Η στέγη, το δημοσίευμα της «ΗΜΕΡΑΣ», η πρωτοβουλία του Βουλευτή και οι εγκρίσεις για το έργο…

•ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ
•Εγκρίθηκε η μελέτη, η διακήρυξη και η διεξαγωγή́ του διαγωνισμού

Ένα δημοσίευμα της «ΗΜΕΡΑΣ», πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 28/7/2021, για την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το κτήριο του παλιού Εργατικού Κέντρου και για τον κίνδυνο που υπάρχει να ξεσύρουν τα κεραμίδια από τη στέγη και να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά ακόμα και θανάσιμα, φαίνεται πως κινητοποίησε τις τοπικές αρχές και συγκεκριμένα, τον Βουλευτή Ζακύνθου Δ. Ακτύπη, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα, στις 4/8/2021 συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπ. Πρωτοψάλτη για το συγκεκριμένο θέμα. Τότε, ο κ. Πρωτοψάλτης τον είχε διαβεβαιώσει ότι το έργο της αποκατάστασης των φθορών της στέγης προχωράει με ταχύτατα βήματα…
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την Τρίτη (12/10/2021) να βγει και η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ για τη μελέτη, τη διακήρυξη και τη διεξαγωγή́ του διαγωνισμού για την αντικατάσταση της στέγης…

Μάλιστα, χθες ο κ. Ακτύπης σε νέα του ανάρτηση, σημείωσε: «Έναν μήνα μετά την πρόταση μου να αναλάβει πλέον ο ΟΑΕΔ την αποκατάσταση της στέγης του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου εγκρίθηκε χθες αργά το απόγευμα από το ΔΣ του Οργανισμού η μελέτη, η διακήρυξη και η διεξαγωγή́ του διαγωνισμού του συγκεκριμένου έργου συνολικού προϋπολογισμού 109.000,00 €. Προχωράμε πλέον ολοταχώς στη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί και θα διενεργηθεί αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ».

Το δημοσίευμα της «ΗΜΕΡΑΣ» στις 28/7/2021
Το άρθρο που είχε δημοσιευτεί, είχε ως εξής:

«Σοβαρότατος κίνδυνος εγκυμονεί να ξεσύρουν τα κεραμίδια από τη στέγη του παλιού Εργατικού Κέντρου και κάποιος να τραυματιστεί σοβαρά ακόμα και θανάσιμα!
Όπως φαίνεται από τις εναέριες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα, η στέγη έχει καταρρεύσει και τα κεραμίδια έχουν πέσει μέσα στο κτήριο.
Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα που η στέγη έχει υποχωρήσει και υπάρχει αυτή η τεράστια τρύπα στο κέντρο, το νερό της βροχής καταλήγει στο εσωτερικό του κτηρίου, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες φθορές!
Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να βρεθεί ΑΜΕΣΑ λύση, πριν να είναι αργά. Καθημερινά, από κάτω περνούν εκατοντάδες κόσμου, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για τα καταστήματα που στεγάζονται στο ισόγειο. Ας σκεφτούν οι υπεύθυνοι τι θα συμβεί αν πέσουν κεραμίδια ή μέρος της σκεπής από την πλευρά της πλατείας ώρες αιχμής που λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και τα τουριστικά.

Όλοι όσοι καταπιάστηκαν με το θέμα, τα παράτησαν… Και από το 1998 που κρίθηκε ακατάλληλο το κτήριο δεν έχει γίνει τίποτα!!! Δήμος και Περιφέρεια κατά καιρούς δήθεν ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση του κτηρίου… Συζητήσεις, συναντήσεις για μελέτες κλπ που πέφτουν στο κενό, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα!
Συντελείται ένα έγκλημα στο κέντρο της πόλης και κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Το θα γίνει όμως αν συμβεί ένα τραγικό περιστατικό; Ποιος θα έχει την ευθύνη κ. Εισαγγελέα;
Πριν λίγους μήνες, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου απέστειλε επιστολή στον ΟΑΕΔ και ζητούσε να δοθεί λύση. Να σημειωθεί ότι από το 1998 που κρίθηκε ακατάλληλο, δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια από τον Ο.Ε.Ε. και μετέπειτα από τον ΟΑΕΔ. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019, όμως ακόμα δεν έχει απαντηθεί η ερώτηση που είχαν καταθέσει ο κ. Καραθανασόπουλος και ο κ. Παπαναστάσης. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει Βουλευτές, Περιφερειάρχες και Δημάρχους να λένε ότι θέλουν να βρεθεί μία λύση και να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτήριο που είναι στην καρδιά της πόλης, ωστόσο μέχρι σήμερα όλα έχουν μείνει στα λόγια… Αν συμβεί κάτι, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;»

Η πρωτοβουλία του Βουλευτή και η ανακοίνωσή του
Λίγες μέρες, αργότερα και συγκεκριμένα στις 5/8/2021, ο κ. Ακτύπης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Πλέον ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει πλήρως το έργο της συνολικής αποκατάστασης, συντήρησης και ανακαίνισης του κτηρίου του παλιού εργατικού κέντρου, μετά από συνεννόηση του Βουλευτή Ν. Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη και του Διοικητή του ΟΑΕΔ κυρίου Σπ. Πρωτοψάλτη.
Μετά από χρόνια κατά τα οποία το κτήριο είχε αφεθεί να ρημάζει, ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και προχωράει, σε πρώτη φάση, στην άμεση αποκατάσταση της στέγης του.
Πιο συγκεκριμένα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπ. Πρωτοψάλτη συναντήθηκε χθες Τετάρτη 04 Αυγούστου 2021, ο Βουλευτής Ν. Ζακύνθου Διονύσιος Ακτύπης. Κατά τη συνάντηση αυτή ο Βουλευτής απέσπασε τη δέσμευση του κυρίου Πρωτοψάλτη για την άμεση υλοποίηση του έργου της επισκευής της στέγης του παλιού εργατικού κέντρου, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ο κύριος Πρωτοψάλτης διαβεβαίωσε τον Βουλευτή πως ο ΟΑΕΔ όχι μόνο προχωράει με ταχύτατα βήματα, έχοντας ήδη πάρει τις σχετικές αποφάσεις, το έργο της αποκατάστασης των φθορών της στέγης του εν λόγω κτηρίου, αλλά παράλληλα δρομολογεί άμεσα και την επικαιροποίηση των σχετικών μελετών για την οριστική αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτηρίου, την πλήρη αποκατάσταση των όποιων φθορών αυτό έχει υποστεί και βεβαίως τη συνολική ανακαίνισή του.
Άλλωστε, ο τελικός σκοπός του εγχειρήματος αυτού δεν είναι άλλος από το να αποδοθεί το εμβληματικό αυτό κτήριο ασφαλές, ανακαινισμένο και πλήρως λειτουργικό προς χρήση στην τοπική κοινωνία του νησιού μας.
Ο Βουλευτής Ν. Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης δήλωσε σχετικά: «Σήμερα ο ΟΑΕΔ και προσωπικά ο κύριος Πρωτοψάλτης αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεσή του να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της κοινωνίας του τόπου μας και να δώσει ουσιαστικές και χειροπιαστές λύσεις, και γι’ αυτό του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας».

Η απόφαση του ΟΑΕΔ στις 12/10/2021
Στην απόφαση (5360/115/12.10.2021) αναφέρεται: «Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ αποφασίζει την έγκριση: 1) Της μελέτης και της συνημμένης στην εισήγηση, διακήρυξης του έργου «Αντικατάσταση στέγης στο κτίριο συνιδιοκτησίας ΟΑΕΔ, Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου και ιδιωτών, στο Δήμο Ζακύνθου», όπως αυτά έχουν συνταχθεί.
2) Της διεξαγωγής του διαγωνισμού του παραπάνω έργου, συνολικού προϋπολογισμού 109.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%), από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, σύμφωνα με τη μελέτη και τη διακήρυξη δημοπρασίας αυτού.
3) Του ορισμού της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού του ως άνω έργου αποτελούμενης από τους υπαλλήλους του Οργανισμού:
1. Μιχαλόπουλο Αντώνιο, ΠΕ Πολιτικό Μηχανικό/Β5, ως Πρόεδρο
2. Ευσταθοπούλου Δήμητρα, ΠΕ Αρχιτέκτων Μηχανικό/Β5, ως μέλος και
3. Γεωργίου Γεώργιο, ΠΕ Μηχανολόγο Μηχανικό/Β5, ως μέλος.
Με αναπληρωματικά μέλη αντίστοιχά τους:
1.Σκεπετάρη Ευάγγελο, ΠΕ Πολιτικό Μηχανικό/Β5
2.Ιωαννίδη Κωνσταντίνο. ΠΕ Τοπογράφο Μηχανικό/Β5 και
3.Πατελίδα Παντελή, ΠΕ Πολιτικό Μηχανικό/Β5
Χειριστής δε του διαγωνισμού ορίζεται ο υπάλληλος του Οργανισμού Βάλλας Θωμάς, ΠΕ Μηχανικός/Β5».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο