Σημαντικά πολιτιστικά έργα σε εξέλιξη – Τι ανακοίνωσε η Λ. Μενδώνη από τη Ζάκυνθο

•Η υπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο Σολωμού, το Μεταβυζαντινό Μουσείο, το Κάστρο, την Αγία Αικατερίνη, το Ενετικό Γεφύρι στο Αργάσι, το αρχοντικό Ρώμα και την οικία Ούγκο Φώσκολο.
•Ακυρώθηκε η επίσκεψη στα Στροφάδια, ενώ δεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Θεάτρου

Γεμάτο ήταν το διήμερο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο νησί μας, παρόλο που δεν παρέστη στα εγκαίνια του νέου Θεάτρου και παρόλο που ακυρώθηκε η επίσκεψη της στα Στροφάδια, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο νότιο Ιόνιο. Η κ. Μενδώνη θέλησε να επικοινωνήσει στην τοπική κοινωνία ότι το υπουργείο προγραμματίζει και υλοποιεί μία σειρά από πολύ σημαντικά έργα στο νησί μας για αυτό και έκανε μία εκτενή αναφορά σε αυτά και στο στάδιο που βρίσκεται το καθένα, κατά την πρώτη της επίσκεψη το πρωί του Σαββάτου στην Π.Ε. Ζακύνθου. Εκεί την υποδέχτηκαν ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Καποδίστριας και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Γιώργος Στασινόπουλος.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη στον Δήμαρχο… λόγω COVID
Να προστεθεί ότι βάσει του προγράμματος της υπουργού, επρόκειτο αρχικά, να συναντήσει τον Δήμαρχο Ζακύνθου Ν. Αρετάκη, όμως όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη λίγο αργότερα στα τοπικά ΜΜΕ: «Εχθές ο κ. Δήμαρχος είχε την καλοσύνη να ειδοποιήσει το γραφείο μου ότι είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα COVID και επομένως με βάση τα πρωτόκολλα δεν θα ήταν εφικτή η επίσκεψη μας εκεί». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αργότερα, ο Δήμαρχος εγκαινίασε το Θέατρο, απουσία (και πάλι) της υπουργού…

Τα έργα της Ζακύνθου
Αρχικά, την καλωσόρισε στην Π.Ε. και στο νησί, η κ. Κράτσα, η οποία είπε: «Ξέρουμε την ιδιαίτερη γνώση και αγάπη που έχετε για τον πολιτισμό μας και θέλω να σας ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία που έχουμε, για την προσπάθεια που γίνεται για την αναστήλωση και ανάδειξη των μνημείων μας αρχαιολογικών, εκκλησιαστικών, σε όλα τα Ιόνια. Η Ζάκυνθος το έχει ανάγκη κ. Υπουργέ, γιατί έχει τραυματιστεί από τους σεισμούς του 1953 και τη φωτιά που ακολούθησε και κατέστρεψε δημόσια αρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, ιδιωτικές βιβλιοθήκες και πολιτισμικά κειμήλια. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτά που σώζονται και να δώσουμε συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε και τη συμπαράσταση σας για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε, ως κτήριο, το αρχοντικό Ρώμα».

Η κ. Μενδώνη, δήλωσε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετικά καλή συνεργασία που έχουμε, η οποία θεωρώ ότι ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, αν σκεφτεί κανείς ότι από τον Οκτώβρη του 2019 που ξεκινήσαμε, εντάχθηκαν στην προγραμματική περίοδο την τρέχουσα πολλά και σημαντικά έργα για όλη την Περιφέρεια Ι.Ν. που είχαν καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό. Κυρίως όμως προγραμματίσαμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα επόμενα χρόνια ώστε να πάμε σε ένα χειροπιαστό και ορατό χρόνο περίπου στο 2023-25. Τώρα είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να δούμε μαζί σας έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο περιφερειακό και επιχειρησιακό σας πρόγραμμα, όπως είναι η Αγία Αικατερίνη των Κήπων που προχθές υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο, επομένως τις επόμενες εβδομάδες θα εγκατασταθεί εδώ. Η Διεύθυνση Συντήρησης έχει προχωρήσει το έργο στην Αναφωνήτρια οπότε και αυτό ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου και είναι πολύ σημαντικό. Συγχρόνως ξεκίνησε το έργο στα Στροφάδια. Μπορεί να υπήρξαν φαινομενικές καθυστερήσεις, όμως αυτές οφείλονταν σε διοικητικές και διαδικαστικές διαδικασίες, οι οποίες οριοθετούνται και καθορίζονται από τον νόμο. Επομένως δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ούτε τις προθεσμίες που δίνει το θεσμικό μας πλαίσιο, γιατί διαφορετικά θα αυθαιρετήσουμε και δεν θέλουμε να το κάνουμε, αλλά θα δημιουργήσουμε και τις δυνατότητες σε άλλους αναδόχους να καταφύγουν δικαστικά και τότε να έχουμε πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Αυτή τη στιγμή ο ανάδοχος έχει εγκατασταθεί. Γίνονται οι πρόδρομες εργασίες στα Στροφάδια καθαρισμών, απομάκρυνσης πεσμένων λίθων και χαίρομαι πολύ γιατί προχωρά και το έργο στον Μώλο, προκειμένου να πάει ένα μεγαλύτερο σκάφος, το οποίο θα μεταφέρει τους γερανούς, διότι αναστήλωση ενός τέτοιου μνημείου χωρίς μηχανήματα δεν μπορεί να γίνει.
Επίσης, έχουμε την προγραμματική σύμβαση ωρίμανσης κάποιων μελετών για το Κάστρο. Συγχρόνως, το Υπ. Πολιτισμού με δικούς του πόρους, ετοιμάζει περαιτέρω μελέτες διότι αποφασίσαμε σε συνεννόηση με τον Βουλευτή και την Περιφερειάρχη να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί στις πολιτιστικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Εάν χρειαστεί παραπάνω θα τα δώσουμε, γιατί το Κάστρο μας ενδιαφέρει. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και θεωρώ ότι με το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα δημοπρατήσουμε τη μελέτη αποκατάστασης του. Είναι μια μελέτη που αρχικά είχε προϋπολογιστεί σε 580.000 ευρώ, τελικά χρειάζονται 940.000 ευρώ για να γίνει σωστή και όχι απλώς από τον κλιματισμό, αλλά για και το σύνολο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Θα δημοπρατήσουμε τη μελέτη τώρα και θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του 2022, αρχές του 2023 θα είναι έτοιμη και πλήρης. Αν ένα έργο πρέπει να γίνει στη Ζάκυνθο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, νομίζω πως θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου».

Στη συνέχεια, ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Η Περιφερειάρχης της προσέφερε βιβλία καλλιτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, τοπικά προϊόντα και ένα φουλάρι με τα χαρακτηριστικά του τόπου μας (αρχιτεκτονική και χρώματα), το οποίο άρεσε πολύ στην υπουργό, ενώ ο Βουλευτής της προσέφερε ένα ψηφιδωτό, το οποίο έφτιαξαν οι μοναχοί της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, μερικοί εκ των οποίων, μάλιστα, έχουν εκπαιδευτεί στο Βατικανό.

Οι επισκέψεις
Η υπουργός, στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μουσείο Σολωμού και το Μεταβυζαντινό, όπου ξεναγήθηκε από την Διευθύντρια του Μουσείου Κατερίνα Δεμέτη και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ελένη Παπασταύρου, αντίστοιχα. Μάλιστα, μετά την ξενάγηση και στα δύο μουσεία ακολούθησαν κλειστές συσκέψεις με το προσωπικό, προκειμένου να διατυπωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν είτε στη λειτουργία τους είτε στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων (γραφειοκρατικές διαδικασίες και μελέτες). Αφού ολοκληρώθηκαν οι ξεναγήσεις και οι συσκέψεις στα Μουσεία, η υπουργός επισκέφθηκε το Κάστρο, την Αγία Αικατερίνη, το Ενετικό Γεφύρι στο Αργάσι, το αρχοντικό Ρώμα και την οικία Ούγκο Φώσκολο. Χθες το πρωί, πριν αναχωρήσει από το νησί, επισκέφθηκε και την Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου… Σήμερα δημοσιεύουμε φωτογραφίες από τις επισκέψεις της υπουργού στο νησί μας. Στο αρχοντικό Ρώμα δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να εισέλθουν ούτε να τραβήξουν φωτογραφίες από την επίσκεψη της υπουργού…

Πάντως, αφού ξεναγήθηκε στο Μουσείο Σολωμού, η ίδια δήλωσε: «Ήρθαμε στο Μουσείο Σολωμού για να τιμήσουμε τον Εθνικό μας ποιητή και τον Ανδρέα Κάλβο, το μεγαλείο των οποίων φιλοξενείται στο Μουσείο. Και οι δυο ποιητές είναι μια τεράστια εθνική παρακαταθήκη. Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Διευθύντρια και τους επιμελητές του Μουσείου που έχει ανεκτίμητες συλλογές για να δούμε πως μπορεί η πολιτεία να συνδράμει περισσότερο στο έργο τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Ακτύπης είπε: «Να ευχαριστήσουμε την Υπουργό για την ουσιαστική επίσκεψη που κάνει για να δει τα προβλήματα που υπάρχουν γενικά. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στη βιωσιμότητα του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους, με το Υπ. Πολιτισμού, για τη βιωσιμότητα του από εδώ και πέρα. Είναι θέμα του Δ.Σ. του Μουσείου να πάρει απόφαση, να προτείνει τι θέλει και να συζητηθεί με το Υπ. Πολιτισμού για μετέπειτα κινήσεις».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο