Ο Γ. Φιλιπποπολίτης και ο Μ. Μπολίδης κάνουν απολογισμό της τουριστικής χρονιάς

Γ. Φιλιπποπολίτης: «Ήταν ένας συνδυασμός της καλής επιδημιολογικής εικόνας και του λιγότερου ανταγωνισμού»
Μ. Μπολίδης: «Σε σύγκριση με το 2019, φτάσαμε το 70% σε κάποιες αγορές και σε άλλες, το 60- 80%»

Σε μια πολύ σημαντική έκθεση για τον ιταλικό τουρισμό, την TTG στο Ρίμινι, στην οποία έγινε και μια πρώτη αξιολόγηση της επόμενης σεζόν συμμετείχε ο τουριστικός πράκτορας, Μάνθος Μπολίδης.
«Η ΤΤG γίνεται κάθε χρόνο στο Ρίμινι της Ιταλίας. Είναι έκθεση για επαγγελματίες και για τον τουρισμό της επόμενης χρονιάς. Εκεί συναντιόμαστε και προγραμματίζουμε το τι ακριβώς θα γίνει με τις εταιρίες μας. Συναντήθηκα εκεί με τους συνεργάτες μου. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για του χρόνου», σημείωσε αρχικά ο κ. Μπολίδης και εξήγησε ότι η ιταλική αγορά και πολύ σημαντική για το νησί μας. Εστίασε μάλιστα στη Βόρεια Ιταλία από την οποία μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη για τη Ζάκυνθο. «Τα προγράμματα μας θα είναι έτοιμα, γιατί ούτως ή άλλως, ξεκινάει αργά να πουλάει η ιταλική αγορά και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεκινήσει τις πωλήσεις στην ιταλική αγορά. Όσον αφορά την αγορά της Ιταλίας, μας ενδιαφέρει να πάει καλά η Βόρεια Ιταλία που έχει πολύ καλό πελατολόγιο και με αυτούς τους συνεργάτες συναντηθήκαμε. Η Βόρεια Ιταλία μας ενδιαφέρει γιατί κάνει τετράμηνα προγράμματα και όχι 35ημερο που ξέρουμε από τη Νότια Ιταλία και πιστεύουμε ότι θα το ανοίξουμε».

Ο κ. Μπολίδης αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα που βγήκαν για το 2022 και τόνισε ότι στόχος είναι η επαναφορά στις αφίξεις του 2019. «Ευελπιστούν ότι θα επανέλθουμε στα νούμερα του 2019 και ίσως και να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά και να αυξηθούν σημαντικά οι αφίξεις μας. Υπήρχε ελληνικό περίπτερο στο Ρίμινι. Υπάρχει και μια δεύτερη έκθεση στο Μιλάνο που είναι και για κοινό και ευελπιστούμε να παρευρεθούμε και να πάνε όλα καλά για το τουριστικό προϊόν».

Ο απολογισμός
Ακόμα και στο 80% των αφίξεων του 2019 έφτασαν ορισμένες αγορές στο νησί μας, με τον απολογισμό να είναι σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα θετικός για τη Ζάκυνθο που πάλεψε να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
«Γενικότερα πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε. Απ’ ότι φαίνεται θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 50% του 2019. Νομίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κλάδοι του τουρισμού πήγαν καλά και ευχόμαστε την επόμενη σεζόν να μπούμε ξανά στην κανονικότητα χωρίς περιορισμούς, έκτακτα υγειονομικά μέτρα κλπ», δήλωσε αρχικά ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, ο οποίος εξήγησε ότι υπήρχαν συγκεκριμένοι παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτή την ανάκαμψη. «Νομίζω ότι είχε να κάνει με την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας και με το γεγονός ότι πολλές ανταγωνίστριες χώρες ήταν κλειστές, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Επίσης, στην Ιταλία και στην Ισπανία υπήρχαν αρκετές περιοχές που στο «κόκκινο». Οπότε ήταν ένας συνδυασμός της καλής επιδημιολογικής εικόνας και του λιγότερου έντονου ανταγωνισμού».

Ο κ. Μπολίδης σημείωσε ότι από ορισμένες αγορές, οι αφίξεις στο νησί μας πλησίασαν πολύ το 2019, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που τις ξεπέρασαν, όπως η Αυστρία. «Σε σύγκριση με το 2019, φτάσαμε το 70% σε κάποιες αγορές και σε άλλες το 60- 80%. Η αυστριακή αγορά ξεπέρασε τις αφίξεις του 2019 και υπήρξαν αγορές που δεν είχαμε καθόλου, όπως το Ισραήλ και η Σερβία. Παρόλα αυτά πήγαμε πολύ καλά και βελτιώθηκαν τα νούμερα και από τη Βρετανία. Στην αρχή ήταν μέτρια η εικόνα, αλλά βελτιωθήκαν τα πράγματα και το κλείσιμο ήταν ευχάριστο. Το σημαντικό είναι ότι ενώ η αγγλική αγορά συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στις αφίξεις μας, αυτό που έλειψε το αναπλήρωσαν η Ολλανδία, η Πολωνία και η Τσεχία. Πρέπει να κοιτάξουμε να δυναμώσουμε και τις άλλες αγορές. Σίγουρα, οι Άγγλοι μας στηρίζουν χρόνια, αλλά και οι άλλες χώρες θα μας στηρίξουν για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να επιβιώσουμε τουριστικά».

Το 2022
Για την επόμενη χρονιά, οι τουριστικοί πράκτορες σχολίασαν ότι θα είναι μια σεζόν χωρίς σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία. «Ξεκίνησαν καλά οι προκρατήσεις τουλάχιστον από την Αγγλία, γιατί οι άλλες χώρες σιγά σιγά ανοίγουν τις κρατήσεις τους για το 2022. Από εκεί και πέρα, έχουμε αυτόν τον καινούργιο φόβο με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα και δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεαστεί το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Είναι μια ανησυχία που υπάρχει… Θεωρούμε δεδομένο ότι είμαστε στο τέλος της πανδημίας και δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει άλλο πρόβλημα. Ξεκινάμε με βάση να έχουμε τους Βρετανούς για εξάμηνο και όχι για 2,5 μήνες που είχαμε φέτος. Για όλες τις αγορές πρέπει να έχουμε πλήρη σεζόν. Η Ζάκυνθος είναι εξαρτώμενη κατά 85% από τον τουρισμό, οπότε σίγουρα το έχουμε όλοι ανάγκη να πάει καλά», είπε κλείνοντας, ο κ. Φιλιπποπολίτης

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο