Σταθερή η διασπορά του ιού στο νησί μας | 100 – 120 εμβολιασμοί καθημερινά στο ΓΝΖ

•Αθ. Μάρκου: «Ευελπιστούμε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων θα αυξάνεται»

«Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, εκτός εξαιρέσεων, δεν θεωρούνται ιδιαίτερης βαρύτητας περιστατικά, με βάση τη συμπτωματολογία και τις κλινικές τους εκδηλώσεις»

Σταθερή εικόνα διατηρεί η Ζάκυνθος σχετικά με τη διασπορά του ιού και τα κρούσματα κορωνοϊού όλες αυτές τις δύσκολες κατά τα άλλα επιδημιολογικά ημέρες για τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ημέρες στο νησί μας, ο ΕΟΔΥ καταγράφει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ο μέσος όρος διατηρείται σταθερός και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μπορεί κάποιες μέρες να παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, αλλά είναι άλλες μέρες που είναι μικρότερος. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σταθερός ο μέσος όρος και παραμένει από τον Σεπτέμβριο στα 6-7 κρούσματα την ημέρα, που είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός σύμφωνα με τα πανελλήνια δεδομένα» δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΓΝΖ και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Αθανάσιος Μάρκου.
Μάλιστα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα άτομα που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο νησί μας, μέχρι τώρα δεν έχουν βαριά συμπτωματολογία. «Θα επιθυμούσαμε και θα έπρεπε ο αριθμός αυτός να είναι ακόμα μικρότερος για να πούμε ότι όντως είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση. Επίσης, ένα άλλο ικανοποιητικό σημείο είναι ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, εκτός εξαιρέσεων, δεν θεωρούνται ιδιαίτερης βαρύτητας περιστατικά, με βάση τη συμπτωματολογία και τις κλινικές τους εκδηλώσεις. Ακόμα τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που μας επιβάλλουν να εξακολουθούμε να τηρούμε τα προβλεπόμενα μέτρα, ιδιαίτερα όσο περνάει ο καιρός και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών θα είμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε περισσότερη ώρα σε εσωτερικούς – κλειστούς χώρους».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων τόνισε ότι στα σχολεία, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα που υπάρχουν, δεν παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση και η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί και είναι καλή.
Ο κ. Μάρκου σημείωσε ότι τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού πρέπει να τηρούνται αυστηρά τόσο από τους ανεμβολίαστους όσο από τους εμβολιασμένους.
«Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι στην τήρηση των μέτρων δεν εξαιρούνται ούτε οι εμβολιασμένοι και εννοείται ότι είναι κυρίως για τους ανεμβολίαστους (χρήση μάσκας αποφυγή συνωστισμών)».

100-120 εμβολιασμοί καθημερινά
700 παιδιά έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στο ΓΝΖ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μάρκου, πλέον γίνονται λιγότεροι εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση στο ΓΝΖ. «Έχει πέσει ο ρυθμός των εμβολιασμών. Κατά μέσο όρο κάνουμε 100-120 εμβόλια την ημέρα. Θεωρείται ένα ποσοστό χαμηλό μάλλον… Περίπου το 15% των εμβολιασμών σε καθημερινή βάση, αφορά παιδιά».
Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 700 παιδιά στο ΓΝΖ, με τον κ. Μάρκου να αναφέρει: «Προτείνουμε την επέκταση των εμβολιασμών σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και ευελπιστούμε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων, έστω και με μικρά βήματα, θα αυξάνεται. Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 250 εμβολιασμοί τρίτης δόσης και έρχονται σιγά – σιγά όσοι προβλέπεται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τα ραντεβού που κλείνονται».
Στόχος όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες είναι η αύξηση των εμβολιασμών και στο νησί μας, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει μια σταθερή επιδημιολογική εικόνα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα που οι συνθήκες θα δυσκολέψουν.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο