Ν. Σπίνος: «Ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, γιατί αλλάζουν οι συνήθειες» | 6 κρούσματα στο Γυμνάσιο Λιθακιάς

•Το 70% των εργαζομένων στον Δήμο έχει εμβολιαστεί
«Γίνεται έλεγχος και αυτό φαίνεται από τον περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων σε εργαζόμενους στον Δήμο»

Μια σταθερή εικόνα παρουσιάζει το νησί μας όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τώρα που η θερμοκρασία πέφτει και ολοένα και περισσότερο θα συχνάζουν σε κλειστούς χώρους.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και αρμόδιος για θέματα που έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό στον Δήμο Ζακύνθου, Νικήτας Σπίνος, τόνισε ότι οι συνθήκες είναι καλές, καθώς μέχρι στιγμής μόνο στο Γυμνάσιο Λιθακιάς υπήρξε μία αύξηση κρουσμάτων, (6). «Σε ότι αφορά τα κρούσματα σε γενικές γραμμές πάμε καλά κυρίως στην Πρωτοβάθμια, αλλά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που τα περιστατικά είναι περισσότερα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Γυμνάσιο Λιθακιάς, όπου είχαμε έξαρση αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι παραπάνω».
Ο κ. Σπίνος τόνισε ότι τα self tests που κάνουν οι μαθητές είναι ένα αποτελεσματικό «όπλο» κατά της πανδημίας και βοηθάει στο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. «Τα self test λειτουργούν εξαιρετικά αποτελεσματικά μέχρι τώρα. Από τη δική μας πλευρά παρακολουθούμε τα κρούσματα και επικοινωνούμε με τους Προϊστάμενους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας όπως και με τους Διευθυντές των σχολείων και ελέγχουμε τακτικά αν εφαρμόζονται τα υγειονομικά μέτρα σε ότι αφορά τους καθαρισμούς των σχολείων μας».
Ο Αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το θέμα με τις καθαρίστριες και τις συμβάσεις έχει λυθεί πλέον… «Όλα μας τα σχολεία έχουν καθαρίστριες που απασχολούνται πια με πλήρες ωράριο. Και τυπικά λύθηκε το θέμα, γιατί αρχικά εργάζονταν με υπερωρίες και τώρα ήρθε η απόφαση και επίσημα».

«Ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, γιατί αλλάζουν οι συνήθειες»
Ο κ. Σπίνος εκτίμησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα σε μαθητές. «Σαφώς το ότι ο κόσμος δεν θα είναι έξω και θα κλειστεί μέσα αυξάνει τον κίνδυνο αλλά από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο τακτικός έλεγχος δεν περιμένουμε κάποια έκρηξη κρουσμάτων. Ενδεχομένως θα υπάρξει αύξηση γιατί αλλάζουν οι συνήθειες. Όλοι πρέπει να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς και όσοι χρειάζονται να κάνουν και την τρίτη δόση».
Πρόσθεσε ότι, μέχρι στιγμής, το ποσοστό των εμβολιασμένων μαθητών (άνω των 12 ετών) είναι χαμηλό… «Είναι χαμηλό το ποσοστό σε σχέση με όσους θα έπρεπε να έχουν κάνει το εμβόλιο. Πρέπει και οι γονείς να εμβολιαστούν και τα παιδιά. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή τώρα που τα μαγαζιά, τα σχολεία και τα φροντιστήρια είναι ανοιχτά. Και οι εμβολιασμένοι ουσιαστικά δεν έχουν περιορισμούς. Είναι τεράστιο πλεονέκτημα που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όλοι μας».

Το 70% των εργαζομένων στο Δήμο έχει εμβολιαστεί
Όσον αφορά τους εργαζόμενους στον Δήμο, μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 70%, με τον κ. Σπίνο να σχολιάζει πως πρόκειται για ένα ικανοποιητικό ποσοστό. «Η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει σαφή εικόνα. Είναι λίγο παραπάνω από το μ.ο. του πληθυσμού της Ζακύνθου, οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον Δήμο. Είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός. Σαφώς, συστήνουμε να εμβολιαστούν όλοι εκτός αν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις που είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο».

Τα μέτρα στον Δήμο
Τέλος, ο κ. Σπίνος σημείωσε ότι από την αρχή της πανδημίας στον Δήμο τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού. «Εδώ και πάνω από ένα χρόνο από τότε που θεσπίστηκαν τα μέτρα, τα εφαρμόζουμε. Έχουμε τα πλέξιγκλας στα γραφεία που δέχονται κόσμο, τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας (απολυμαντικά, μάσκες), έχουμε καθαριότητα στο Δημαρχείο και στις Αντιδημαρχίες, ελέγχουμε τον κόσμο που μπαίνει που έτσι και αλλιώς είναι μειωμένος… Γίνεται ότι χρειάζεται για να είμαστε ασφαλείς. Μάλιστα, να τονίσουμε ότι γίνεται έλεγχος και αυτό φαίνεται από τα περιορισμένα κρούσματα σε εργαζόμενους στον Δήμο».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο