Ας αναλάβει πλέον ο καθένας τις ευθύνες του | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

taxheaven.gr

Χθες ο Πρωθυπουργός έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου και κατόπιν εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που θα δώσουν 800 νέες θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες κυρίως, που γυρίζουν στην πατρίδα. Έχουν σχέση αυτά; Φυσικά και συσχετίζονται. Οι εμβολιασμοί, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν κολλήσει, ενώ η πανδημία δείχνει τα δόντια της στους ανεμβολίαστους κυρίως και η εταιρεία που παρασκευάζει το πιο προβεβλημένο έως τώρα εμβόλιο στο δυτικό κόσμο, κατασκεύασε ένα σύγχρονο κέντρο στη συμπρωτεύουσα. Ο Γενικός Διευθυντής της έχει καταγωγή από εκεί. Δεν μπορεί να μην ευαισθητοποιεί λοιπόν κανέναν, το μέγεθος της αξιοπιστίας μια παγκοσμίου φήμης φαρμακευτικής εταιρείας, αλλά να πείθονται κάποιοι και να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ακούγοντας τον κάθε πικραμένο, άσχετο ή εμμονικό θρησκόληπτο.

Ήρθε η ώρα πλέον της ατομικής ευθύνης όλων μας. Το κράτος έδωσε και δίνει δωρεάν εμβόλια στους πάντες. Έδωσε πλέον στους πολίτες την ευθύνη και τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας. Όποιος όμως, δεν θέλει να προστατευτεί, δεν θα μπορεί να στερεί και την ελευθερία των υπολοίπων Οι κόκκινες, κίτρινες και πράσινες περιοχές δεν έχουν πλέον διαφορετικά περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους. Για την ακρίβεια, δεν έχουν καν περιοριστικά μέτρα. Ο ρόλος του χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη είναι να ενημερώνει τους πολίτες ότι το φορτίο του κορονοϊού είναι αυξημένο. Από εκεί και πέρα, έγκειται στην ατομική ευθύνη το πόσο ο καθένας θα τηρήσει τα μέτρα προστασίας. Πόσο ο θυμός και η αγανάκτηση που έχει μέσα του, για τον οποιονδήποτε λόγο, θα τον ωθήσει να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του. Και δυστυχώς και τη ζωή του παιδιού του, ή των στενών συγγενών του, αν τους επηρεάσει και δεν εμβολιάζονται. Το έχουμε δει πρόσφατα σε αρκετές περιπτώσεις με τραγικές καταλήξεις.

Η πολιτεία πλέον αναλαμβάνει συγκεκριμένες ευθύνες. Προστατεύει φυσικά και όσους δεν έχουν ανοσία στον κορονοϊό, μη επιτρέποντάς τους να βρίσκονται στους περισσότερους κλειστούς, δημόσιους χώρους. Αυτό οι περισσότεροι δεν το αισθάνονται ως προστασία αλλά ως καταναγκασμό και στέρηση ελευθερίας. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να στερούν την ελευθερία των άλλων και να τους θέτουν σε κίνδυνο. Δίνει το δικαίωμα στη διασκέδαση, πάντα με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, σε όσους έχουν αντισώματα. Στην πραγματικότητα, τους διαχωρίζει και τους δίνει την ελευθερία που τους στερούν οι συνάνθρωποί τους οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν. Και αυτό το κάνει αφού έχει εξασφαλίσει τα εμβόλια για όλους, όπως είπαμε. Και έχει ενημερώσει για τους κινδύνους. Ό,τι έκαναν, δηλαδή, αρκετές χώρες της Ευρώπης μόλις κυκλοφόρησαν τα εμβόλια, μήνες πριν, ενώ οι ΗΠΑ το είχαν εφαρμόσει από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας, καθώς ποτέ δεν αποφασίστηκε γενικευμένο lockdown. Η διαφορά στην προσέγγιση με όλες αυτές τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου οι κυβερνήσεις τους επέτρεψαν νωρίτερα την ατομική ευθύνη του πολίτη στην εξέλιξη της πανδημίας, είναι ότι απλώς δεν ενδιαφέρει τον διπλανό σου αν θα πεθάνεις. Στην Ελλάδα, όταν πεθαίνουν καθημερινά περίπου 40 άτομα από κορονοϊό, ακόμη και αν το 95% από αυτούς είχαν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, πολίτες και αντιπολίτευση ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση. Αυτό επηρέασε ,ως φαίνεται, και την αργοπορία των αποφάσεων. Εδώ ουδείς αναλαμβάνει την ατομική ευθύνη για τις πράξεις του.

Είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα χαθούν πολλές ζωές ακόμη. Όμως όλοι οι πολίτες, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι, έχουν πλέον την ελευθερία της ατομικής επιλογής, ευθύνης και της ατομικής τους προστασίας. Αυτό ακριβώς που ζητούσαν εδώ και μήνες από την κυβέρνηση, να πάρουν έλεγαν «πίσω τις ζωές τους». Το πώς θα τη διαχειριστούν, και αν θα αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για τα αποτελέσματα των πράξεων του, θα φανεί σύντομα… Όποιος θέλει το ρίσκο για τη ζωή του είναι ελεύθερος να το πάρει, χωρίς να κινδυνεύουν όλοι οι υπόλοιποι φυσικά.

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο