Μπάλλος | Ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ, Γ. Κεφαλληνός, τονίζει: «Μέχρι στιγμής τα καιρικά φαινόμενα δεν προκαλούν προβλήματα»

kathimerini

Έντονη ανησυχία στους αγρότες προκάλεσαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στο νησί μας, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες. Η περσινή καταστροφή από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» τους έχει γίνει εφιάλτης… Για την ώρα, πάντως, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί και σημειώνουν ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα, αντιθέτως παρατηρούν ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν αναγκαίες λόγω της ξηρασίας των προηγούμενων μηνών.

«Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των καιρικών φαινομένων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Οι βροχοπτώσεις ήταν αναγκαίες και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, γιατί η γη ήταν τόσο διψασμένη», σημείωσε ο Γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, Γιώργος Κεφαλληνός και πρόσθεσε: «Αν είχαμε ένα φαινόμενο, όπως ήταν ο «Ιανός», με έντονο αέρα που θα έσπαγε κλαδιά ή χαλαζόπτωση που θα δημιουργούσε τραύματα, θα είχαμε πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Περιμένουμε να δούμε πως θα πάει τα επόμενα 24ωρα».
Ο κ. Κεφαλληνός μίλησε και για τους ψεκασμούς που θα πρέπει να γίνουν, κυρίως στις ελιές, λόγω της υγρασίας και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν ασθένειες, καλώντας τους αγρότες να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή. «Λόγω της αύξησης της υγρασίας, κάποιοι προστατευτικοί ψεκασμοί κυρίως για την καλλιέργεια της ελιάς από μυκητολογικές ασθένειες μπορούν να κάνουν όταν βελτιωθεί ο καιρός. Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα πρόληψης και προστασίας για τις ασθένειες. Επικίνδυνο είναι το κυκλοκώνιο ή το γλυοσπόριο για τις ελιές. Επίσης στους ψεκασμούς μπορούν να χρησιμοποιήσουν και διαφυλικά λιπάσματα. Επίσης λόγω των βροχοπτώσεων μπορούν να γίνουν κάποιες λιπάνσεις όταν βελτιωθεί ο καιρός. Περιμένουμε πως θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα και ελπίζουν να μην έχουμε τα περσινά. Με τους ψεκασμούς που προτείνουμε, δεν θα υπάρξει πάντως πρόβλημα στην παρούσα φάση».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο