Οι 10 απαντήσεις του Δημάρχου στον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στην Καθαριότητα

•Ο Ν. Αρετάκης απαντά για αποκομιδή, ΚΤΕΟ, ποντίκια, γιατρό και μέτρα προστασίας

Μετά τις καταγγελίες του Σωματείου των Εργαζομένων στην Καθαριότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση των οχημάτων (απορριμματοφόρων) και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Ν. Αρετάκης απαντά σε δέκα θέματα που έχουν θέσει, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή θα είναι κοντά τους για να επιλύει προβλήματα.
Συγκεκριμένα, στην απάντησή του, ο κ. Αρετάκης, αναφέρει: « Κε Πρόεδρε του Σωματείου, νομίζω ότι αδικαιολόγητα ξεχάσατε πως ήταν η καθαριότητα στην Ζάκυνθο όταν ανέλαβε την ευθύνη η νέα Δημοτική αρχή και σκοπίμως υποβαθμίζετε την παρούσα κατάσταση και τις ενέργειές μας δια σύσταση οργάνωσης εξοπλισμού και αποτελεσματικότητας στην αποκομιδή απορριμμάτων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τότε τα απορρίμματα ήταν στοιβαγμένα στους δρόμους, ραντισμένα για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, με τους αρουραίους και διάφορα αδέσποτα ζώα να στριφογυρίζουν γύρω από αυτά, με ενεργό εξοπλισμό τριών απορριμματοφόρων με τρύπες στην κατασκευή τους και τα στραγγίδια έπεφταν και εμόλυναν τους δρόμους και εσάς τους υπαλλήλους του ΦΟΔΣΑ να κάνετε επιλεκτική κατά τις προτιμήσεις σας αποκομιδή απορριμμάτων. Η κατάσταση αυτή ήτο συνέχεια των ενεργειών της ομάδας του Καλαμακίου που ανοιγόκλεινε σύμφωνα με τις προθέσεις της την πόρτα εισόδου στον Σκοπό και τελικά κατάφερε να επιλεγεί από μία ανεπαρκή Δημοτική Αρχή ο Βραχιώνας δια κατασκευή εργοστασίου και κυττάρων τοποθέτησης εκατοντάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων, ο οποίος Βραχιώνας αποτελείται από πορώδες σαθρό βραχώδες πέτρωμα που καλύπτει τον μεγαλύτερο και κυριότερο υδροφόρο ορίζοντα του νησιού προϋπολογιζόμενης περιεκτικότητας 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Δια τούτο πρέπει και οι εγκαταστάσεις που θα γίνουν και είναι σύγχρονες και άριστες.
Σήμερα έχουμε πλήρη επάρκεια απορριμματοφόρων και επί πλέον δύο καινούργια αμεταχείριστα που αναμένουν αριθ. κυκλοφορίας, πρόσθετο καινούργιο εξοπλισμό αρπάγης, κάδους κλπ. και μηχανήματα που επισκευάζονται.
Σήμερα έχουμε είκοσι βάρδιες αποκομιδής απορριμμάτων με την ανακύκλωση επί 24ώρου λειτουργίας, χωρίς επιλεκτική αποκομιδή και οι δρόμοι είναι καθαροί και ελεύθεροι από συσσωρεύσεις απορριμμάτων χύδην.

Τους θερινούς μήνες γίνεται αποκομιδή με την ανακύκλωση 4,5-5 χιλιάδες τόνους μηνιαίως. Εσείς που είστε πρόεδρος των εργαζομένων μηδενίζετε τις πραγματικά δύσκολες και επίπονες προσπάθειές τους εν μέσω πανδημίας και δεν βλέπετε καμία βελτίωση στις υπηρεσίες που οι ίδιοι προσφέρουν στους πολίτες όπως γράφετε στην καταγγελία σας;
Επί των αναφερομένων στην καταγγελία σας:
1)Έχει ήδη συνταχθεί μελέτη και έχει γίνει διαγωνισμός δια προμήθεια ελαστικών ύψους 30.000 € + Φ.Π.Α. Η καθυστέρηση που προήλθε πιθανόν να οφείλεται και ερευνάται σε αστοχία ποιότητας μέρους των με επάρκεια παραληφθέντων ελαστικών την περασμένη χρονιά διότι όπως γνωρίζετε από την δική σας Μερσεντές που αν και είναι όχημα ιδιαιτέρων απαιτήσεων δεν αλλάζουμε λάστιχα κάθε χρόνο. Δια τα ανταλλακτικά, ταχογράφοι κλπ. υπάρχουν σημαντικές πιστώσεις αδιάθετες και καλό θα είναι να προσέχονται οι ταχογράφοι περισσότερο από τους οδηγούς. Στο ΚΤΕΟ πράγματι υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση που οφείλετο στο ότι το ΚΤΕΟ Ζακύνθου ένα και μοναδικό στο νησί απαιτεί την εξόφληση μετρητοίς την ώρα του ελέγχου δια το οποίο η Οικονομική Υπηρεσία για να εγκρίνει παροχή μετρητών χρειάζεται τη σύσταση ειδικής παγίας που με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστέρησε να εκδοθεί.
2)Δια τα ποντίκια υπάρχει ειδική σύμβαση με την εταιρεία ENTOM-GROUP η οποία τελευταίως ανέλαβε και την αποτέφρωση των πτωμάτων δια λόγους υγιεινής όπως η ίδια μας πρότεινε ακολουθώντας τις οδηγίες της.
3)Τα σκουπίδια που λέτε ότι είναι διασκορπισμένα δεν είναι σκουπίδια, είναι προϊόντα ανακύκλωσης τα οποία τα διαχειρίζεται ο Νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ στέλνοντάς τα στο Αγρίνιο, ο Δήμος κάνει μόνο την μεταφορά στην θέση αυτή.
4)Ιατρός εργασίας υπάρχει κανονικά για όλο τον Δήμο με σύμβαση εργασίας και εκτός από αυτόν υπάρχει και ο ιατρός Αντιδήμαρχος Δημόσια Υγείας με τον οποίο μαζί είχαμε επισκεφθεί όπως γνωρίζετε νυχτερινές ώρες τις εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο.
5)Επίσης υπάρχει και σύμβαση με τον Τεχνικό Ασφαλείας όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
6)Δια τα είδη ατομικής προστασίας έχει ήδη συνταχθεί και υπογραφεί μελέτη και διαγωνισμός δια προμήθεια 30.000€ + Φ.Π.Α. όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
7)Οι εμβολιασμοί είναι θέματα ιατρών.
8)Δια την εργασιακή αποκατάσταση των εργαζομένων και την θέσπιση οργανικών θέσεων στον Δήμο γνωρίζετε πολύ καλά τις προσπάθειες του Δημάρχου δια να επιτευχθεί αυτό νομοθετικώς.
9)Η μη τακτοποίηση γραφειοκρατικά όχι οικονομικά διότι έχει γίνει η καταβολή των χρημάτων απλά υπάρχει πρόβλημα σύνταξης των Α.Π.Δ. λόγω νέων εφαρμογών και αδυναμίας σύνταξής των από την Οικονομική Υπηρεσία. Είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί έντονα και ευελπιστώ να δοθεί λύση εντός των ημερών
10) Δεν υπήρχε ποτέ καμία ολιγωρία ή πρόβλημα στην παροχή των απαραίτητων υλικών δια την αντιμετώπιση του κορονοϊού (μάσκες, απολυμαντικά, απολύμανση χώρων κλπ.) όπως επίσης και ιατρική φροντίδα. Απόδειξη είναι ότι παρόλο του υψηλού μολυσματικού κινδύνου της εργασίας σας μόνο δύο κρούσματα υπήρξαν και αυτά από το οικογενειακό περιβάλλον. Άρα αδίκως επιχειρηματολογείτε εις βάρος της Δημοτικής Αρχής.
Κατόπιν τούτων σας καλώ να αφήσετε τις αγωγές, να εκτελείτε κανονικά την εργασία σας και η Δημοτική Αρχή θα είναι κοντά σας να επιλύσει όποιο πρόβλημα απαιτεί επέμβαση ώστε η εργασία σας να είναι ασφαλέστερη και αποδοτικότερη».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο