Ζάκυνθος: 160 κρούσματα τις 2 τελευταίες εβδομάδες – Προβληματίζει η συρροή περιστατικών στα σχολεία

•Αθ. Μάρκου: «Δυστυχώς, άλλαξε προς το χειρότερο η επιδημιολογική εικόνα»
•Έξι ασθενείς στην κλινική COVID – Ένας στην ΜΕΘ
•Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί
•Νέα μέτρα σε ισχύ για τον περιορισμό της πανδημίας

«Παρότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στα παιδιά δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένος, εντούτοις πρόβλημα φαίνεται να παρατηρείται σε κάποιες σχολικές μονάδες που έχουμε περιορισμένη μεν, αλλά συρροή περιστατικών. Είναι ένα γεγονός, το οποίο προβληματίζει».
Δεν κατάφερε το νησί μας να διατηρήσει την καλή επιδημιολογική εικόνα… Μπορεί το προηγούμενο χρονικά διάστημα τα στατιστικά δεδομένα να ήταν θετικά για τη Ζάκυνθο που διατηρούσε σε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, ωστόσο τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα πράγματα άλλαξαν…

«Δυστυχώς, άλλαξε προς το χειρότερο η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες είχαμε συνολικά 160 εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα περιστατικά με κορωνοϊό που σημαίνει 11-12 ημερησίως κατά μέσο όρο», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Αθανάσιος Μάρκου, ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα η εικόνα ήταν καλύτερη, αλλά δυστυχώς δεν διατηρήθηκε…

Στα σχολεία
Ο κ. Μάρκου τόνισε ότι προβληματίζει η συρροή κρουσμάτων στα σχολεία κα εξήγησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων έφερε τη Ζάκυνθο στον επιδημιολογικό χάρτη στο πορτοκαλί. «Είναι μεγάλος ο αριθμός για τη Ζάκυνθο. Είχαμε περίπου 7 τα περιστατικά κατά μ.ο. την ημέρα. Για αυτό και το «πορτοκαλί» στον χάρτη. Είναι επίσης γεγονός ότι παρότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στα παιδιά δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένος, εντούτοις πρόβλημα φαίνεται να παρατηρείται σε κάποιες σχολικές μονάδες που έχουμε περιορισμένη μεν, αλλά συρροή περιστατικών. Είναι ένα γεγονός, το οποίο προβληματίζει».

Σήμερα 6 άτομα νοσηλεύονται στην κλινική COVID του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, ενώ ένας συμπολίτης μας είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Covid. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων υπενθύμισε ότι είχαμε μέσα σε λίγες μέρες δυο θανάτους συμπολιτών μας.
Για τη μετάλλαξη Δέλτα+ σχολίασε: «Δεν ξέρουμε σίγουρα που μπορεί να οφείλεται αυτή η αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα. Προφανώς, οφείλεται στην αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα+ που είναι μια παραλλαγή του μεταλλαγμένου στελέχους, το οποίο ούτως ή άλλως είχε υψηλή μεταδοτικότητα. Είναι στη φύση του ιού να παρουσιάζει συνεχείς μεταλλάξεις και ο πλέον αποτελεσματικό τρόπος να καταπολεμηθεί είναι ο εμβολιασμός. Όπως γίνεται και με τη γρίπη. Κάθε χρόνο έχει μικρές παραλλαγές και αυτό συμβαίνει με τον κορωνοϊό και θα εξακολουθήσει να συμβαίνει».

Για τους τρόπους με τους οποίος μπορούμε να προστατευτούμε, σημείωσε: «Πρώτον, με την τήρηση των μέτρων (μάσκα, αποφυγή συνωστισμών, αντισηψία χεριών, απολύμανση επιφανειών και καλός αερισμός χώρων). Δεύτερον, με τον εμβολιασμό και τρίτον, με τη συνεχή διενέργεια test, ώστε να εντοπίσουμε και να εμποδίσουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού».

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί
Τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς… «Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κανονικά (σε ότι αφορά τη δεύτερη και τρίτη δόση) μεν αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς δε, δεδομένου ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αυξημένη επιθυμία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν. Περίπου 100-110 εμβολιασμοί γίνονται στο Νοσοκομείο και 20-30 στο Κέντρο Υγείας».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο