμασία έδωσε από την πλευρά του, ο κ. Σπίνος, σημειώνοντας: «Πρέπει μέσα από τη σεζόν που πέρασε να διαπιστώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Να εντοπίσουμε που πάσχουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την επόμενη χρόνια που περιμένουμε να είναι πολύ καλύτερη, αν δεν προκύψουν έκτακτα γεγονότα όπως είναι η συνέχιση των προβλημάτων του κορωνοϊού. Περιμένουμε μια πολύ καλή χρονιά που θα δώσει ανάσα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι για δυο χρόνια υπέφεραν. Θα είμαστε έτοιμοι όταν και εμείς ως Δήμος κάνουμε αυτό που πρέπει αλλά και όταν έχουμε τη συνεργασία όλων των φορέων, ούτως ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Φώτης Κόττης, είπε: «Είναι σημαντικές οι συναντήσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων βγαίνουν συμπεράσματα και μάλιστα, αυτή τη βραδιά με ένα δείπνο που χαλαρώνεις, μπορούμε να συζητήσουμε εκτός ατζέντας για να δούμε συνέβη μέσα σε ένα παράξενο 2021… Πιστεύω ότι τα μαθήματα που μας έδωσε η τελευταία διετία θα τα αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα μοντέλο όπως το επιθυμούμε και όχι όπως διαμορφώνεται από μόνο του».

Συνοπτικά, για τα όσα αφήνει η σεζόν, ο κ. Γκλαβάς, δήλωσε στο ΙΟΝΙΑΝ: «Στον φετινό απολογισμό υπάρχει θετικό πρόσημο. Αυτό είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της υπερπροσπάθειας που έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην τουριστική βιομηχανία του νησιού και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που στην αρχή ήταν μεταβαλλόμενο, και δεν ξέρουμε που θα βρεθούμε. Είναι επίσης μια παραδοχή ότι δεν θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις, στις οποίες θα χρειαστεί να υπερβάλλουμε εαυτόν για να καλύψουμε αστοχίες που υπάρχουν σε υποδομές και ανταποδοτικές υπηρεσίες από φορείς. Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων έχουν όλη την εμπειρία, τη γνώση και τη διάθεση να προτείνουν υπαρκτές, βιώσιμες λύσει και να ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν είμαστε αυτοί που θα τα υλοποιήσουμε. Θα είμαστε δίπλα σε αυτούς που θα τα υλοποιήσουν, και θέλουμε μια καλύτερη συνεργασία και μέριμνα για την επόμενη χρονιά».

Τέλος, η κ. Τετράδη είπε: «Ήταν μια βραδιά απολογισμού και προγραμματισμού για την επόμενη χρονιά. Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα, αλλά ευτυχώς τελείωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βέβαια μετά από υπερπροσπάθεια που έγινε και από τους ξενοδόχους, αλλά και από τους εργαζόμενους. Φροντίσαμε να τηρούμε πολύ αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυτό φάνηκε και στο αποτέλεσμα. Επίσης, έγιναν σημαντικές αλλαγές στην αστυνόμευση του Λαγανά. Τώρα πρέπει να προγραμματίσουμε την επόμενη χρονιά. Εμείς μπορούμε να κάνουμε προτάσεις και ελπίζουμε αυτές να εφαρμοστούν. Η επόμενη χρονιά δείχνει ότι θα είναι καλύτερη, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα μας επηρεάσει η πανδημία. Θα κάνουμε τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη για τη Ζάκυνθο».

photo: argolikeseidhseis.gr

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο