Ζάκυνθος | Με προσοχή οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου – Οι επιστήμονες προειδοποιούν

eleftherostypos

•Παρέλαση ξανά μετά από 2 χρόνια…
•Έκκληση από την Αντιπεριφερειάρχη να τηρηθούν τα μέτρα
•Τα μηνύματα των Προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας
•Αν. Προβής: «Θα ήταν προτιμότερο να μην γίνουν ούτε φέτος παρελάσεις»

Οι παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν, μετά από δυο χρόνια, κανονικά αύριο σχεδόν σε όλη τη χώρα και οι συμπολίτες μας προετοιμάζονται για να γιορτάσουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού, καθώς θα υπάρχει συνωστισμός. Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους Νομούς όπου η Περιφέρεια αποφάσισε να μην γίνουν.
Όσοι θα παρακολουθήσουν τις παρελάσεις θα πρέπει να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους. Σημειώνεται επίσης ότι στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα μετέχουν εφέτος μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Ο εορτασμός στο νησί μας
Η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου σημείωσε ότι είναι ευχάριστο που θα πραγματοποιηθεί και πάλι η παρέλαση, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού. «Μετά από δυο χρόνια «απελευθερώνονται» οι διαδικασίες και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε τα παιδιά που θα παρελάσουν και θα γιορτάσουμε την 28η. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τις αποστάσεις και τα πρωτόκολλα. Να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα, να κρατηθούν οι αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. Να είμαστε προσεκτικοί και όλα θα πάνε καλά».

Αυστηρά μέτρα
Για τα μέτρα που θα τηρηθούν κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης, μίλησαν στην «ΗΜΕΡΑ» ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διονύσης Πόθος και ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευάγγελος Αγγελούσης.
Αρχικά, ο κ. Πόθος είπε:
«Οι μαθητές θα είναι χωρισμένοι σε τριάδες και όχι τετράδες, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
Θα φοράνε μάσκες πριν και μετά την παρέλαση, ενώ στην κατάθεση στεφανιών θα πάει μόνο ο σημαιοφόρος και αυτός που θα κάνει την κατάθεση».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούσης είπε: «Πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις και θα φοράμε μάσκες εκεί που θα είμαστε συγκεντρωμένοι πριν ξεκινήσουμε. Αυτές είναι οι οδηγίες που έχουμε».

Πιο συγκεκριμένα, η Εγκύκλιος αναφέρει: «Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως την ώρα της παρέλασης η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική για τους παρευλάνοντες, αφού θα είναι στοιχισμένη, ωστόσο όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση να φορούν τις μάσκες τους. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της παρέλασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 λεπτά”.

Αν. Προβής: ««Θα ήταν προτιμότερο να μην γίνουν ούτε φέτος παρελάσεις»
Όμως, την ίδια στιγμή δεν είναι και λίγοι οι επιστήμονες που αναφέρουν ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα ήταν προτιμότερο να μην γίνουν ούτε φέτος παρελάσεις.

«Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται. Όμως μπαίνει το θέμα μήπως για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους πρέπει να γίνει η παρέλαση. Ίσως είναι κάτι που συνεκτιμάται από την Πολιτεία», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ ,ενώ επίσης, πρόσθεσε ότι το θέμα των παρελάσεων δεν ετέθη στην επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του ο ειδικός παθολόγος, Αναστάσιος Προβής, σημείωσε: «Θα προτιμούσα και φέτος να μην γίνουν παρελάσεις και να απέχουμε. Τουλάχιστον τώρα. Θα μπορούσε να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου. Τώρα, αλλά και στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος». Είπε επίσης τα παιδιά τηρούν τα μέτρα με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον συνωστισμό. «Πέρα από τα παιδιά που θεωρώ ότι τηρούν τα μέτρα είναι και ο συνωστισμός που θα υπάρξει. Εκεί είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Να φοράνε μάσκα οι μαθητές και να κρατάνε αποστάσεις. Επίσης, να γίνεται εμβολιασμός, όπου συνιστάται και όποιο παιδί νιώσει το παραμικρό είτε μια ιογενής συνδρομή είτε πυρετό είτε καταρροή να απέχει από τα μαθήματα. Να είναι ευαισθητοποιημένοι οι γονείς και με το παραμικρό να κάνουν τεστ και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Σχετικά με τις αίθουσες, να αερίζονται επαρκέστατα και ειδικά τώρα που δεν έχουν αρχίσει τα κρύα». Ο κ. Προβής συμπλήρωσε ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία. «Υπάρχει αύξηση στα κρούσματα μαθητών. Ακόμα δεν είναι τόσο προβληματική η κατάσταση, αλλά με σύμμαχο τον καιρό, ο κορωνοϊός, δυστυχώς, θα επιδεινώσει την κατάσταση. Είναι ένα δύσκολο διάστημα αυτό που έρχεται και θέλει προσοχή από όλους».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο