Λοβέρδος από Ζάκυνθο: «Δεν θα υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ ή ΚΙΔΗΣΟ ή κάτι άλλο. Θα είναι ΠΑΣΟΚ»

Στη Ζάκυνθο περιοδεύει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χθες το μεσημέρι είχε εθιμοτυπική συνάντηση στην Π.Ε. με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κωνσταντίνο Καποδίστρια.

Για την επικοινωνία του με τον Γ. Παπανδρέου
Ο κ. Λοβέρδος μίλησε την επικοινωνία που είχε το βράδυ του Σαββάτου με τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σχετικά με τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος τονίζοντας: «Αν θέλει να κατέβει είναι ευπρόσδεκτος. Αν δεν θέλει να κατέβει, να μας το πει σύντομα, γιατί ασχολούμαστε χωρίς λόγο με ένα θέμα που δεν θα υπάρξει». Πιο αναλυτικά, είπε: «Επικοινωνήσαμε το Σάββατο για έναν πολύ σύντομο τηλέφωνο διάρκειας 3 λεπτών. Είπαμε ότι μπορεί να λέγαμε ξανά την Κυριακή, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος εξού και δεν έχει γίνει επικοινωνία όλη τη μέρα χθες και σήμερα. Η σύντομη επικοινωνία μας έγινε το Σάββατο το βράδυ γύρω στις 10:00. Ήταν τόσο καθαρά αυτά που είπα και σε σαφή που δεν νομίζω ότι θα επεδίωκε να μου ξαναμιλήσει για αυτό το θέμα… Είμαστε συνάδελφοι και συνεργάτες πάρα πολλά χρόνια, έχουμε ο ένας την ευκαιρία να μιλάει με τον άλλον ανά πάσα στιγμή, αλλά για το θέμα για το οποίο με ήθελε, νομίζω ότι εξαντλήθηκε σε 3 λεπτά. Τι είπα εγώ; Αυτά που είπα και στα μέσα ενημέρωσης και αυτά που είχα πει στην ομιλία μου πριν από λίγα λεπτά στη Χαλκίδα και μάλιστα του απέστειλα και το link από ένα site ένα σχετικό χωρίο. Αν θέλει να κατέβει είναι ευπρόσδεκτος. Αν δεν θέλει να κατέβει, να μας το πει σύντομα, γιατί ασχολούμαστε χωρίς λόγο με ένα θέμα που δεν θα υπάρξει. Αν όμως θέλει να κατέβει είναι ευπρόσδεκτη υποψηφιότητα, ας την υποβάλλει».

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι στις 18 Οκτωβρίου του 1981, το ΠΑΣΟΚ ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία στις βουλευτικές εκλογές στην τότε τρικομματική βουλή. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η Νέα Δημοκρατία με 35,88% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν, δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.
Για τον συμβολισμό της χθεσινής ημέρας, σημείωσε: «Σήμερα είναι για μας τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ μία μεγάλη μέρα, γιατί πριν από 40 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου, κερδίσαμε πανηγυρικά τις εκλογές κι ανοίξαμε το δρόμο για μία νέα Ελλάδα, η οποία θα περιλάμβανε – έτσι έγινε στην πράξη – εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους της μεσαίας τάξης, δηλαδή ικανοποιημένους και ευχαριστημένους από τη ζωή τους, από το μέλλον των παιδιών τους. Μετά από 40 χρόνια, εδώ στη Ζάκυνθο σήμερα – αφού έχω περάσει και από το Καλέντζι Αχαΐας – στέλνω ένα μήνυμα για τη νίκη και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Είμαι εδώ περιοδεύοντας, θα μιλήσω με τους ανθρώπους που με βλέπουν ως έναν ενδεχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Θα διευκρινίσω ότι για μένα, αν προτιμηθώ, από τους πολίτες, δεν θα υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ ή ΚΙΔΗΣΟ ή κάτι άλλο. Θα είναι ΠΑΣΟΚ, με χώρο βέβαια, και για όλους τους υπόλοιπους, με θεσμική εκπροσώπηση όλων των υπολοίπων και δημοκρατικές διαδικασίες και με σεβασμό κάθε διαφορετικής άποψης. Η διαβούλευση που έχω κάνει για να καταλήξω στα προτάγματα, με τα οποία θα επιχειρήσω να πάρω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, κράτησε τρεις μήνες. 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν και το τελικό πόρισμα το παρουσίασα στις 20 Σεπτεμβρίου. Τώρα εδώ στη Ζάκυνθο θα μιλήσω για τα προβλήματα που έχουν τα Επτάνησα, για τα προβλήματα που έχουν τα νησιά και για ειδικά προβλήματα που έχει η Ζάκυνθος. Παράλληλα, όμως θα εξηγήσω ποιες είναι βλέψεις μου, πέραν της εκλογής, της δικής μου ως προέδρου για το κόμμα, ποιες είναι φιλοδοξίες μου για την παράταξη, για το μέλλον της και πως θα απεγκλωβιστεί αυτή η τόσο χρήσιμη παράταξη για την Ελλάδα από τα διλήμματα που θέτουν οι δημοσιογράφοι, δίκαιως, «Με ποιον θα πάτε», γιατί αυτά τα διλήμματα ταιριάζουν σε μικρά κόμματα, όχι στο κόμμα που οραματίζονται εγώ να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ και θα μιλήσουμε για συλλογικές διαδικασίες, για δημοκρατικές διαδικασίες, για αλλαγή πολιτικών, για επικέντρωση του ενδιαφέροντος στην οικονομία».

Τα προβλήματα της Ζακύνθου
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί μας, αλλά και πολλές ακόμα νησιωτικές περιοχές, τονίζοντας ότι προέχει να λυθούν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές. «Η Ζάκυνθος είναι ένα τουριστικό νησί, δεν είναι μόνο αυτό βέβαια… Θα πρέπει κανείς να εξασφαλίσει αν οι υποδομές και ο πλούτος των φυσικών της πηγών εξαρκούν για να καλύψει τις ανάγκες της τις επόμενες δεκαετίες. Για υποδομές, εννοώ στην υγεία, στην παιδεία και οπωσδήποτε στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ύδρευση του νησιού που από ότι ενημερώθηκα δεν είναι οι προοπτικές ευοίωνες είναι δυσοίωνες. Αν με ρωτούσε κάποιος, ποιο θα ήταν πρώτο, θα πρότασσα τα θέματα των υποδομών σε σχέση με τους κατοίκους και τη μεγάλη είσοδο τουριστών για πάρα πολλούς μήνες και από την άλλη πλευρά, ο φυσικός της πλούτος οι πηγές της, το νερό της και αυτά που θα μπορέσουν πέραν του τουρισμού να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών που πρέπει να μείνουν εδώ. Επίσης, κάθε χρόνο χάνεται και ένα χωριό. Το δημογραφικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο Αντιπεριφερειάρχης μου είπε για τα προβλήματα που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες και συμπληρώνω και την κεντρική εξουσία, ένα σύμπλεγμα αρμοδιοτήτων και μηδέν ξεκαθάρισμα, με αποτέλεσμα κάποιοι φορείς της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης να μένουν χωρίς πόρους και γενικά, να μένει χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ποιος είναι αρμόδιος να καθαρίσει τα δάση, να κάνει αντιπλημμυρικά έργα, να δώσει μία άδεια για μία επιχείρηση και ούτω καθεξής… Η γραφειοκρατία και το τσάκισμα της θα είναι ένας βασικός μου στόχος».
Από την πλευρά του, ο κ. Καποδίστριας, μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Λοβέρδο, σημείωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη τιμή πιστεύω για τη Ζάκυνθο που ο κ. υπουργός, ο κ. Λοβέρδος ήρθε εδώ και μιλήσαμε θεσμικά, για πράγματα που απασχολούν την Ελλάδα και τα νησιά μας. Είναι σημαντικό η κεντρική εξουσία να συμπεριλαμβάνει στη σκέψη της την περιφέρεια και γενικότερα, την αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι ο κ. Λοβέρδος είναι από τους ανθρώπους που το έχει υπόψη του αυτό και θα το δείξει και στο μέλλον».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο